The Black Cat zet JAZZ terug op het Torhoutse menu

Torhout heeft altijd iets gehad met jazz, wat sommigen ook mogen beweren. Zo was er eind jaren '70 VKH JAZZ, een initiatief van de vzw Vriendenkring Kunst Houtland, waar in een 10-tal concerten het kruim van de Belgische jazz de revue passeerde (hoogtepunten: o.a. New Hnita Sextet, The New Bop Friends en Mauve Traffic met Bill Frisell). Ongeveer 10 jaar later kwam er een vervolg dankzij Tonesetters-vkh, de werkgroep jazz van vzw Vriendenkring Kunst Houtland. Onder de noemer "Jazz in de Schuur" werden zowel nationale als internationale bands uitgenodigd: Chris Joris Quartet, John Ruocco Trio, KD's Basement Party, Gilbert Isbin, Horace Tapscott Quartet, Graewe/Reijseger/Hemingway, Gerry Hemingway solo, Mal Waldron, ... . Vanaf 1997 werd Tonesetters-vkh Jazz'halo en om diverse redenen werd er uitgeweken naar Brugge (De Werf) en verdween het jazzaanbod uit Torhout.

Jan Van Stichel en Marleen Dedecker van het Spaanse restaurant El Gato Negro brachten daar echter verandering in. Geregeld organiseerden ze concerten met flamencomusici én ook laagdrempelige jazz. Begin 2010 sloegen ze de handen in elkaar met o.a. Paul De Cloedt (nu voorzitter van de vzw) en Paul Warlop en was de vzw The Black Cat een feit. Het eerste concert, in de vernieuwde El Gato (professioneel klank- en lichtsysteem, vleugelpiano, podium) ging door op 14 februari 2010 met het Bob Mover/John Snauwaert Quintet. Sindsdien is er tijdens het concertseizoen maandelijks een intiem, akoestisch jazzconcert met meestal jong gedreven talent uit binnen- en buitenland: o.a. LABtrio, Tricycle, ...
kristof roseeuw kleiner

Hieronder kan je een sfeerverslag lezen van het superconcert dat Too Noisy Fish gaf op 6 mei 2014 met drummer Lionel Beuvens als meer dan degelijke vervanger van Teun Verbruggen:

Het kot zat afgeladen vol. Zo vol dat we deuren en ramen moesten open zetten ter afkoeling. Hierdoor viel de geluidsisolerende werking van de dubbele beglazing weg en ramden vervelende straatgeluiden zich doorheen het miraculeuze optreden van Too Noisy Fish. Een concert gekenmerkt door zijn grote dynamiek. Lange uitgesponnen nummers kenden een melodische opbouw en werden dan abrupt dissonant afgebroken. Schijnbaar muzikale chaos, massa’s stijlinvloeden, geluiden van klassieke strijkstok tot digitaal getjilp… één groot artistiek avontuur!

Oktober 2012: Na het concert van aNoo waarop zijn hoogzwangere vriendin baste, stopte Kristof Roseeuw me een CD toe. “Van ons trio. Misschien ook eens iets voor hier!”
Weken later, toen ik hem had laten weten dat de CD erg goed was maar té free, té avantgarde, té experimenteel… daar zou geen ‘cat’ op afkomen…, mailde hij: “Toch bedankt dat je de moeite hebt gedaan om ernaar te luisteren.”
Maar onze van nature nogal dwarse voorzitter vond dat we het toch maar eens moesten proberen.

Mei 2014: De recente CD ‘Fight, Eat, Sleep’ van Too Noisy Fish kreeg bijzonder goede kritieken in binnen- en buitenland. Dat was de jazzliefhebbers niet ontgaan en talrijk zakten ze die avond af.
Lokale pers ‘De Weekbode’, besteedde een 2 bladzijden breed artikel “Ex-Torhoutenaar stoot als contrabassist door naar de top” aan Kristof Roseeuw, waardoor vele mensen om nostalgische redenen (‘k heb op hem nog gebabysit, ‘k heb hem nog weten geboren worden…) het concert wilden bijwonen.
Vandaar dat het kot broeierig heet afgeladen vol zat met een zeer divers publiek dat echter unaniem genoot van dit permanent verrassend concert.

Kristof Roseeuw © Paul De Cloedt


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst