ROESELARE JAZZ FESTIVAL 2017

HANEKOP // TRAKELWEG 2  --  13 - 14 MEI 2017

DJ-SETS, STREETFOOD, EXPO'S EN UITERAARD JAZZ

 

BLOW TRIO BE
ZATERDAG 13 MEI
Twee tenorsaxen en drums. Meer hebben de gemaskerde mannen van BLOW trio niet nodig om het publiek aan het dansen te krijgen. De line up is even basic als effectief. Stuwende drums en opruiende saxofoons halen de beste vibes uit dance, jazz, dubstep en smeden elektronische beats moeiteloos om in akoestische. Met een energieke en pure live performance, laat dit Gentse trio het publiek steevast verbouwereerd achter. Put on your dancing shoes, you will be blown away!

YUSSEF KAMAAL UK
ZATERDAG 13 MEI
Yussef Kamaal, opgericht door Yussef Dayes en Kamaal Williams (aka Henry Wu), is samen met Thundercat, Kamasi Washington of Shabaka Hutchings een van de hipste jazz acts anno 2017. De band uit East London knalt er op los met een welgemikte mix van Afro, funk, soul en jazz en laat zich inspireren door de eigentijdse sound van de hoofdstad, met invloeden van grime, broken beat en jungle.Hun eerste album ‘Black Focus’ (2016) kwam uit op Brownswood, het platenlabel van radiomaker en DJ Gilles Peterson.
Hun eerste album ‘Black Focus’ (2016) kwam uit op Brownswood, het platenlabel van radiomaker en DJ Gilles Peterson.

JAZZDEE BE
ZATERDAG 13 MEI
DJ JazzDee (aka Jasper Derluyn) is een jonge beloftevolle turntablist uit Roeselare die barst van talent. Door grootheden als Cut Chemist en Kid Koala begon hij steeds meer te experimenteren met scratching en beatjuggling. JazzDee brengt frisse funky vibes, met een mix van hiphop tot soul, disco tot world, classics tot nieuwe beats en alles er tussen in!

ZWANGERE GUY BE
ZATERDAG 13 MEI
Omar G toonde eerder al zijn kunnen bij hiphopcollectief Stikstof, maar ook in zijn eentje als Zwangere Guy maakt hij indruk. De Brusselse rapper laat maar al te graag zijn laid back hip hop op je los. Of zoals hij zelf zegt: “Guy baart zorgen als een vroedvrouw, is getikt als een Rolex. De David Beekkant van het pleintjesvoetbal, blaast die toeters als een misthoorn, Scrabblekoning van de Brusselse Bas-class, James bond van de sans connerie. Jij niet ziet, wat is ie niet!”
Zijn eerste mixtape 'Zwangerschapsverlof vol. 3' komt uit op 14 april.

BLACKWAVE.BE
ZATERDAG 13 MEI
Strakke flows, doordachte teksten en een liveband die hip hop beats combineert met opzwepende jazz improvisatie. blackwave. begint bij rapper jaywalker. en producer Willem Ardui en wordt live vervolledigd door een driekoppige band die hun beats pas echt goed doen flowen.
Dat is ook te horen op hun eerste single ‘Flow ft. Caleborate’, en op hun EP die binnenkort uit komt. Be sure to catch the wave!

GRAFGRAVERS BE
ZATERDAG 13 MEI
Vergeet even Gerrit Callewaert of Freddy De Vadder. Vandaag zijn het de Grafgravers die het felst opkomen voor het algemeen onbeschaafd West-Vlaams. De zevenkoppige hiphopcrew – rappers Samoerai, RobinOed, Connard, Vorre en Que, beatmaker Jack Terrer en DJ Grazzhoppa aan de decks -doet dat met wulpse beats en verbale skills die nagels met koppen slaan. Twintig tracks telt hun debuutalbum ‘Vo de liefhebber’, en stuk voor stuk baden ze in een oldskoolvibe. Soms brutaal en viriel, dan weer lichtvoetig, maar altijd tongue in cheek en met een vette knipoog naar de nineties.

CONDOR GRUPPE : FROG BOG - A TRIBUTE TO MOONDOG BE
ZATERDAG 13 MEI - HOOFDPODIUM
Al sinds zijn debuut is Condor Gruppe een avontuurlijke band die telkens zijn eigen muzikale grenzen opzoekt. Voor 'Frog Bog – A Tribute To Moondog' (2016) gooide de groep zich op de muziek van cultartiest Moondog. Het resultaat is een fantastische mix tussen de mystieke, jazzy composities van Moondog en de exotische, instrumentale sound van Condor Gruppe.

BRIHANG BE
ZATERDAG 13 MEI - HOOFPODIUM
Sinds hij in 2014 gekroond werd tot winnaar van De Nieuwe Lichting nam de carrière van Brihang een steile klim, maar de doorbraak kwam er zonder meer met debuutalbum 'zolangmogelijk' (2016). Een hiphopplaat, jawel, maar dan een waarbij de grenzen van het genre constant afgetast, gekneed en verplaatst worden. Op dit ambitieuze album schuwt Brihang in zijn teksten de persoonlijke aanpak niet, zonder te vervallen in pathos of sentiment. Muzikaal bewandelt hij het pad dat hij eerder insloeg, met organische producties die subtiel maar tegelijk voller dan ooit klinken. 'zolangmogelijk' kon dan ook unaniem rekenen op laaiende recensies. Brihang grossiert in zoveel meer dan hiphop. (...) Is het zijn kwetsbaarheid die hem aan het peloton doet ontsnappen? Zijn teksten waarin zijn dagdagelijkse worsteling prachtig gedijt? De wijze waarop hij zo behendig over de minimalistische beats flowt, soms dwars tegen de groove in? Die rillingen van onderrug tot in uw nek, die zijn écht. De Morgen ★★★★

STRICTLY NICENESS FT DJ KWAK & DJ REEDOO BE
ZATERDAG 13 MEI
In het Brusselse behoeft dj Kwak weinig tot geen introductie. De man achter de befaamde Strictly Niceness parties, journalist bij Focus Vif Magazine en host van radioshow Back to Niceness ( BRUZZ.) verzamelt all things funk & soul en brengt dat maar al te graag naar de dansvloer. Restricties zijn er niet; Kwak is in zijn muzikale ontdekkingstocht immers beïnvloed door een pak artiesten: van Miles Davis tot Tito Puente en van de Sugarhill Gang tot Mötorhead. DJ ReeDoo is een digger pur sang. Zijn queeste naar vintage funk, soul & latin rhythms brengt hem in vergeten kelders van platenwinkels over de hele wereld. In Brussel stond hij aan de wieg van platenwinkel United Musik én Afro Heat, een feest in het teken van African Beats uit de jaren 70. Alsof dat nog niet genoeg is, baatte hij samen met Funky Bompa ook nog eens de excellente club Soul Inn uit én cureerde hij een tijdlang de Afro beats selection op 22tracks. Deze twee uitstekende selectors bundelen de krachten tijdens de afterparty op zaterdag!

HARDE SMART BE
ZONDAG 14 MEI
No Sleep Richy en Micha Marva vormen het Gentse duo Harde Smart en gebruiken de meest funky, soulvolle brokken uit de Nederlandstalige muziekgeschiedenis in hun DJ-sets. Deze anciens uit de Gentse hiphopscene ontdekten tijdens hun speurtocht naar obscure samples in stoffige platenbakken de fine fleur van het Nederlandstalige lied. Dit leverde ondertussen een tiental mixtapes op. Focus Knack: “DJ Premier of J Dilla zijn nooit veraf, maar de hilarische samples uit Jambers en Familie laten er geen twijfel over bestaan, dit is voor 100% opgetrokken uit Vlaamse klei. 50% humor, en 50% bewondering voor ons erfgoed.”

KARIBU ORCHESTRA BE
ZONDAG 14 MEI
Karibu Orchestra versmelt funk, West-Afrikaanse invloeden en jazz. Alles draait rond de groove en ruimte voor improvisatie. Inspiratie vinden ze bij onder andere Snarky Puppy, Weather Report en Christian Scott. Karibu Orchestra maakt geen compromissen en neemt je bij de kraag met hun veelzijdige nummers.

COLLECTIVE CONSCIENCE BE
ZONDAG 14 MEI
Talent in overvloed, maar kiezen kan en wil dit jonge trio niet. De broers Sander en Wannes Notenbaert en drummer Bram Vanhove, studenten aan de conservatoria van Amsterdam en Antwerpen, laten zich niet binden door enge genrebepaling en maken muziek op het kruispunt van jazz, hiphop en electronica. Voor fans van STUFF. Hun debuut-EP ‘Prayer’ is net uit.

YARON HERMAN TRIO ISR
ZONDAG 14 MEI - HOOFDPODIUM
Yaron Herman, de in Tel Aviv (1981) geboren pianist, wordt beschouwd als een van de toonaangevende muzikanten van zijn generatie. Hij viel regelmatig in de prijzen (Choc Jazzman, Victoires du Jazz , iTunes Choice Award) en bracht sinds 2005 enkele opgemerkte solo- en trioalbums uit. Zonet verscheen ‘Y’, zijn tweede plaat op het legendarische label Blue Note Records. Yaron Herman heeft een lyrische stijl en is een technisch virtuoze pianist. Hij houdt van het uiteenrafelen van bekende jazzstandards en popsongs, en daarnaast hoor je Joodse invloeden in zijn muziek. In dit trio vind je Bastien Burger (bas, keyboards) en Ziv Ravitz (drum, electronics) aan zijn zijde.

BRAM DE LOOZE & ROBIN VERHEYEN BE
ZONDAG 14 MEI - HOOFDPODIUM
Twee van België’s meest getalenteerde jazzmuzikanten die al enige tijd Europese en New Yorkse podia onveilig maken, vormen nu een duo. Pianist Bram De Looze (LABtrio, Septych, Urbex) en saxofonist Robin Verheyen (TaxiWars, Narcissus, Marc Copland) maken creatieve, hedendaagse muziek, gekenmerkt door een grote spontaniteit. Inventieve improvisaties combineren ze met eigen composities waarin ze de invloeden uit hun verschillende projecten versmelten. Ze gebruiken de energie van het moment en hun intuïtie om connectie te maken met het publiek en hun muzikale verbeelding te delen, met een vrije geest, los van een idioom of stijl.

STEIGER BE
ZONDAG 14 MEI - HOOFPODIUM
Steiger is een jong jazztrio uit het Gentse. In hun composities en vrije improvisaties trekken toetsenist Gilles Vandecaveye, contrabassist Kobe Boon en drummer Simon Raman je mee in hun speelse en filosofische ontdekkingstochten doorheen jazz, rock, elektronische en klassieke muziek. In april verscheen hun debuutplaat ‘And Above All’ en werd onder meer door De Standaard (***) en writteninmusic.com (****) prima onthaald.

DIJF SANDERS BE
ZONDAG 14 MEI - POORT 1
“Fans van experimentele exotica, de buitenwereldse geluidslandschappen van Boards Of Canada en Flying Lotus spitsen nu best hun oren”, aldus de Morgen. Geluidsknutselaar-eerste-klas en multi-instrumentalist Dijf Sanders kennen we van Teddiedrum en The Violent Husbands, maar met ‘Moonlit Planetarium’ bracht hij eind 2015 opnieuw een fantastische soloplaat uit. Unieke sounds, unieke zelfgebouwde instrumenten en unieke visuals, da’s wat je kan verwachten van Dijf Sanders. "Dankzij de briljante produceskills én knap uitgewerkte ideeën gaan we nog vaak terugkeren naar deze nachtelijke jungle." 9/10 fuzz-mag.be

P’TITS CONS.BE
ZONDAG 14 MEI - HOOFDPODIUM
Hoe klein kan een fanfare zijn en toch nog een ‘fanfare’ genoemd worden? P’tits Cons. is de pretentieloze band van Bart Maris (trompet), Gregory van Seghbroeck (trombone) en Marcos della Rocha (percussie). Minimalistisch in opzet, maar met een pittige adem blazen ze de zondag van RSL JAZZ op gang, opgezweept door Joren, topdanser en special guest. Met een repertoire vol groove en ritme, geïnspireerd op de tradities van grote fanfares (Les Gilles de Binche, Frevo de Olinda, New Orleans…), duiken ze in een wild bad vol improvisatie en vinnige interactie.

TAXIWARS BE
ZONDAG 14 MEI
TaxiWars is de eigenzinnige samenwerking tussen Tom Barman (dEUS, Magnus) en de in New York gevestigde saxofonist Robin Verheyen. Samen met drummer Antoine Pierre en contrabassist Nic Thys overgieten ze hun voorliefde voor jazz uit de sixties met energieke grooves, broeierige beats en beklijvende teksten.
Na de release van hun eerste plaat volgden succesvolle shows door heel Europa, en amper een jaar na het debuut verscheen opvolger 'Fever' (2016) "Robin Verheyen zorgt nu eens voor een sensuele flou artistique met een hijgerige saxofoon, om dan weer voluit te gaan voor een jakkerende groove (...). Maar net zo belangrijk is frontman Tom Barman. Afwisselend tekent hij voor de punk, de trash én de dromerige croon in deze groep." ***** De Morgen
TaxiWars is zinnenprikkelende jazz waarbij de energie van het podium spat.

Bestel je tickets online: KLIK HIER


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst