Leuven Jazz 2020 WORDT GEANNULEERD !!!

30CC annuleert Leuven Jazz en alle events
verstrengde actie tegen coronaverspreiding / alvast tot en met 31 maart


Donderdag 12 maart 2020
— Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk af te remmen, neemt Stad Leuven bijkomende maatregelen. Ook cultuurcentrum 30CC sluit vanaf vanavond 17 uur zijn deuren en annuleert alle geplande evenementen tot en met 31 maart. Dit betekent onder meer dat ook het geplande Leuven Jazz festival niet doorgaat. Met deze maatregel willen we de kwetsbaarste doelgroepen in de samenleving beschermen.

Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven:
"Stad Leuven neemt de impact van het coronavirus op de volksgezondheid zeer ernstig. Het moment is nu gekomen om strengere maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit is belangrijk voor mensen met een zwakke gezondheid en oudere mensen. Het is ook noodzakelijk om onze zorgvoorzieningen, zoals ziekenhuizen, huisartsen … niet te overbelasten. Dit is een verantwoordelijkheid van iedereen en het is aan het beleid om de belangrijkste maatregelen te nemen en een duidelijk kader te scheppen”.

Koen Adams, algemeen coördinator 30CC:
"Als cultuurhuis werkt 30CC  voor een zeer ruim publiek, met bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen. Omdat onze bezoekers voor een lange tijd, dicht bij elkaar, in een gesloten ruimte zitten, is er een reëel risico op besmetting. Het is cruciaal dat we preventief handelen en hen niet nodeloos blootstellen aan de mogelijke gevaren van het virus. De beslissing tot annuleren is niet evident, maar volgens ons de enige verantwoordelijke beslissing om de piek in de coronabesmettingen tegen te gaan. We hopen daarbij op het begrip van onze vele toeschouwers."

De beslissing geldt alvast tot en met dinsdag 31 maart 2020, voor alle events van 30CC en voor alle gastactiviteiten in de zalen van 30CC. Onder meer het Leuven Jazz festival, dat van donderdag 19 tot en met zondag 29 maart gepland stond, wordt daarbij volledig geschrapt.

30CC bekijkt per activiteit welke oplossing er geboden kan worden: terugbetaling van de tickets of een verplaatsing naar een later datum. Iedere tickethouder zal hierover persoonlijk geïnformeerd worden en hoeft zelf geen actie te ondernemen.

30CC blijft ook steeds in nauw contact met de stad Leuven en met hogere overheden.

De maatregelen komen bovenop de eerder aangekondigde maatregelen en gelden tot 31 maart en kunnen verlengd of aangepast worden.

 

 

Een stadsfestival dat vrouwelijk jazztalent hoog in het vaandel draagtVan donderdag 19 tot en met zondag 29 maart palmt de achtste editie van Leuven Jazz de gehele binnenstad in met liefst 50 activiteiten in concertzalen tot cafés, filmzalen tot huiskamers, van scholen tot museum M en voor het eerst concerten op studentenkoten. Bovendien focust Leuven Jazz op vrouwen in de jazzscene.Isolde Lasoen © Piet Stellamans

Met ‘She On The Jazz’ krijgt Isolde Lasoen carte blanche om op eigen wijze te grasduinen door het rijke jazzrepertoire.  Ze brengt bewerkingen van nummers van o.a. Buddy Rich big band, Brad Mehldau, Lee Morgan en Nina Simone. Daarbij nodigt ze naast haar all-star-band met Trui Amerlinck (bas), Toon Vlerick (gitaar), Laurens Dierickx (piano/keys), Jo Hermans (trompet), Wietse Meys (sax) en Peter Delannoye (trombone) enkele bijzondere gasten uit: Gregory Frateur (Dez Mona), die Nina Simone een warm hart toedraagt, Bert Ostyn (Absynthe Minded) en Naomi Sijmoens (Reena Riot) uit de popscene en nog drie jonge vrouwelijke artiesten: de Brusselse kora-speelster Lubiana en de beloftevolle vocaliste Elizabeth Atieno.Ann Pierlé Quartet © Isadora Gisen

Een andere revelatie vormt het An Pierlé Quartet waarin Ans echtgenoot-gitarist Koen Gisen en de SCHNTZL-boys: Hendrik Lasure (piano en elektronica) en Casper Van De Velde (drum en elektronica). Pierlé’s composities zijn bewust open gehouden om ruimte te laten voor experiment en improvisatie met een bonte smeltkroes van ideeën: van jazz en cabaret tot experimentele pop met een twist.


Verder uit eigen land zetten verder zangeres Ibernice MacBean (met Johan Clement Trio) en  klarinettiste Hélène Duret (met Synestet) hun beste beentjes voor. En stelt Eve Beuvens (piano) in trio het Steiner For Life project voor.


Tutu Puoane tipte de Zuid-Afrikaanse zangeres Zoë Modiga die met de LUCA Bigband een ode brengt aan Miriam Makebe.Sofia Jernberg © Jon Edergren

Sopraan en componiste Sofia Jernberg is een van de rijzende sterren van de Scandinavische free-jazzscene. Ze werd in 1983 in Ethiopië geboren en heeft momenteel zowel Oslo als Stockholm als uitvalsbasis. Ze maakt deel uit van het Noorse The Fire! Orchestra, maar zingt op Jazz Leuven solo met Alexander Hawkins aan de piano.


De Britse award-winnende trompettiste Laura Jurd stelt haar nieuwe album ‘Stepping Back, Jumping In’ voor (Edition Records - 2019). Dit eclectisch album wordt tot leven gebracht door 14 straffe muzikanten, waaronder vijf componisten!Camila Meza © Chris Drukker

Uit de New-Yorkse scene komt de Chileense zangeres en gitariste Camila Meza in duo met de Israëlische contrabassist Or Bareket. Haar eigen spel verwijst naar een cross-over tussen Pat Metheny, Joni Mitchell, Milton Nascimento en Jobim.


De Britse vocaliste Zoë Gilby vind je bij een huiskamerconcert waarbij ze begeleid wordt door contrabassist Andy Champion.


TIP!

Voorafgaand bij bepaalde 30cc/schouwburgconcerten kan je van jazzkenner en voormalig Klara-medewerker Marc Van den Hoof wat opsteken over vrouwelijke jazziconen: Amerikaanse jazzpianiste, -componiste en -arrangeur Mary Lou Williams, de Amerikaanse componiste, bandleider en arrangeur Maria Schneider, .pianiste, componiste en orkestleidster Toshiko Akiyoshi.

Telkens (zie programma concerten) van 19.00 uur in de foyer. Gratis voor tickethouders.
Kandace Springs © Mathieu Bitton

Aansluitend bij de ‘female power’ is het uitkijken naar zangeres-pianiste Kandace Springs (31) waarvan Prince, die een soort mentor was, zei: “ She has a voice that could melt snow.” Ze werd geboren in Nashville en haar vader, Scat Springs, was een gewaardeerd sessiezanger. Ze bewondert vooral Nina Simone, ook Norah Jones, maar zoekt haar eigen weg in een mix van traditionele vocale jazz en funky R&B stijl.

Ze werd door Blue Note Records opgepikt en verleidde met haar sensuele en warme stem op ‘Soul Eyes’ (2016) en ‘Indigo’ (2018). Op ‘Soul Eyes’ nodigde ze trompettist Terence Blanchard en op ‘Indigo’ de betreurde Roy Hargrove als solisten uit.

Op Leuven Jazz stelt ze exclusief haar nieuwe album voor. En dat in een double bill met Jason Moran wat dus belooft als slotact.


Pianotoppers


Jason Moran © Clay Patrick McBridge

Met de Amerikaanse pianist Jason Moran (net 44) mag Jazz Leuven rekenen op een absoluut hoogtepunt (snel reserveren is de boodschap!). Moran is doordrongen van de beste jazztraditie, bewonderaar van Monk en leerling van pianist Jaki Byard, en voelt zich als een vis in het water in alle stijlen, van post-bop over avant-garde, blues, klassiek en hiphop. Helemaal solo wacht een indrukwekkend meesterlijk recital waar de energie en expressiviteit van afstraalt. Niet te missen!Elliot Galvin © Dave Stapleton

Er valt nog heel wat meer pianomoois te beleven met de jonge Londenaar Elliot Galvin die solo speelt en zijn album ‘Live in Paris’ (Edition Records 2020) voorstelt. De opnames gebeurden heel direct en volledig geïmproviseerd in het sublieme Fondation Louis Vuitton. Elliot bewees zijn “superb pianism and compositional brilliance in the moment”.

Overigens maakt hij ook op het festival deel uit van de band van trompettiste Laura Jurd.Bram De Looze © Sophie Nuytten

Aan de absolute pianotop in ons land beweegt zich op vele paden improvisatietalent Bram De Looze net nog maar 29 jaar oud. Hij stelt zijn gloednieuw soloproject Viñoly op een nieuwe creatie van pianobouwer Chris Maene voor. Na ‘Piano é Forte’ (Leuven Jazz 2017) op replica’s van historische pianofortes, volgde in 2018 het album ‘Switch the stream’, ingespeeld op de revolutionaire straight strung of rechtsnarige vleugelpiano van Chris Maene.

Met ‘Viñoly’ zetten De Looze en Maene een volgende stap in hun samenwerking. Ditmaal rond een revolutionaire nieuwe piano die werd ontwikkeld in samenwerking met de wereldberoemde New Yorkse architect Rafael Viñoly, bekend van iconische gebouwen zoals 432 Park Avenue NY, het Cleveland Museum of Art en Carrasco International Airport in Montevideo. De architect, zelf een gepassioneerde pianist en bevriend met de beste pianisten ter wereld, tekende een vleugel met een ergonomisch, licht gewelfd klavier. Het resultaat is een uniek instrument, revolutionair in zijn vormgeving, maar evenzeer door de prachtige transparante klank.


Variatie troef en te ontdekken!

Het duo SCHNTZL lanceert op Leuven Jazz hun nieuwe cd. Het kersvers future-jazztrio PAARD. en John Ghost spelen een gratis set in STUK Café en de studenten van de LUCA jazzopleiding trakteren op lunch- en afterworkconcerten in 30CC/Schouwburg.

Contrabassist Cyrille Obermüller is jong, supergetalenteerd én Leuvens. Hij vormt in Steinerschool De Zonnewijzer een akoestisch gelegenheidstrio met trompettist Sam Verswyveld en pianiste Eve Beuvens.

Broadway Neon onder leiding van Nicolas Thys baseert zijn repertoire op composities uit de ‘gouden’ Broadway-musicals van de jaren 30 tot de jaren 50 van de vorige eeuw.

Hertmans/Charlier/Sourisse vormt een trio in de klassieke formule gitaar - hammond - drums.

In het gezelschap van zijn groep The Positive Force serveert Femi Kuti pure afrobeat met een krachtige toets van de koperblazers.

Naar jaarlijkse gewoonte presenteert 30CC een reeks thema-ensembles van de jazzafdeling van LUCA School of Arts. Studenten werken samen met docenten (Ron Van Rossum, Dré Pallemaerts, Jos Machtel, Peter Hertmans, Frank Vaganée) een repertoire uit rond een bepaald thema of een bekende figuur uit de jazzgeschiedenis.

De B-Jazz International Contest voor muzikanten jonger dan 30 presenteert zes bands uit Australië, Italië, Polen, Nederland en Zwitserland.


TIP!

De film ‘Bring it to the People’ over het Brussels Jazz Orchestra van regisseur Guy Fellemans wordt vertoond in Cinema ZED – Vesalius op 26 maart.

De vertoning wordt muzikaal ingeleid door het trio Frank Vaganée (altsax), Hendrik Braeckman (gitaar) en Bart De Nolf (contrabas).


Leuven Jazz breidt het aantal intieme jazzconcerten nog gevoelig uit met het gloednieuwe 'Jazz up your Kot'. Voor deze gratis jazzconcerten in studentenkoten zijn o.a. Mattias de Craene, Karen Willems en Hanne De Backer al bevestigd en meer namen volgen circa één maand voor het festival. Deze avond eindigt in 30CC/Schouwburg met The Inbetweens, het straf en strak trio van bassist Noah Jarrett (zoon van Keith).Bram Weijters en Chad McCullough © Eric Malfait

Op de slotzondag kan je ook drie huiskamerconcerten meepikken: het Britse duo Zoë Gilby & Andy Champion, pianist Bram Weijters in dialoog met trompettist Chad McCullough en het trio van de Italiaanse bassist Giuseppe Millaci.

© Bernard Lefèvre

Info en tickets: www.leuvenjazz.be/nl


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst