Les Estivales du Haut Calavon

24 juli - 9 augustus 2023 


Domaine Les Davids
Route de Banon 84
84750 Viens
Een literair, filosofisch en muzikaal festival van Les Davids in Zuid-Frankrijk.

Van 24 juli tot 9 augustus 2023 organiseert het domein Les Davids (eigendom van de Belgische Sophie Le Clercq) in Zuid-Frankrijk Les Estivales du Haut Calavon: een reeks literaire, muzikale en filosofische ontmoetingen.


© Frederik Vercruysse


Op het schaduwrijke terras van het wijnhuis, met zicht op de prachtige Luberon, ontmoeten belangrijke auteurs, filosofen en culturele figuren uit Frankrijk en België elkaar voor diepgaande gesprekken en grootse voordrachten, onder leiding van Sigrid Bousset (literair curator) en Béatrice Delvaux (Le Soir).

In totaal zullen er 31 evenementen met 40 prominente figuren georganiseerd worden, naast 8 concerten, 5 lezingen en 2 screenings van documentaires. Onder meer Anne Teresa De Keersmaeker, Tom Lanoye, Bas Smets, Julien Libeer, Vinciane Despret, Joëlle Léandre & Evan Parker, Vinciane Despret & Raphaël Imbert, Grégory Montel & Lionel Suarez, … zijn er te gast.


Hieronder alvast een aantal hoogtepunten:

Tom Lanoye gaat op 28 juli in gesprek over zijn engagement tegen alle vormen van extremisme. Door de thema's die hij aansnijdt (racisme, terrorisme, de verhouding tussen man en vrouw, homoseksualiteit), staat hij bekend scherp te zijn voor de Belgische samenleving waarin hij is opgegroeid en waar hij van houdt.

Actrice Marie Christiane Barrault blikt op 26 juli terug op haar leven en loopbaan die in 1979 startte met de film 'Een vrouw tussen hond en wolf' van André Delvaux en Ivo Michiels.

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker gaat op 31 juli in gesprek met auteur en journaliste Laure Adler over ethiek, esthetiek, ecologie... en lichamen die de tand des tijds doorstaan. Ook gaan ze in op de bijzonder rijke aanwezigheid van de choreografe dit jaar in Frankrijk (in Avignon presenteert Anne Teresa in juli twee choreografieën).

Landschapsarchitect Bas Smets, die voor Les Davids een unieke wandeling uitstippelde, licht zijn visie toe op de prestigieuze projecten die hij onder zijn hoede heeft, zoals de heraanleg rond de Notre Dame in Parijs.

25.07.2023 om 17u00 - Un monde sonore : Vinciane Despret & Raphaël Imbert
Gesprek om 17u00, om 20u30 gevolgd door het concert


Joëlle Léandre & Evan Parker

03.08.2023 om 20u30 - Légendes de la musique improvisée : Joëlle Léandre (contrabas/stem) & Evan Parker (saxen)


05.08.2023 om 20u30 -
Ils nous racontent... Claude Nougaro : Grégory Montel (acteur) & Lionel Suarez (accordion)Het overkoepelende thema van Les Estivales du Haut Calavon is onze relatie met water, waarvan alle klimatologen ons waarschuwen voor de uiterst problematische schaarste ervan. Vinciane Despret, de auteur wiens werk zich op de grens tussen filosofie en ethologie bevindt, is eregast van deze editie en werd samen met haar uitgevers Stéphane Durand en Françoise Nyssen van Actes Sud uitgenodigd om dit onderwerp aan te snijden. De vooraanstaande Franse auteur Maylis De Kerangal en cineaste Dominique Gros presenteren een nieuw verhaal en documentaire over het thema, gemaakt in opdracht van het festival.

Er is ook ruimte voor muziek. Christian Girardin, directeur van het label Harmonia Mundi, neemt de programmatie en presentatie van het merendeel van de concerten op zich, waarvan er vele inspelen op het waterthema. Verder is onder meer uitkijken naar het samenspel van Joëlle Léandre en Evan Parker, van Marc Mauillon en Anne Le Bozec, en Julien Libeer en Lorenzo Gatto.

 

Elk evenement kan worden geboekt met of zonder een maaltijd op het 'Terrasse des Davids', waar u de wijnen van het domein kunt proeven, evenals gerechten met regionale producten.

Het volledige programma vind je hier: https://estivaleshautcalavon.fr


© Club Paradis


Les Davids

Les Davids, een domein van 320 hectare, ligt op 600 meter hoogte en is een van de hoogst gelegen wijndomeinen in de Vaucluse. De wijngaard ligt aan de rand van het Regionale Natuurpark van de Luberon, een beschermde natuurstreek waarvan de diversiteit de rijkdom van het terroir uitmaakt.

Maar Les Davids is meer dan een landbouw- en wijnbouwbedrijf. Het is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van cultuur en natuur in de breedste zin van de betekenis. Kunst, architectuur, literatuur, gastronomie, muziek en natuur gaan hier samen. In het uitzonderlijke wijnhuis, ontworpen door architect Marc Barani, bevindt zich bij de ingang een muurschildering van de kunstenaar Yves Zurstrassen en op het enorme overdekte terras vinden de Estivales-bijeenkomsten plaats, terwijl ook een menu wordt geserveerd ter begeleiding van de evenementen, met uitzicht op de sublieme landschappen die zich openen naar de wijngaarden en de omliggende bergen.


CONTACT EN INFO :
+33 (0)6 58 05 77 33
info@estivaleshautcalavon.fr


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst