Leuven Jazz 2024 kiest voor jong talent

Leuven Jazz mag bij alle muziekfans weer met stip in de agenda. In een gebalde editie zet het jazzfestival zijn gekende troeven voorop, zoals huiskamerconcerten, lunch- en afterworkconcerten en combinaties met andere disciplines. Meer dan ooit ligt de focus daarbij vooral op jong en lokaal jazztalent. En extra leuk nieuws: je kan het festival zo goed als helemaal gratis beleven!


"Met 28 concerten op vijf dagen wordt het weer jazzy druk in Leuven",
zo weet cultuurschepen Bert Cornillie. "Zoals steeds selecteert ons cultuurhuis 30CC daarbij een gevarieerd aanbod, dat zowel in de smaak zal vallen bij de kenners als bij zij die het genre willen ontdekken. De hoofdmoot van het programma is bovendien helemaal gratis. Dus ik zou zeggen: 'Niet twijfelen en kom van Leuven Jazz proeven!' "

"Voor de editie 2024 trekken we vooral de kaart van jong en lokaal jazztalent dat je van zeer nabij zal kunnen ontdekken", benadrukt festivalcoördinator Danny Theuwis (30CC). "Daarbij serveren we onder meer acht intieme huiskamerconcerten, een voorronde van de B-Jazz Contest en de themacombo's van de jazzopleiding aan de LUCA School of Arts. Ook de headliners BeraadGeslagen en pianist Alex Koo - die laatste trouwens in een exclusief ligconcert - horen bij de jonge wolven van de Belgische jazzscene."PROGRAMMA


Voorronde B-Jazz International Contest

Op Leuven Jazz krijg je de eerste voorronde van de B-Jazz International Contest. De geselecteerde bands Elsiris, YENTL en TB Project bestaan alle drie uit muzikanten jonger dan dertig jaar. Zij dingen naar een plaatsje in de grote finale later dit jaar, waarbij ze zich kunnen meten met vier internationale jazzbands.

vr 15 maart, 20.00 uur - 30CC/Schouwburg
© Tina Lewis Herbots

BeraadGeslagen

BeraadGeslagen is het ijzersterke duo van drummer Lander Gyselinck en toetsenist/zanger Fulco Ottervanger. Fulco is ook bekend van Stadt en De Beren Gieren en Lander zag je al op de podia met STUFF., LABtrio en de samenwerking met rapper Zwangere Guy. Zij presenteren hun recentste album "Altijd Bewust Bewegen" in een clubopstelling, waarbij het publiek op het podium mag plaatsnemen en samen met het duo uit de bol gaat.

oor en na het zaalconcert ontdek je in de foyer de aanstormende lokale talenten Joël Francis en Fred Gata.

do 21 maart, 20.30 uur (Joël Francis) - 21.30 uur (BeraadGeslagen) - 22.45 uur (Fred Gata) - 30CC/SchouwburgThemacombo's LUCA Jazz

Naar jaarlijkse gewoonte presenteert het festival de themacombo’s van de jazzafdeling van de LUCA School of Arts. Studenten werken samen met hun docent een repertoire uit rond een bekende figuur uit de jazzgeschiedenis, zoals Joe Henderson, Bud Powell, Yusef Lateef, Carla Bley of Belgische gitarist Philip Catherine.

do 21 tem zo 24 maart, in lunch & afterwork - 30CC/Schouwburg foyer
© Phile Deprez

Familievoorstelling 'Colors'

Ook jonge jazzo's komen aan hun trekken tijdens Leuven Jazz. In de theatervoorstelling Colors (6+) speelt jazz een sleutelrol, want gitarist Geoffrey Burton laat zich inspireren door de songs vol kleuren van jazzcomponist Ken Nordine.

Colors wordt een boeiende ontdekkingstocht, gespeeld door mensen met en zonder beperking. Samen schudden ze de stempels en etiketten van zich af. Ze onderzoeken wat kleur met ons doet en hoe we als mens nog een al te statische blik op iemands identiteit hebben.

vr 22 maart, 19.00 uur - 30CC/SchouwburgJazz X All Style Battle

Voor het tweede jaar op rij koppelt de Jazz X All Style Battle livejazz aan freestyle dans. Op muziek van de band GlasHelder tonen de beste dansers hun stijl in een 1 vs 1 format. Elke danser wordt daarbij gekoppeld aan een jazzinstrument waar hij/zij op zal moeten freestylen tegen de tegenstander. Hoe verder de danser geraakt, hoe meer instrumenten zij/hij zal krijgen om op te dansen. Na de Battle volgt nog een afterparty met DJ Hygra.

za 23 maart, 19.00 uur - 30CC/Schouwburg

© Johan Jacobs

Ligconcert Alex Koo

De Belgisch-Japanse toetsentovenaar Alex Koo leek voorbestemd voor een carrière als klassiek pianist, maar raakte begeesterd door jazz. Met het nieuwe "Etudes for Piano" (2023) laat hij zijn voorliefde voor beide werelden samenvloeien. Avontuur en virtuositeit gaan hand in hand met melancholie en ellebogenwerk (letterlijk, voor wie Koo écht kent). Bijzonder bij dit concert is dat het publiek rond de piano ligt en zich zo helemaal laat meevoeren in de muziek.

zo 24 maart, 11.00 uur - 30CC/SchouwburgHuiskamerconcerten

De slotdag van het festival staat al jaren synoniem met intieme huiskamerconcerten. Op acht locaties, ook in deelgemeentes Wijgmaal en Heverlee, geniet je van gratis optredens van onder meer Adriaan Swerts, Bodem, Mathys/Idris duo en het Vagos Kwintet. Ook de geanimeerde lezing I Just Don't Understand Jazz van jazzfan en Ancienne Belgique directeur Kurt Overbergh staat daarbij op het programma.

zo 24 maart - diverse locatiesLeuven Jazz praktisch:

Alle details en tickets vind je op www.leuvenjazz.be.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst