Parazzar presenteert in première: Guy Mintus

Parazzar slaagt er andermaal in een smaak- en spraakmaker in huis te halen, en zowaar een Belgische première! Aan het klavier op 7 mei zit namelijk niemand minder dan de in Israël geboren maar intussen in New York wonende Guy Mintus. Ondanks zijn nog jeugdige leeftijd hangt rond deze pianist, componist, improvisator èn lesgever nu al een halo van “briljante muzikant in wiens werk zich een multiculturele visie vermengt met de passie van jazzgroten als Art Tatum and Thelonious Monk”.


Guy Mintus © courtesy Guy Mintus

Gezien zijn weids muzikaal actieterrein zowel jazz, wereld- als hedendaagse muziek omspant, hoeft het geen verwondering te wekken dat Mintus reeds zowat overal in Europa, de VS en het Midden-Oosten heeft opgetreden, hetzij als leider van eigen projecten, hetzij als sideman. Slechts een handvol namen van jazzgroten met wie hij op het podium stond, om te illustreren hoe gegeerd de jonge virtuoos wel is: Jimmy Cobb, Rudresh Mahanthappa, Lionel Loueke, Ambrose Akinmusire, Dan Weiss, trompettist Avishai Cohen. (Net zo impressionant is overigens een opsomming zijn van meesters uit andere muzikale tradities met wie hij heeft samengewerkt.)

Een Europese tournee die op 20 april in Warschau begon, dermate intens is dat Mintus zowat dagelijks in een andere stad zal optreden en hem op 27 mei uiteindelijk naar eindbestemming Lissabon zal voeren, heeft ook één enkele stop in ons land, en dan nog wel in Brugge. Chapeau dus voor concertorganisator Joeri Hostens die de eer opstrijkt dat hij als eerste een Belgisch publiek met dit multitalent laat kennismaken. Het concert in Parazzar wordt een soloperformance. 

Hiermede eindigt deze aankondiging evenwel nog niet, want de patron serveert om de honger naar deze artiest extra aan te scherpen bovendien als aperitief een eigenzinnige cocktail, samengesteld uit Nederlands-Belgische en Franse ingrediënten. Cellist Valentin Ceccaldi, die o.a. bij  Joëlle Léandre en Vincent Courtois studeerde, mochten we al eerder in de Soulbar aan het werk zien (als lid van het trio van zijn broer Théo, een optreden dat alweer dateert van 9 december 2012, le temps passe…).


© Jean-Pascal Retel


Etienne Ziemniak
is een minder bekend in de oren klinkende naam. Na studies klassieke muziek ontdekte deze drummer al vrij snel de wereld van de jazz om zich vervolgens onder te dompelen in de free jazz.


© courtesy Etienne Ziemniak


De derde van het trio dat het voorprogramma verzorgt, hoeft eigenlijk nauwelijks introductie: de Nederlands-Belgische multi-instrumentalist, zanger, componist en improvisator Fulco Ottervanger had als eerste pianoleraar Jozef Dumoulin, studeerde aan het conservatorium van Gent jazzpiano bij Erik Vermeulen en klassieke compositie bij Frank Nuyts. Dat hij zich via De Beren Gieren,  Stadt en BeraadGeslagen (zijn duo met drummer Lander Gyselinck) inmiddels een stevige reputatie heeft verworven, is een understatement. Momenteel is hij zelfs aangesteld als stadscomponist van Gent!


© Bruno Bollaert


Een affiche die de belofte inhoudt van een gevarieerde en verrassende avond.

Zondag 7 mei 2017 om 19.00 uur stipt in Parazzar, Brugge – http://www.parazzar.be

Paul Godderis       


In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst