Livestreaming, een zinnig alternatief!Wereldwijd neemt het fenomeen livestreaming een hoge vlucht, mede door de pandemie toen concertzalen en clubs door de coronamaatregelen verplicht waren te sluiten. Geen optredens meer, geen podia meer voor artiesten, complete leegte… tot enkele muzikanten via facebook of online van huis uit gingen spelen!

Jazzliefhebbers waren terecht sceptisch tegenover livestreaming, want zonder publiek of applaus ervaar je toch geen jazzconcert dat het vooral moet hebben van de interactie, de sfeer en communicatie van de spelers met het publiek, bepalend voor de live belevenis.

Hoe hou je met een livestreaming dat beklijvend moment vast dat je bijblijft van het reële beleven middenin de fysieke aanwezigheid van mensen, de emotionele indringendheid van onderlinge samenhorigheid, de visuele muzikale ervaring, het totale aanvoelen van het ondervinden on te spot.

Inderdaad, er is nu alleen het alternatief van streaming. De enige manier om artiesten toch live te laten performen, visibiliteit en aandacht te schenken en een (thuis)publiek te bereiken.


(Thuis)publiek

Een van de meest creatieve livestreaming concepten bedacht pianist Jef Neve in het prille begin van de coronacrisis. Hij lanceerde eerst gratis via Facebook en later betalend online een geniale en unieke kwalitatieve livestreaming vanuit zijn studio met verschillende gastmuzikanten. Hij biedt die niet alleen een podium aan, geeft ze ruimte voor improvisatie en authentieke live performance, maar verzekert ze bovendien van een heel heterogeen publiek.

En daar slaat hij de nagel op de kop, want hij trekt als het ware een ander, apart publiek aan door genre overschrijdende muziek te laten ontdekken. Overigens speelt hij helemaal in op zijn publiek en laat ze reageren via livechat. (zie https://www.jefneve-live.com/)

Hij ging zelfs zo ver het publiek te laten bepalen wat ze aan thema of emotie wilden horen en ging daarmee aan de slag met een instant improvisatie wat hij nog wou doortrekken naar live optredens in het hele land maar die zijn omwille van de coronamaatregelen geannuleerd.

Verder stak de hyperactieve Jef Neve de zorgsector een hart onder de riem met optredens aan het UZ Gent en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. En trok met een muzikale groep het veld in met ochtend liveacts tot zelfs een gefilmd solo-optreden op Ile de Re in Frankrijk.

Intussen zijn heel wat jazzmuzikanten van thuis uit (o.a. Tutu Puoane en Ewout Pierreux) of vanaf een bepaalde locatie gaan livestreamen: o.a. Lara Rosseel bij kunstencentrum nona, Bram Weijters Crazy Men vanuit Hopper, WE Big Band feat. Kristen Cornwell, Lennert Baerts met Anti-Panopticon, Mazzle, Lieven Cambré vanuit De Muze Zolder en nog vele anderen. En de nieuwe Q-some Big Band streamt een releaseconcert van hun eerste cd Dreamin’ vanuit De Bijloke in Gent. En Saxkartel brengt het album-release concert in een live-stream van ‘The Chromatic Gardener’ (19 februari 2021).


Sessies alom!

Als livestreaming was het Bel Jazz Fest een voltreffer (24 ‘live’ concerten) dat van 29 mei tot 30 mei 2020 vanuit Flagey online ging en een onovertroffen samenwerking inhield van gevestigde Belgische festivals (BRAND! Mechelen, Brosella, Brussels Jazz Festival, Brussels Jazz Weekend, Mithra Jazz à Liège, Gaume Jazz Festival, Gent Jazz, Jazz Brugge, Jazz Middelheim, Leuven Jazz en Tournai Jazz Festival), ondersteund door DB Video, Stilletto PRoductions, JazzLab, Piano’s Maene, KickAPS en VI.BE.

In november 2020 ging Ars Musica Festival online (gratis!) vanuit verschillende locaties en met unieke concerten (zie Ars Musica via YouTube). Ook Bozar bracht uitstekende streams van o.a. Bram De Looze (april 2020) en Aka Moon (december 2020) gelinkt aan Beethoven’s 250ste verjaardag.

Het Brussels Jazz Festival eveneens vanuit Flagey deed het ook voortreffelijk met de streaming edition (5 concerten) en als revelatie Naima Joris die groeit in haar verovering van het in dit geval onzichtbare maar enthousiaste thuispubliek.

Intussen lopen de opnames van de Toots sessies (o.a. Rebirth::Collective ft. Tutu Puoane, Zonzo Compagnie, een sterk afgeslankte Brussels Jazz Orchestra) die je via ‘VRT Nu’ kan herbekijken, let wel op de vervaldatum (31 augustus 2021).


Maar is het live?

Nog een initiatief vormt Podium 19, het nieuwe virtuele podium op TV en online. De zeven Vlaamse Kunstinstellingen brengen vanaf nu dagelijks voorstellingen en concerten tot in onze huiskamer, via 1 groot gedeeld podium. Op de zender zullen de komende weken meer dan 240 - veelal nieuwe - producties te zien zijn van Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen.

De première op 21 januari hield een opname in van Nordmann (voorstelling ‘In Velvet’) in de Handelsbeurs.

En nu komt de Week van de Belgische muziek (van 8 tot 14 februari) eraan met een uitgebreid jazzprogramma, en in dit geval streams van bestaande opnames en/of verlopen concerten, dus zoals ook met Podium 19 niet altijd ‘live’ in de zin van rechtstreekse belevenis! Ergens sluit het aan bij het Bel Jazz Fest van vorig jaar dat helemaal live vanuit Flagey gestreamd werd, terwijl nu verschillende locaties met daar opgenomen concerten uitpakken (zie volledig programma via jazz.be). Fotoreportages en playlists tot videoclips zouden het gebeuren nog opfleuren.

Zoals je merkt betekent livestreaming niet altijd echt live, soms in de zin van live maar dan vooraf bestaande opnames tegenover een nieuwe live sessie. We verkiezen dan toch wel de verrassing van een nieuw optreden. Dan is het echt de moeite waard om livestreaming als alternatief te aanvaarden. Wat soms wel tegenvalt is de kwaliteit en daar moet toch zeker over gewaakt worden, want het maakt ook de reputatie uit van de band en/of musici.

Uiteindelijk geloof ik dat het aspect ontdekking misschien wel de belangrijkste toegevoegde waarde betekent van livestreaming. Zorgen dat het verrassend en spannend is, maken dat de live performance geen afkooksel vormt van een opname/cd (die kun je zelf wel aankopen en afspelen), bewijs dat improviseren nog altijd the real ‘live’ thing is…! En maak interactie of contact met publiek mogelijk via chat. En last but not least garandeer de hoogst mogelijke streaming kwaliteit!

En nu maar hopen dat de zomer terug openbloeit met het echt beleven van liveconcerten…

© Bernard Lefèvre  -  foto © Geert Vandepoele

Let wel!

De streaming Unitedwejazz gebeurt via Facebook en niet-facebookers blijven helaas in de kou (!) staan.
Partners geven als tip om aan te melden op facebook zonder account en bij inloggen de aanmaak van een account te negeren!.
Mogelijk kunnen sommige concertopnames ook online via de kanalen van partners
(zie onderaan tussen haakjes vermeld bij de concerten) bekeken worden.

Veel kijk- en luistergenot!

08/02 monumental monday

¤ 12u - Saragon (KAAP en MuZEE)
¤ 20u - MiXMONK live at Jazz Middelheim (UnitedWeJazz)
¤ 21u - Jef Neve
¤ 21u - Too Noisy Fish 'Nightwatch' feat. Dimitri Verhulst
¤ 22u - Aka Moon (Bozar)

09/02 a-typical tuesday

¤ 12u - Flying Nimbus (Jazz Station)
¤ 20u - Ottla
¤ 20:00 - Donder live at Flagey
¤ 21u - Thunderblender (Flagey)
¤ 22u - Karen Willems (Handelsbeurs)

10/02 up & coming wednesday

¤ 12u - N∆BOU (Leuven Jazz)
¤ 20u - mòs ensemble (KAAP)
¤ 21u - Lũpḁ Gang Gang Quartet (cultuurcentrum C-Mine)
¤ 21:00 - Portrait of Lara Rosseel
¤ 21:30 - Lara Rosseel Band meets and creates
¤ 22:00 - Lara Rosseel Band live at nona (UnitedWeJazz)

11/02 big bands thursday

¤ 20:00 - The Bureau of Atomic Tourism live at LOFT Köln
¤ 20u - Laïla Amezian & les Sheikhs Shikhats (Handelsbeurs)
¤ 21u - Reve d'Elephant Orchestra (De Bijloke)
¤ 21:00 - Cram Ration live at Handelsbeurs
¤ 22:00 - Chasing Penguins live at Hopper
¤ 22u - MikMâäk (Bozar)

12/02 new music friday

¤ 12u - Raf Vertessen (KAAP)
¤ 20u - ESINAM (Botanique)
¤ 20:00 - Bram De Looze Trio live at de Bijloke (Paid)
¤ 21:00 - (the mystery of) KEM live at Flagey
¤ 21u - Echoes of Zoo (KAAP)
¤ 22u - Don Kapot (Handelsbeurs)

13/02 dreaming of the summer saturday

¤ 12u - Pauline Leblond Trio (Brosella)
¤ 14:00 - Zandland live at CC De Ververij
¤ 20:00 - Pentadox Trio live at La Conserve Studio
¤ 20u - Antoine Pierre URBEX (River Jazz)
¤ 21:00 - Pentadox Sextet live at Gent Jazz Festival
¤ 21u - Joachim Badenhorst-Indrė Jurgelevičiūtė-Tsubasa Hori-Roman Hiele (Summer Bummer)
¤ 22u - De Beren Gieren (Flagey)
¤ 23u - Dj AliA (Gent Jazz)

14/02 sweet soft 'n lazy sunday

¤ 11u - Julien Tassin Trio live at nona (UnitedWeJazz)
¤ 12u - Merope ft. Harmen Fraanje & Toma Gouband (Handelsbeurs)
¤ 13u - Bram De Looze live at Sendesaal Bremen (UnitedWeJazz)
¤ 17u - VI.BE tribute


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst