Leuven Jazz 2022 lanceert eerste headliners

Fred Hersch, Immanuel Wilkins, Lakecia Benjamin & NΔBOU


Leuven, 21 december 2021 – Na de online editie van vorig jaar zal Leuven Jazz hopelijk opnieuw fysiek plaatsvinden van 11 tot en met 20 maart. Toppianist Fred Hersch, altsaxofonist Immanuel Wilkins, de charismatische saxofoniste Lakecia Benjamin en het Belgisch kwartet NΔBOU van jazztromboniste Nabou Claerhout zijn de eerste headliners van de negende editie. Tickets voor deze concerten zijn te koop vanaf 21 december, 12 uur via www.leuvenjazz.be. Tot 15 januari geniet je bovendien van een zeer voordelige early bird actie!

“Opnieuw liveconcerten tijdens Leuven Jazz, daar kijk ik ontzettend naar uit.” zegt Leuvens cultuurschepen Denise Vandevoort. “Deze eerste namen zijn natuurlijk maar een voorsmaakje van het volledige programma dat eind januari wordt onthuld. Tal van Belgische en internationale artiesten, jazzfilms, huiskamerconcerten en nog zoveel meer zullen zorgen voor tien goed gevulde festivaldagen.”

“Tijdens deze editie van Leuven Jazz plaatsen we de internationaal gerenommeerde pianist Fred Hersch centraal als artist in residence. Daarnaast zetten we ook in op jong geweld met bijvoorbeeld altsaxofonist Immanuel Wilkins en het jonge kwartet NΔBOU.”  vult Leuven Jazz programmator van 30CC Danny Theuwis aan.


De eerste namen© Tracey Yarad


Fred Hersch - artist in residence (US)

Za 12 maart 2022 | Fred Hersch Trio | 20 uur | 30CC/Schouwburg | €20 (early bird)
Zo 13 maart 2022 | Fred Hersch ft. Enrico Rava en Bram De Looze | 20 uur | 30CC/Schouwburg | €22 (early bird)

Met zijn 18 nominaties voor de Grammy Awards is Fred Hersch een pianist die vele harten weet te veroveren. Hij laat zich niet leiden door genres. Zijn muziek is ook niet geïnspireerd door namen uit het verleden, maar hij is wel invloedrijk voor pianisten als Brad Mehldau en Ethan Iverson, twee van zijn voormalige studenten. Hersch wordt al decennialang geroemd voor zijn lyrische, melodieuze stijl in solowerk, trio en andere formaties.


© John Abbott


Op Leuven Jazz lanceert hij op 12 maart zijn gloednieuwe album ‘Breath by Breath' samen met zijn trio en extra strijkers. Op 13 maart toont hij als artist in residence zijn meesterlijke veelzijdigheid in sets met de Italiaanse trompettist Enrico Rava en de Belgische pianist Bram De Looze.


© Andrea Boccalini (Enrico Rava) - Sophie Nuytten (Bram de Looze)


Twee niet te missen concerten dus.
© Rog Walker


Immanuel Wilkins
(US)

Do 17 maart 2022 | 20 uur | 30CC/Schouwburg | € 14 (early bird)

Altsaxofonist en componist Immanuel Wilkins brengt met zijn kwartet het gloednieuwe album ‘The 7th Hand’ (Blue Note), de opvolger van zijn bejubelde debuut ‘Omega’ (2020). Deze plaat toont opnieuw Wilkins’ compositorische talent met een zevendelige suite van nieuwe originele stukken, uitgevoerd door zijn kwartet. De muziek zit vol empathie en overtuiging, combineert melodieuze bogen met klaagzangen en heeft steeds een gevoel van ruimte en adem. Het is een verfrissende blend van straight-ahead jazz en vrije impro.

Een aanrader!
© Elizabeth Leitzell (Lalecia Benjamin) - Moondog Jr. (Nabou)


Double bill: Lakecia Benjamin (US) & NΔBOU (BE)

Vr 18 maart | 20 uur | 30CC/Schouwburg | € 18 (early bird)

Een heerlijke double bill! De charismatische en virtuose saxofoniste Lakecia Benjamin stond op zeer jonge leeftijd al op het podium met jazzgrootheden als Clark Terry, Reggie Workman en Rashied Ali. Later werkte ze ook samen met artiesten van het kaliber Stevie Wonder, Alicia Keys, The Roots, Anita Baker en Macy Gray, maar sinds enkele jaren staat ze op eigen benen. Haar energieke jazzstijl zit vol invloeden uit funk, R&B en soul en ze schuwt ook geen sociale of politieke boodschap. Tijdens Leuven Jazz brengt Benjamin haar meesterlijke album ‘Pursuance: The Coltranes’ (2020), een eerbetoon aan John en Alice Coltrane dat bol staat van de spirituele jazz.

Jazztromboniste en componiste Nabou Claerhout wordt niet alleen in ons land, maar ook internationaal genoemd als “definitely one to watch out for”. Met haar frisse composities en innovatieve sound was ze tijdens de online editie van Leuven Jazz 2021 al te gast in een exclusieve Blind Date met Lynn Cassiers. Ook met haar kwartet NΔBOU dompelt ze de Belgische jazz al enkele jaren onder in een verfrissend klankenbad, dankzij die originele bezetting van trombone, elektrische gitaar, contrabas en drums. In oktober 2021 brachten hun eerste full album ‘You know’ uit.

Geen twijfel mogelijk dus dat dit een onvergetelijke double bill wordt waar je absoluut moet bij zijn.


Early bird actie

Van 20 december 2021, 12u tot 15 januari 2022 geniet je van een extra korting van €3 bovenop de voorverkoop!Leuven Jazz 2022

11 - 20 maart

TICKETS HIER


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst