Tournai Jazz Festival 2022


Ik had de kans om dit jaar opnieuw deel te nemen aan de presentatie-avond van de volgende editie van het “Tournai Jazz Festival”. Het vond plaats op 20 november 2021 in het “Maison de la Culture de Tournai”. Een jubileumeditie aangezien het festival in 2022 zijn tienjarig bestaan kan vieren.

Het begint op 22 april met de opening van de fototentoonstelling door J.C. Thibaut alias Charly aan het “Conservatoire de Tournai” en eindigt op 8 mei 2022 met het Ottomachine "Final Act"-concert in de Magic Mirrors. Maar er zullen ook andere evenementen te beleven zijn zoals masterclasses, “Le jazz s’invite à la maison”, poëzieavonden en nog veel meer die op verschillende locaties zullen plaatsvinden. Deze editie is ook een beetje speciaal aangezien ze ook van locatie zal veranderen vanwege de verbouwingen aan “La Halle aux Draps.” We spreken nu af op de “Esplanade du Conseil de l’Europe” met feesttenten. We zullen er met andere woorden drie soorten festivals meemaken.

De Magic Mirrors zijn bekend bij festivaldeelnemers, maar er zal ook een Magic Circus zijn dat plaats zal bieden aan 1200 mensen en ten slotte de Magic Square dat een aangename ruimte zal bieden waar mensen kunnen samenkomen, maar er zal ook ruimte zijn voor een concert. De Magic Square zal zich als het ware als een klein dorp kunnen ontpoppen.

Het festival brengt in deze 10e editie ook een ode aan Toots Thielemans voor de herdenking van zijn honderdste verjaardag (° 29 april 1922). We kregen al een klein voorsmaakje op deze presentatie-avond. Als aperitief als het ware. Met Stéphane Letot (mondharmonica(, Simon Danhier (accordeon) en Lorenzo Di Maio (gitaar).


Als hoofdgerecht van de avond werd het programma gepresenteerd door Geoffrey Bernard en Philippe Deman. Net als elk jaar getuigt dit van kwaliteit en biedt het weer een waaier aan keuzemogelijkheden. Ik ga je niet alle namen van de artiesten en groepen opnoemen, deze kan je op de festivalsite www.tournaijazz.be terugvinden.

Ook Frit'jazznight staat terug op het programma. Het is een gerenommeerd concept dat eigen is aan het Tournai Jazz Festival. Concerten, frietjes en frikadellen voor een feestelijke sfeer, want ook dat is jazz.

Als toetje werden we getrakteerd op een concert van Lorenzo Di Maio met zijn ARCO-project. Deze jonge gitarist en componist is al enkele jaren zeer populair op de Europese jazzscene. Hij werd begeleid door Sam Gerstmans op contrabas, Noam Israeli op drums en een strijkkwartet met Maritsa Ney, Martin Lauwers, Marie Ghitta en Merryl Havard.         
               


De voorverkoop is al gestart, mochten jullie nog geen keuze uit het menu gemaakt hebben: hier zijn de menukaarten: www.tournaijazz.be en www.maisonculturetournai.com

Tekst en foto's © Serge Braem


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst