Leuven Jazz 2019: van gitaarhelden tot verrassende ontmoetingen

Van 14 tot en met 24 maart 2019 is Leuven de place to be voor jazz. In deze zevende editie van het festival zullen gitaarliefhebbers hun hartje ophalen met uit eigen land Philip Catherine, Bert Dockx (Dans Dans), Ruben Machtelinckx en Guillaume Vierset en als  internationale gasten Julian Lage, Jakob Bro & Jesse van Ruller, Fabrizio Graceffa en Albert Vila.


Julian Lage Trio © Nathan West


Het exclusieve trioconcert van Julian Lage staat overigens dezelfde avond geprogrammeerd als het pianoduo Vijay Iyer en Craig Taborn, dat belooft!

Om de viering van 40 jaar Igloo Records kracht bij te zetten is er een gelegenheidsband rond stergitarist Philip Catherine en toetsenist Éric Legnini, wat natuurlijk vuurwerk zal geven.

De Iers-Britse groep The Breath, met enkele leden van The Cinematic Orchestra, stelt zijn tweede plaat vol soulvolle songs voor. Zij staan in double bill met het groovende Vegir, het nieuwe project van Dominique Vantomme, aangevuld met de betoverende stem van Hindi Zahra. Een absolute primeur!


Vegir © Vantomme


Een bijzondere gast is de Leuvense contrabassist Cyrille Obermüller die de Prijs ontving voor Beloftevol Talent bij de Leuvense Cultuurprijzen 2018. Hij treedt op in vier verschillende formats en bands: met het kwintet H A S T, in het trio van Casimir Liberski, op Jazz @ Steiner met Sam Versweyveld en gitarist Roeland Celis en in de bigband van Conservatorium Antwerpen, in dialoog met Jakob Bro.

En naast die headliners valt er nog veel te beleven met randactiviteiten, o.a. jazzfilms, familieconcerten, de B-Jazz International Contest, concerten van de LUCA Jazz afdeling en een jazzavond in het architectuurprogramma Existenzweek.

Helemaal nieuw is Prelude, een openingsfeest op vijf locaties rond de Leuvense Vaart, met jonge bands als Zwerm en Hi Hawaii, een gitaardokter, jazzkunst en dansfeestjes tot in de vroege uurtjes.


Huiskamerconcerten

Op de slotdag, zondag 24 maart, kan je bovendien gratis huiskamerconcerten beleven, al moet je wel snel reserveren want de plaatsen zijn beperkt.

In deelgemeente Wijgmaal kan je genieten van het QU4RTET van fluitist Stefan Bracaval en gaan gitaristen Hendrik Braeckman en Hans Van Oost in muzikale dialoog met meesterverteller en jazzkenner Marc Van den Hoof.

Aan de Vaartkom speelt het akoestisch trio Suura in Het Narrenschip en krijgt Random House, het kwartet van saxofonist Thomas Champagne, in Artkom de versterking van de New Yorkse trompettist Adam O'Farrill. De intieme jazzclub La Conserve laat je in de namiddag genieten van het nieuwe gelegenheidstrio van topbassist Nicolas Thys (met gitaristen Roeland Celis en Tim Finoulst) en ’s avonds van de Franse gitarist Benjamin Sauzereau.


Nicolas Thys © Michel Choffray


In het Nieuw Kwartier word je onthaald door het RVB Quartet van de jonge, veelbelovende gitariste Rebekka Van Bockstal, brengt Criterium3 een mix van jazz, rock en americana en sluit het opwindende Quartet van bassist Piet Verbist af.

Schepen Denise Vandevoort: "Daarnaast kan je ook twee ensembles ontdekken in woonzorgcentra: de jonge tromboniste Nabou Claerhout met haar kwartet Nabou, dat eerder al te bewonderen viel op het 'North Sea Jazz Festival. En twee absolute sterren uit de Belgische pop, rock en jazz: gitarist Patrick Deltenre en pianist Ivan Paduart."

© Bernard Lefèvre

Alle info en tickets: www.leuvenjazz.be


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst