Monheim Triennale, 22 – 26 juni 2022, Monheim am Rhein (D)Na een ingekorte testeditie wegens de pandemie, heeft nu eindelijk de eerste volwaardige Monheim Triennale plaats van 22 tot 26 juni. De organisators geven maar liefst 116 redenen om aanwezig te zijn. Dat is het aantal muzikanten dat op de affiche staat.

Een nieuw festival voor liefhebbers van hedendaagse muziek, improvisatie, jazz, electronics en aanverwanten. Dat we dit nog mogen meemaken. Het was weliswaar de bedoeling om een eerste editie voor te stellen in 2020 maar dat ging helaas niet door. Na een “testuitvoering” van Marcus Schmickler’s ‘Draft of a Rhine Landscape’ annex livestreams in 2020 en een “prequel” in 2021, is het nu dan toch zover.

Artistiek directeur Reiner Michalke (die onder meer jaren instond voor de programmatie van het Moers Festival) en zijn mede-curatoren stelden een indrukwekkend programma samen met kunstenaars uit zowat de hele wereld. We noteren bekende namen uit het circuit zoals Kris Davis, Ingrid Laubrock, Ava Mendoza, Colin Stetson, Stian Westerhus en Farida Amadou.


Er vallen een heleboel premières te beleven. Op dat gebied stippen we zeker de “Signature Projekte” aan. Onder de bijzondere concerten melden we de ouverture van het festival, de wereldpremière van Marcus Schmickler’s ‘Draft of a Rhine Landscape’ met in de hoofdrollen Lucia Lucas (de eerste transsexuele operazanger die optrad in de New Yorkse Met) en haar vrouw contralto Ariana Lucas. De opvoering heeft plaats langs beide zijden van de Rijn zodat het begrip crossover een extra betekenis krijgt. Van Schmickler is er tevens nog diens ‘Lehn/Schmickler meet Corsano’ te horen.

Een andere wereldpremière is de samenwerking tussen gitarist Ava Mendoza en lichtkunstenares Sue Slagle aka Sue C. Eveneens om naar uit te kijken is de passage van de tweeëntwintigjarige Shazad Ismaily. Zij studeerde bij David Murray en producer van haar debuut ‘O, Sun’ was niemand minder dan John Zorn.


De activiteiten blijven niet beperkt tot een centrale plek (het schip MS RheinGalaxie) maar zullen plaatsvinden langs de Monheimer Rheinpromenade. Voor wie in Keulen of Düsseldorf logeert, is een shuttle inbegrepen in de ticketprijs.

Om een idee te hebben van wat u zoal kan verwachten zijn er bijgaande links met een samenvatting van de prequel (https://monheim-triennale.de/en/projects/the-prequel/videos/the-prequel-1-round-robin) en de uitvoering van ‘Escalator Over The Hill -  A Musical Approach’ (een co-productie met Musikschule Monheim en Otto-Hahn Gymnasium (https://monheim-triennale.de/en/projects/the-prequel/videos/eoth).

Alle verdere info is terug te vinden op www.monheim-triennale.de

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst