SEPTEMBER JAZZ 2023 met een aantrekkelijke affiche






Bereid je voor op een avond vol zachte klanken en ritmische beats! Het jaarlijks jazzfestival is terug en beter dan ooit, met een line-up van sterren en opkomende talenten brengen ze het beste in jazz samen voor een onvergetelijk concertweekend. Van soepel en soulvol tot upbeat en energiek, er is iets voor elke jazzliefhebber. Of je nu een die hard bent of een nieuwe geïnteresseerde, September jazz is de perfecte plek om het genre in al zijn vormen te ervaren.


Koop je tickets HIER



SEPTEMBER JAZZ 2023 - PROGRAMMA

Zaterdag, 2 september :

17:00u - 18:00u    
Harrison Steingueldoir
Erik Bogaerts

18:45u - 19:45u    
Nathalie Loriers
Tineke Postma
Nicolas Thys

20:30u - 21:45u    
Guy Salamon Group


Zondag, 3 september :

17:00u - 18:00u
Bart Defoort Quartet

18:45u - 19:45u
Kobe Gregoir Trio ft. Carlo Nardozza

20:30u - 21:45u
Philip Catherine
Bart Denolf
Nicola Andrioli


DE MUSICI :

Zaterdag, 2 september 2023

17u00 : Harrisson Steingueldoir  (piano)  / Erik Bogaerts Duo (sax)


Harrison Steingueldoir is een kind van de streek, geboren en getogen in Knokke-Heist. Als tiener en student jazzpiano daagde hij met regelmaat op in De Werf, Brugge, om er deel te nemen aan de maandelijkse Jam Sessions en er zich te meten aan medejazzstudenten.

Niet zoveel later richt Harrison, samen met drummer Casper Van De Velde en bassist Stan Callewaert de band “Donder“ op. Met deze band neemt hij in 2018 en 2020 telkens een cd op voor W.E.R.F. Records.

Harrison behaald diverse prijzen die hem toelaten met zijn groep extensief te toeren doorheen Europa, tot zelfs in Japan.

In 2022 vormt hij voor de eerste keer een duo met Erik Bogaerts.

Erik Bogaerts studeerde muziek en saxofoon aan het Conservatorium van Brussel, waar hij o.a. les kreeg van de saxofonisten John Ruocco en Jeroen Van Herzeele. Improvisatie leerde hij bij pianist Kris Defoort.

Hij is de bandleader van de groepen Mephiti en Llop en speelt daarnaast als sideman bij  Les Chroniques de l’Inutile van Benjamin Suzereau en bij Book of Air, met Bert en Stijn Cools.

“Harrison Steingueldoir en Erik Bogaerts brengen eigen composities en geïmproviseerde duetten voor piano en saxofoon. Ze gaan steeds op zoek naar een melodieuze conversatie waarin ze hun complementaire manier van spelen trachten uit te dragen door creatief om te gaan met de verschillende tradities binnen de jazz en de geïmproviseerde muziek. Het duo combineert harmonieuze sferen met een intense energie waarin hun persoonlijke muzikaliteit die van de ander op een eigenzinnige manier aanvult.”


18u45 : Nathalie Loriers (piano) / Tineke Postma (alt saxofoon) / Nic Thys (bas)


Nathalie Loriers
groeit op in Namen, studeert piano aan het Conservatorium van Brussel waar ze een “eerste prijs“ haalt voor piano en harmonie.
Al in 1989  wordt Nathalie door de Belgische vereniging  van Jazzcritici erkend als “beste jong Jazztalent”.

Eind jaren negentig groeit ze uit tot  de “leading lady of Belgian Jazz”. Niet alleen omwille van haar lyrische pianospel, maar evenzeer om haar muzikale veelzijdigheid en sterk compositorisch vermogen.

Voor het Brugse W.E.R.F. Records nam ze intussen maar liefst vijf cd’s op, die allen bijzonder succesvol zijn gebleken bij zowel pers als publiek. Daarnaast nam ze deel aan diverse projecten, waarvan haar werk bij het internationaal geprezen Brussels Jazz Orchestra ongetwijfeld het meest bekend is. In 2013 werd ze door het Waalse Gaume Jazz Festival uitgenodigd om een nieuw repertoire uit te werken met de Nederlandse saxofoniste Tineke Postma. Het album ‘Le Peuple Des Silencieux’ is de neerslag van dit fantastische concert.

Tineke Postma is één van de grootste namen uit de Nederlandse jazz en wordt dan ook tot ver buiten de eigen landsgrenzen gelauwerd. Zo plaatste het gerenommeerde Amerikaanse jazztijdschrift DownBeat haar in 2012 op nummer 5 in hun “Rising Star”-ranglijst voor alt saxofoon. Ooit speelde ze samen met het Amerikaanse jazz icoon, saxofonist Wayne Shorter, in de Assembly Hall van de United Nations in New York.

Tineke Postma behaalde in Nederland twee belangrijke prijzen : de oudste Nederlandse muziekprijs , met name de Edison en nog belangrijker, de Boy Edgar prijs. Deze laatste wordt uitgereikt aan een muzikant die zich onderscheidt door zijn/haar opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter bevordering van de jazz en geïmproviseerde muziek.

De  jazzladies nemen bassist Nic Thys onder de arm, een internationaal klinkende naam en één van de meest gevraagde bassisten in België. Thys kent vele muzikale universums en weet deze invloeden subtiel in zijn muziek naar boven te laten komen.


20u30 : Guy Salamon Group


"Caleidoscopische, geniale gekte van de Israëlische, in Amsterdam woonachtige jazzdrummer en componist Guy Salamon. Zijn composities van swing, punk naar polka zwieren rond in een zweefmolen vol muzikale vrolijkheid.”
- NRC

De gelauwerde, in Amsterdam gevestigde, “Guy Salamon Group” is één van de merkwaardige opkomende bands in de Europese jazzscene. Een grote groep met een zeer avontuurlijke internationale bezetting, met de focus en nadruk op originele composities, die altijd een verhaal  brengen en onderzoeken.

Een culturele smeltkroes die jazz mixt met invloeden uit de wereldmuziek, pure improvisatie en cinematische atmosferen.

De groep won de 1e Prijs van de prestigieuze “Keep an Eye Records” competitie  en bracht  2 studio albums uit, “Unfollow The Leader” in 2019 en “Creatures!Creatures!” in 2022.


Bezetting :

Guy Salamon (drums/composities)
Alistair Payne (trompet)
Ian Cleaver (trompet)
José Soares (alto saxofoon)
Lucas Martinez (tenor saxofoon)
Teis Semey (gitaar)
Xavi Torres (piano)
Brodie Jarvie (bas)



Zondag, 3 september 2023

17u00 : Bart Defoort Quartet


© Roger Vantilt


Bart Defoort
bracht reeds 5 cd’s uit met eigen composities en eigen groepen, waarmee hij al vele malen op de belangrijkste Jazzpodia in België optrad. Daarnaast heeft hij ook al 30 jaar een internationale carrière met het Brussels Jazz Orchestra, waarvan hij deel uitmaakt sedert de oprichting in 1993. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een warme, heldere, lyrische sound die werd ontwikkeld door zijn grote voorbeelden zoals Dexter Gordon, Sonny Rollins, Hank Mobley, Charlie Parker, John Coltrane, …

Na studies aan het Berklee College of Music woont en werkt de Nederlandse drummer Sebastiaan de Krom reeds 25 jaar in Londen. Vandaar uit heeft hij al sedert de jaren 90 een bloeiende internationale carrière en geldt hij als een van de meest swingende drummers in Europa. Hij werkte 8 jaar met Jamie Cullum, speelde met o.a. Ron Carter, Herbie Hancock, John Scofield, George Garzone, Steve Grossman, Phil Woods, Barry Harris .

Ron van Rossum is een van de meest swingende en creatieve jazzpianisten, die al sedert de jaren 90 meedraait in het Nederlandse en Belgische Jazzcircuit. Hij speelde o.a. met Hein Van de Geyn, Lew Tabackin, Gary Smulyan, Steve Grossman, Paolo Radoni, Richard Rousselet, Phil Abraham, …

De Siciliaan Sal La Rocca is een van de meest gevraagde en ervaren bassisten in België. Als componist en bandleader maakte hij 4 cd's. Daarnaast speelde hij met Philip Catherine, Toots Thielemans, Nathalie Loriers, Steve Houben, Jacques Pelzer, Steve Grossmann, Sal Nistico, Lee Konitz, …

Het Bart Defoort Quartet brengt een mix van eigen composities en heel persoonlijke arrangementen van tijdloze jazz standards. De muziek van deze topmuzikanten wordt gekenmerkt door een warme, mooie groepssound met melodieuze solo’s en veel creatieve interplay. Dit alles met een zeer aanstekelijke swing feel, diep geworteld in de jazztraditie.


18u45 : Kobe Gregoir Quartet featuring Carlo Nardozza


Carlo Nardozza, geboren in Genk,  studeerde muziek aan het Conservatorium van Maastricht waar hij een quintet samenstelde en begon muziek te schrijven, meestal geïnspireerd door wereldmuziek. Samen veroverden deze muzikanten in sneltreinvaart de jazzpodia in de Benelux en ver daarbuiten.

Bovendien vielen ze al gauw in de prijzen zoals op het “Jong Jazztalent Concours” in Gent 2005 , de prijs voor de “Beste Compositie” op het “Tremplin Jazz Concours” in Avignon 2006  en de “Jerry van Rooyen Award” in 2006.

Na de opnames van hun album “Winterslag” had Carlo behoefte aan een setting waarin hij als enige blazer fungeert. Hij gaat voortaan verder met een kwartet.

Momenteel speelt hij ook bij de “European Jazz Trumpets” van Pierre Devret, de lead trompettist bij het BJO.

Als freelancer deelde hij het podium met kleppers als o.a. Philip Catherine, Bert Joris, Lee Konitz, BJO en het Franse contrabas-icoon Henri Texier.

Gitarist Enrico Le Noci groeide op in een kleine stad in Zuid Italië. Enrico ontdekte muziek via het internet. Aanvankelijk rock en heavy metal. De klik met jazz kwam toen zijn vader hem clips voorschotelde van de US jazzgitarist Pat Metheney. Vanaf zijn dertiende begon Enrico gitaar te studeren. Aanvankelijk het klassieke repertoire, tot hij platen ontdekt van Django Reinhardt en Charlie Parker, vanaf dan is hij verknocht aan jazz. Zoals vele jonge muzikanten besluit hij zich in te schrijven bij de tempel van de jazz opleidingen, het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Vandaag reist hij met zijn muziek de wereld rond.

Bassist en componist Ignacio Santoro groeide op in Buenos Aires, Argentinië. Na de jongste 10 jaren in Nederland te hebben geleefd zet hij een nieuwe stap door zich te vestigen in Parijs.

Hij speelt de contrabas in diverse jazzgroepen en projecten.  Ignacio speelde en volgde stages met diverse artiesten zoals Chris Cheek, Jef Neve, Reiner Baas en het Alba Careta Quintet, dit naast zijn werk met diverse opkomende artiesten uit Europa en Argentinië.

Als componist en bandleider vertolkt hij een eigen visie op jazz en hedendaagse muziek. Onder eigen naam bracht hij al een cd uit, “(3kl) Three Kinds of Loneliness”, die nog dit jaar zou gevolgd worden door twee nieuwe cd’s.

Ignacio bezit een “Master” en een “Bachelor” in jazz voor contrabas, allebei behaald aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag,  waar hij studeerde onder de bassisten Clemens Van Der Feen en Tony Overwater. Hij behaalde er ook een graad na bestuderen van “Vroege Muziek” onder begeleiding van Maggie Urquhart  (viool).

Kobe Gregoir trekt op zijn elfde naar de Jeugdmuziekschool van Assebroek. Op zijn vijftiende verkast hij naar de Kunstacademie van Knokke-Heist en maakt er kennis met de jazzdocenten zoals o.a. drummer Yves Peeters. Op zijn zeventiende wordt drummen zijn passie en trekt Kobe naar het “Muda” in Gent waar hij wordt begeleid door drummer Toni Vitacolonna (BJO). We zien Kobe dan regelmatig opduiken op de maandelijkse Jam Sessions in het De Werf Brugge.

Hij trekt naar het befaamde  Koninklijke Conservatorium van Den Haag, vervolmaakt zijn spel onder toezicht van straffe leraren als Erik Ineke, behaald er zijn diploma en neemt extra lessen bij drummers Bruno Castellucci, Lander Gyselinck, Antoine Pierre en Lionel Beuvens. 

Ondertussen kennen we Kobe als mede oprichter en bezieler van de Brugse Izzy Jazzclub.

Op “September Jazz 2022” speelden Kobe en trio met een ontketende Jef Neve een meer dan gedreven slotconcert.


20u30 : Philip Catherine (gitaar) / Nicola Andrioli (piano) / Bart De Nolf (contrabas)


© Jos L. Knaepen


Aan het begin van de jaren ’60, hij was net 18, toert Philip Catherine (° London, 1942)  al doorheen Europa met de Amerikaanse Hammond B3 speler Lou Bennett. In 1971 vraagt de Franse Jean-Luc Ponty  hem voor zijn kwintet. In hetzelfde jaar verschijnt ook de eerste elpee onder zijn naam, “Streams”. Gevolgd door de albums “September Man” en ‘Guitars” in ’74 en ’75.

Jazzliefhebbers ontdekken een jonge virtuoze gitarist die ook een begenadigd  componist blijkt te zijn.  Philip Catherine heeft meer dan 20 lp’s en cd’s opgenomen waarvan sommige met jazzgroten als  Stéphane Grappelli, Chet Baker, Dexter Gordon, Charles Mingus, Larry Coryell en Tom Harrell. 

In ’97 brengt  Philip zijn eerste “live” cd uit voor het Dreyfus label “Philip Catherine – Live “, de cd krijgt meteen 4 ½  * in DownBeat en is de plaat van het jaar voor “Jazz Nu”. Na “Blue Prince“ in 2000 verschijnt in 2002 “Summer Night” met Bert Joris (trompet) en Philippe Aerts (contrabas). Het album wordt door de  internationale pers onthaald als “beste cd van het jaar” en duikt op in de US charts. 

In 2005 verschijnt het album “Meeting Colours” met opnieuw Bert Joris, dit keer als arrangeur. Composities van Philip, arrangementen van Bert en opgenomen met het “Brussels Jazz Orchestra“ (BJO), dat door artiesten als Kenny Werner en Maria Schneider wordt beschouwd als een van ’s werelds beste big bands.  BJO is  trouwens de eerste Europese big band die genoemd wordt in de “Down Beat Critics Poll”.

De reeks bejubelde opnamen en producties gaat onverminderd voort. In 2014 werkt Philip aan een bijzonder project: een selectie van zijn composities in een arrangement met strijkers. Aangezien voor hem de swing in de jazz essentieel is werkt hij samen met verschillende arrangeurs om dit mogelijk te maken met een klassiek orkest. De première heeft plaatsin  januari 2015 in Flagey, Brussel, samen met zijn quintet en het “Orchestre Royal de Chambre de Wallonie”.  Ze werden beloond met een staande ovatie. De concertopname voor een uitzending van VRT-Canvas werd later dat jaar uitgebracht op het ACT label.

In 2012 vierde Philip zijn 70ste verjaardag met een concert in Bozar, Brussel met een groep waarin voor de eerste keer pianist Nicola Andreoli en Philips dochter Isabelle (zang) opduiken. Zijn 75ste verjaardag viert hij in Flagey, Brussel in een bezetting met dit keer twee pianisten en twee drummers.

In 2022 vierden we zijn 80ste verjaardag met concerten in Brussel, Antwerpen en Hasselt. Van al deze concerten werden live opnamen uitgebracht op cd. Telkens bevestigen de concerten en  opnames dat zijn muziek en gitaarspel met de tijd niets hebben ingeboet.  Zijn nog altijd jeugdige aanpak begeesterd nog altijd het publiek. Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en zijn lyrische melodieën zijn uit duizenden herkenbaar.
In zijn lange carrière verzamelde Philip ook tal van belangrijke prijzen, té veel om op te noemen.


“He is one of the most accomplished and rewarding guitarists playing jazz.” - DownBeat  

"Philip Catherine ne joue pas de la musique : il est la musique !" - Le Monde



Pianist Nicola Andrioli werd geboren in Brindisi, Italië, als telg van een familie van muzikanten. Hij is specialist van hedendaagse muziek en van Maurice Ravel in het bijzonder. Nicola behaalde diploma’s klassieke muziek en jazz in Italië, maar ook in doorgedreven studies aan het “Conservatoire National Supérieur de Paris”. Daarna haalt hij aan het Conservatorium van Brussel een  “Master Jazz Piano”, met hoogste onderscheiding.

Nicola vervolmaakt zich door stages te volgen bij de beste actuele jazzpianisten zoals George Cables, Kenny Barron, Barry Harris en Ran Blake, alsook met de saxofonisten Archie Shepp, Rick Margitza, Mark Turner en Dave Liebman.

Bij zijn aankomst in Brussel in 2009, wordt Nicola al heel snel opgepikt door Toots Thielemans  én Philip Catherine. Al snel maakt hij deel uit van heel wat projecten, concerten én plaatopnamen met Philip.

Veel van de muzikanten van betekenis in de Belgische jazzscene ontdekken zijn kwaliteiten en hij wordt dus voortdurend gesolliciteerd voor nieuwe projecten.

Het Conto van cd-opnamen, zij het onder eigen naam of als sideman bij andere, Belgische muzikanten , staat ondertussen op een indrukwekkende 38 stuks …! Ook tal van prijzen in jazz concours staan ondertussen achter zijn naam.


Bassist Bart De Nolf werd in 1965 in  Brugge geboren. Hij is de zoon van wijlen jazzpianist Wilfried (Frits) De Nolf.

Op 14 jaar pikt hij de contrabas op en trekt naar het Koninklijk Conservatorium Gent. Tijdens de Zomerkampen die de Halewijnstichting begin van de jaren 80 organiseerde maakt Bart kennis met de legendarische contrabassist John Clayton.

Bart geeft sinds 1993 les aan het Conservatorium van Brussel en wordt er zelfs Hoofd van de jazz afdeling. Tegelijk is hij een vast lid van de TaiPei International Summer Jazz Academy (Taiwan).

Als lid van het BRT Jazz Orkest begeleid hij enkele vermaarde US jazzmuzikanten : Horace Parlan, Kenny Wheeler, Von Freeman, Mal Waldron  en de Deen Palle Mikkelborg.

Enkele legendarische Belgische bands waarmee hij regelmatig speelde zijn : Sadi Quartet, Jacques Pelzer’s “Open Sky Unit”  en Roland … Buiten de jazz was hij een tijd verbonden aan de groep Vaya Con Dios en speelt hij nog steeds in het orkest van Adamo.

Gedurende vele jaren trekt hij op met de Franse pianist-componist Jean-Marie Machado. In zijn Sextet Andaloucia maakt Bart kennis met de Britse saxofonist Andy Sheppard. Met hem en drummer Dré Pallemaerts start hij een trio, wat resulteert in een tournée van 13 concerten voor JazzLab Series.

Als freelancer treed Bart op met jazzgrootheden als o.m. Barney Wilen, Michel Legrand, Lew Tabackin, Lee Konitz, Eddie Daniels...

In 1997 al neemt de grote Toots Thielemans hem op in zijn quartet. Bart De Nolf zal met Toots gedurende 17 jaren letterlijk de hele wereld afreizen.

In 2018 sluit Bart zich als vaste bassist aan bij het Brussels Jazz Orchestra.

Tekst en foto's © met dank aan September Jazz 2023


www.septemberjazz.be


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst