John Scofield, Eliott Knuets en Lakecia Benjamin zijn eerste namen Leuven Jazz 2023

 
10de editie | early bird voordeel!
Muziekfans kunnen weer op hun beide oren slapen: 'Leuven Jazz' serveert ook in 2023 een straffe tiendaagse met jazzsterren uit binnen- en buitenland, maar ook films, huiskamerconcerten en familievoorstellingen. De drie eerste concerten zijn zopas gelanceerd: gitaaricoon John Scofield, de jonge gitaarvirtuoos Eliott Knuets en de Amerikaanse saxofoniste Lakecia Benjamin maken in maart hun opwachting in Leuven. Tickets zijn nu al te koop met een extra early bird korting.

"Je zal de jazz weer kunnen proeven in heel de stad",
zo vertelt cultuurschepen Denise Vandevoort. "Onder aanvoering van stedelijk cultuurhuis 30CC zorgen de vele partners voor een mooie tiende verjaardag in onze concertzalen, cafés, huiskamers, de cinema of gewoon op straat. Van 's morgens vroeg tot laat in de nacht leeft Leuven weer op een jazzy beat!"

"Deze eerste drie namen zijn niet van de minsten, maar het is nog maar het voorsmaakje van de tiende editie." vult festivalcoördinator Danny Theuwis aan. "Begin februari onthullen we het totaalprogramma van meer dan veertig events en daarbij kiezen we zowel voor absolute sterren als aanstormend talent. Verder bereiden we ook nog enkele verrassingen voor, zoals dat hoort bij een spetterend verjaardagsfeest!"DE EERSTE NAMENEliott Knuets © focaldouzephoto


Eliott Knuets 4tet met special guest
za 11 maart 2023 | 30CC/Schouwburg

30CC stelt met trots Eliott Knuets voor als young artist in residence van Leuven Jazz 2023. Knuets, nog altijd maar 18 jaar, loste tijdens de editie van 2022 alle verwachtingen in met zijn virtuoos en fris gitaarspel. 30CC geeft hem nu carte blanche voor een bijzondere avond.

Knuets kiest daarbij voor een gloednieuwe kwartetformatie, waarbij hij zich alvast omringd met een super ritmesectie bestaande uit Basile Rahola op contrabas en Antoine Pierre op drums. Verder nodigt hij ook nog een straffe, internationale special guest uit. Die naam wordt binnenkort bekendgemaakt.
John Scofield © Nick Suttle


John Scofield 4tet - Yankee Go Home
zo 12 maart 2023 | 30CC/Schouwburg

De Amerikaan John Scofield is natuurlijk vooral gekend als de jazzgitarist die doorbrak bij Miles Davis en sindsdien succes viert onder zijn eigen naam. Met meer dan veertig platen op zijn actief beïnvloedt hij de jazz sinds de late jaren 70 in een veelheid van stijlen.

Met zijn nieuwste project Yankee Go Home gaat Scofield terug naar wat voor hem heel vertrouwd aanvoelt. De rock-‘n-roll uit zijn jeugd bijvoorbeeld, maar ook de funk, country en freejazz waar hij vanaf zijn tienerjaren mee in aanraking kwam. Van Buddy Holly tot Neil Young en van The Grateful Dead tot Pharoah Sanders: Scofield combineert hun songs met eigen composities, in een kwartet met Jon Cowherd (piano), Vicente Archer (bas) en Josh Dion (drums).
Lakecia Benjamin © Elizabeth Leitzell


Lakecia Benjamin - Phoenix
za 18 maart 2023 | 30CC/Schouwburg

De charismatische Amerikaanse saxofoniste Lakecia Benjamin stond gepland voor de editie van 2022, maar moest toen haar concert in laatste instantie annuleren. Op 18 maart 2023 kan je haar energieke stijl eindelijk bewonderen in Leuven.

Benjamin stelt er haar gloednieuwe album 'Phoenix' voor, dat op 27 januari verschijnt. Deze plaat vol nieuwe composities is een zeer persoonlijk album geworden, een feestelijke herrijzenis na de pandemie. Het album werd geproducet door veelvuldig Grammy-winnares Terry Lyne Carrington en met bijzondere gasten op de plaat: schrijfster en activiste Angela Davis en topmuzikanten als Wayne Shorter, Dianne Reeves en Georgia Anne Muldrow. Een eerste single wordt deze maand verwacht.

Voor dit liveconcert omringt Benjamin zich met pianist Victor Gould, drummer Enoch (EJ) Strickland en bassist Ivan Taylor, allen ook deel van haar band op het nieuwe album.PRAKTISCH

​www.leuvenjazz.be

EARLY BIRD VOORDEEL:
​Vroege vogels genieten tot en met 31 december van ...
een extra korting van € 3 bovenop de voorverkoopprijs!

 

Leuven Jazz is een initiatief van 30CC in samenwerking met onder meer Appeltuinjazz, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, Het Depot, DOCVILLE, Inuit, Leuven Orgelstad, LUCA School of Arts, M Leuven, MuziekMozaïek, SOJO, Steiner for Life en STUK / Jazz op Zondag.

Het festival geniet de warme steun van Knack, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Penta Hotels, Stella Artois en de stad Leuven.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst