TWO PLACES - BJO with Zediam, Monique Harcum & DJ Grazzhoppa





Two Places in Concert © Gregory Vlieghe


Brussels Jazz Orchestra
kijkt de vernieuwende kracht van jazz uitdagend in de ogen en doet dat in goed gezelschap.

“Two Places is een uniek project. Het glorieuze geluid van het orkest wordt gecombineerd met mijn stem, Zediam’s rhymes en DJ Grazzhoppa’s turntablism. Er is jazz én soul én funk. Het is een cocktail waarvan je niet zou verwachten dat hij zo goed smaakt.”Monique Harcum.

Eind januari 2020 beleefde Two Places haar vuurdoop in de Kortrijkse Concertstudio. Een publiek van jonge hiphopfans, soullovers en doorwinterde jazzcats onthaalde het project met wiegende heupen en groovy applaus. Alle genres die in Two Places aan bod komen, vinden hun roots in de jazz. Zo gingen artiesten niet lang na het ontstaan van hiphop aan de slag met het samplen van jazzopnames, waardoor de sound van BJO ook voor fans van andere genres herkenbaar is.

Naast kleppers als raptalent Zediam, zangeres Monique Harcum en hiphopgod DJ Grazzhoppa, krijgt BJO het gezelschap van Erik Rademakers (Selah Sue) op elektrische basgitaar en David Thomaere (The Voice, Netsky, Laura Tesoro) aan de toetsen. Two Places evolueert voortdurend van het typische idioom van BJO naar een andere sound, zonder dat die overgangen choqueren. Het is een unieke en veelzijdige rit langs nieuwe muzikale oorden.

 

Met : Zediam, Monique Harcum & DJ Grazzhoppa.
Arrangementen : Dieter Limbourg.

Two Places kwam tot stand onder de noemer We Orchestrate Words, een project in samenwerking met KVS Brussel.



Zediam © courtesy Stilletto Productions

Zediam

Zediam, ook bekend als Zed, is een Belgisch zanger, rapper en poëet. Hij maakt deel uit van de hiphop groep Soul'art, de funk band Selder en is actief als producer en schrijver. Zediam brengt muziek niet alleen naar podia: in 2019 organiseerde hij met de gevangenis van Mechelen een project waarbij gedetineerden aan muziekworkshops konden deelnemen.



Monique Harcum

De in Philadelphia (US) geboren zangeres Monique Harcum toerde met het R&B duo Les Nubians, het wereldwijd gerespecteerde Zap Mama en met Grammy Award winnende R&B artiest Jill Scott. Ze is te horen op het live-album Experience Jill Scott + 360. In 2006 vormde Monique samen met DJ Grazzhoppa het duo Mo & Grazz en brachten ze hun debuutalbum Fallin’ Upon Def Ears uit. In 2010 kwam hun tweede album Gemini uit, begin 2019 volgde het derde, Defiant. Daarnaast werkt(e) Monique als backing vocalist voor heel wat Belgische artiesten en televisieprogramma’s.



DJ Grazzhoppa © courtesy Stilletto Productions

Grazzhoppa

Grazzhoppa is dj, turntablist en producer. In 1984 raakte hij besmet met het hiphop virus. In 1991 werd hij Europees Kampioen DMC, in 1998 Belgisch Kampioen I.T.F. (International Turntablist Federation) en 3de op het wereldkampioenschap I.T.F. Zijn eerste bekende band was Rhyme Cut Core, met rapper TLP. Sindsdien richtte hij verschillende projecten op, waaronder een dj-bigband. Hij werkt(e) met Aka Moon, Reggie Washington, Zap Mama, Anne Teresa De Keersmaeker, Marc Ribot, Greedy Fingers, Kris Defoort, Brazzaville, Blade en vele anderen. Met zijn vrouw Monique Harcum vormt hij het duo Mo & Grazz. Grazzhoppa wordt door velen beschouwd als de godfather van de Belgische hiphop, en bracht meer dan 100 platen met zijn signature sound uit op vinyl en cd.



BJO © Marco Mertens

Brussels Jazz Orchestra

Brussels Jazz Orchestra, kortweg BJO, brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, geworteld in de jazztraditie. Het enige professionele groot jazzorkest van België heeft een reputatie die reikt van Singapore tot New York en is een graag geziene gast op festivals en podia over de hele wereld. De opnames van het ensemble, 21 cd’s tot dusver, worden internationaal gewaardeerd en met prijzen beloond. In februari 2012 deelde het orkest in de Oscar-triomf van de stille film The Artist, als mede-uitvoerder van de filmmuziek. De cd Wild Beauty met Joe Lovano scoorde twee Grammy Award nominaties (2014). Het album BREL met David Linx won in 2017 een Edison Jazz/World Award. In februari 2020 deelde het orkest het podium van BOZAR met het wereldbefaamde Jazz at Lincoln Center Orchestra onder leiding van Wynton Marsalis. Brussels Jazz Orchestra werd opgericht in 1993 en staat onder de artistieke leiding van Frank Vaganée.




In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst