Music For Trees – Een ode aan Garrett ListGarrett List (1943-2019) was niet alleen betrokken in de vernieuwende muziekstroming van het New York in de jaren zeventig maar de man bleek tevens een visionair te zijn. In 1986-1989 componeerde hij namelijk ‘Music For Trees’ lang voordat het boek van Peter Wohlleben (‘Het verborgen leven van bomen’) op de bestsellerslijst prijkte en voor de groene beweging van “red de aarde” echt helemaal op gang kwam en uitdraaide op een mediacircus. Als eerbetoon wordt dit werk uitgevoerd in vier delen op evenveel verschillende data en plekken.


Wat vooraf ging

Garrett List maakte deel uit van de avant-garde rond figuren als John Cage, Steve Lacy, LaMonte Young en Anthony Braxton en was tevens medeoprichter van het Juilliard Ensemble. Hierdoor kwam hij in contact met Henri Pousseur. Deze nodigde hem in 1981 uit om improvisatieles te geven aan het pas opgerichte Conservatoire Royal de Musique de Liège. De stad kende in die tijd een bloeiende scene. Fabrizio Cassol, Kris Defoort, Michel Massot en de hele kring rond L’Orchestre du Lion zijn schatplichtig aan de Amerikaan die van België zijn tweede vaderland maakte.

Geboren in de dorre woestijnstreek van Phoenix (Arizona), was List altijd al gefascineerd door de wereld van de bomen. In de periode 1986-1989 componeerde hij ‘Music For Trees’. Het stuk werd toen een eerste maal enkel en alleen uitgevoerd met synthesizers, zoals hij het ook bedoelde. Tien jaar later volgde een versie door het Orchestre National de Belgique en begin 2000 was er een bewerking door List zijn eigen orkest.Garrett List © Michel Comblain
‘Music For Trees’ redux

De vernieuwde voorstelling is een initiatief van zijn weduwe Marie-Pierre Lahaye en de organisatie World Citizens Music (die het koppel samen oprichtte). Twee artistieke directeurs leiden anno 2022 een en ander in goede banen: Manu Louis en Adrien Lambinet. Dat ze beiden muzikant en componist zijn die geen beperking in stijl of genre kennen en een zwak hebben voor elektronische muziek en improvisatie helpt in dit geval.

Het programma wordt opgedeeld in vier evenementen, telkens op een andere plek die een symbolische link heeft met List. Diens liefde voor grote ensembles komt daarbij expliciet tot uiting in de bezettingen. Het origineel duurt in totaal drie uur en speelt zich af gedurende de vierentwintig uur van een enkele dag waarbij elk uur een andere boomsoort typeert.


10 februari 2022

De eerste avond heeft plaats in het teken van het Festival de Liège (Manège Fonck). Er is een lezing door pianist en improvisator Daan Vandewalle, met nadien vijf intieme onderdelen die gebracht worden door l'Orchestra ViVo!, indertijd opgericht door List en waarvan de debuut-cd ‘Orchestra ViVo!’ (Igloo) een absolute aanrader blijft. In de rangen van dit orkest vinden we onder meer Marine Horbaczewski, Stephan Pougin, Johan Dupont, André Klenes, Jean-François Foliez en Manu Louis die nadien plaatsneemt achter de draaitafels als dj.

Info & reservatie: www.festivaldeliege.be/musicfortrees - 0497 606 402


L'Orchestra ViVo! - tutti - © FX Cardon30 maart 2022

Drie symfonische stukken door L’Orchestre Philharmonique Royal de Liège onder leiding van Pascale Van Os.

www.oprl.be/fr/concerts/dans-la-foret


12 mei 2022

Het derde luik wordt gepresenteerd als onderdeel van Mithra Jazz à Liège. Negen fragmenten voor kamerorkest en vier elektronische composities met opnieuw l'Orchestra ViVo! en als solist niemand minder dan Lynn Cassiers.


26 november 2022

Als afsluiter speelt L’Orchestre Symphonique du Conservatoire Royal de Liège (onder leiding van Patrick Baton) de overige drie symfonische stukken.


Totaalspektakel

Het blijft niet alleen bij muziek, het wordt een totaalspektakel. Voor de enscenering werd allround artiest Denis Mpunga aangetrokken die zelf al jaren werkt aan een film over de wereld van de bomen. In zijn traditionele naam (die een vijftal alinea’s lang is!) zit trouwens een verwijzing naar bomen. Hij zal ook de teksten voordragen die geschreven werden door scenarist en regisseur Paul Paquay.Extra

Aan dit alles zullen nog randactiviteiten toegevoegd worden waaronder diverse workshops. Het label Igloo heeft alvast beloofd dat er een dubbelalbum van het project komt. Bovendien zijn er sowieso al vier extra concerten vastgelegd met l'Orchestra ViVo! : Gaume Jazz (12 augustus 2022), Ostbelgien Festival (9 september 2022), Philharmonique de Namur (26 mei 2023) en Centre Culturel de Huy & Maison de la Culture Famenne-Ardenne (precieze datum volgt).

Bij uitgeverij Yellow Now verscheen recent ’La Rencontre/The Meeting’, een hommage aan Garrett List met teksten van Ed Friedman, Marie-Pierre Lahaye en Bernard Plossu geïllustreerd met beelden van de Franse fotograaf Bernard Plossu. Vertrekpunt van dit heel persoonlijk werkje is het gedicht ‘Fly Hollywood’ van Ed Friedman op muziek gezet door List. Op de website van World Citizens Music zijn hiervan drie onderscheiden uitvoeringen te horen met onder meer Ronald Shannon Jackson (1979), Kris Defoort (1995) en Johan Dupont (2012).

Meer info over de rol van Garrett List en het belang van de Luikse scene is terug te vinden in ‘Sur La Piste Du Collectif Du Lion’ en ‘Igloo Records en 40 Mouvements’ beide uitgegeven bij Arsenic.

www.worldcitizensmusic.com/actualites

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst