JAZZONTSPOORING HARELBEKE 2023
wo 30.08 // 20.00 uur // kloostertuin Wevelgem


© MONDAY AGBONZEE JR.


M.CHUZI

Groovemachine en SoundTrack-laureaat (2019)

M.CHUZI maakt wereldwijze saus op basis van Brusselse mengelmoes. Een spicy samensmelting van afrogrooves, funk, progjazz en de spacy soundscape van een grootstad.

M.CHUZI overgiet het podium met een dansbaar, aanstekelijk muzikaal experiment op authentieke wijze. De Brusselse Jungle By Night? Ze bestaat!vr 01.09 // 20.00 uur // bibliotheek Harelbeke


Vernissage: Tanja Veerkamp
+ concert Macondo Trio

Tanja Veerkamp is een beeldend kunstenares uit Harelbeke. Haar werken zijn figuratief. Ze schildert voornamelijk portretten in olieverf op doek.

Macondo Trio is de groep van drummer Angelo Moustapha (vaste drummer bij Lara Rosseel en Philip Catherine) uit Benin, saxofonist Sylvain Debaisieux (Stéphane Galland, Pentadox, Cassiers,...) en contrabassist Federico Stocchi (winnaar Toots Thielemans Awards 2018). Alledrie kunnen ze heel wat adelbrieven voorleggen.

Geïnspireerd door Afrikaanse hymnen zijn de melodieën gebouwd op cyclische en meeslepende baslijnen. De luisteraar wordt meegevoerd door de flow en het energieke geluid van het trio, verdiept in repetitieve patronen en verwarrende grooves. Ze delen stemmen, wisselen solo’s en improvisaties van hoog niveau uit, altijd in een geest van dialoog waarbij ze het publiek op een aanstekelijke manier meenemen op hun muzikale trip.wo 20.09 // 19.00 uur // Cultuurcafé 't Parlement


© Guy Buys


Lezing Maarten Weyler - Diverse jazz: vroeger en nu

Hoe ontstond jazz en hoe kon uit zo’n uiteenlopende smeltkroes zo’n unieke stijl ontstaan? Is dat vandaag ook nog het geval of zijn er meer regionale tinten of invloeden te bespeuren?

Musicoloog Maarten Weyler neemt je mee in dit boeiende verhaal met heel wat luister- en kijkvoorbeelden.do 28.09 // 20.00 uur // Kapel Ter Ruste Deerlijk


Sara Salvérius

Sara Salvérius laat haar hart spreken door haar accordeon. Het prachtige instrument ademt en weergalmt al haar gevoelens en vertelt met melodieën en woorden haar verhaal. Sara stond jarenlang bekend als een virtuoze accordeoniste en deelde het podium met een hele reeks fantastische bands.

Het was het verlies van haar zus dat ervoor zorgde dat ze zelf muziek begon te schrijven. De klanken uit haar instrument gaven een stem aan de grote gevoelens die haar overweldigden en zorgden er tegelijk voor dat haar zus altijd dicht bij haar bleef. Hoe een accordeon kan klinken als een bad van melancholie, maar ook als een warm deken.za 07.10 // 20.00 uur // Jeugdhuis De Salamander


KVR

Over berg en dal, landen deze blondgelokte geluidstovenaars samen neder in de diepe krochten van de beat en aldaar boetseren zij lucht en elektriciteit met het onvoorzien dansbare.

Niels Broos keys
Dries Laheye bas
Lander Gyselinck drumsdi 10.10 // 20.00 uur // Kaffee Damast


Inside Scofield

Inside Scofield is een diepgaand portret over muzikant John Scofield. Een docu vol ware vriendschap, vrije communicatie en moed tegenover menselijke imperfectie.

In de loop van zijn carrière werkte Scofield samen met artiesten als Miles Davis, Charles Mingus, Gerry Mulligan, Herbie Hancock, Joe Henderson en Chet Baker. Scofield blikt terug op wat er allemaal veranderd is in de afgelopen 40 jaar op het gebied van toeren en beantwoordt de vraag: wat is improvisatie?

Met zijn unieke stijl en geluid werd hij een van de meest invloedrijke meestergitaristen en  componisten van jazz- en fusionmuziek van nu.

Geniet van deze documentaire in het gezellig kader van Kaffee Damast in Kortrijk.vr 13.10 // 20.00 uur // Kapel klooster Harelbeke


Anneleen Boehme

Contrabassiste Anneleen Boehme werd bij het grote publiek bekend als lid van het LABtrio en haar band Grand Picture Palace. Tussen haar vele projecten door staat ze tegenwoordig ook regelmatig alleen op het podium. Haar recente solo-optreden op het Bel Jazz Fest was een echte revelatie. Deze performance was zo succesvol dat Anneleen nu haar eerste soloalbum voorbereidt, dat in 2023 bij W.E.R.F. Records verschijnt.

Ontdek deze bijzondere artieste op een bijzondere locatie: de kloosterkapel van de zusters van de Heilige Augustinus.za 21.10 // 19.00 uur // CC het SPOOR


© Monday Jr

Wajdi Riahi Trio

De drie muzikanten – Wajdi Riahi (piano/voice), Basile Rahola (contrabas) en Pierre Hurty (drums) – staan symbool voor de rijke Brusselse jazzscène met zijn vele invloeden. In 2022 kwam hun album Mhamdeya uit dat met zijn meeslepende songs een deel van Wajdi’s leven vertelt.

Mhamdeya, de naam van de Tunesische stad waar Wajdi opgroeide en de inspiratie vormde voor zijn muziek, brengt een mix van plezier en nostalgie. De eerlijkheid waarmee de pianist zijn verhaal heeft vastgelegd, door middel van ritmes, melodieën en harmonieën, grijpt aan en komt live met band volop tot uiting. Wajdi Riahi toont een enorme fijngevoeligheid, vindingrijkheid en muzikale souplesse en wordt door kenners als een van onze grotere talenten gezien.za 21.10 // 20.45 uur // CC het SPOOR


© Caterina Di Perri

Oded Tzúr

Groot jazztalent Oded Tzúr maakt deel uit van een nieuwe lichting Israëlische musici die veel succes oogst in de jazzscene van New York.

Met zijn warme toon vermengt de tenorsaxofonist blues, Indiase raga’s, joodse gebeden en klassieke muziek tot een universele taal en doet daarbij onmiskenbaar denken aan John Coltrane. Hij wordt geprezen om zijn verhalende composities, zijn ongekende instrumentbeheersing en zijn bijzondere techniek om tussen de verschillende noten te ‘glijden’.

Oded Tzúr komt naar Harelbeke met topmusici die uitblinken in timing, ritme, techniek en muzikaliteit. Allen zijn exponenten van een briljante generatie muzikanten. Nitai Hershkovits was jaren pianist van Avishai Cohen en bassist Petros Klampanis speelt bij Arooj Aftab, Anoushka Shankar en Snarky Puppy. Drummer Otis Brown III speelde dan weer bij Joe Lovano, Esperanza Spalding en Terence Blanchard. De onderlinge magie van de vier musici is de basis voor ‘a new type of swing’. Stuk voor stuk meesters op hun instrument. Samen een heel hechte, straffe band.

Vorig jaar verscheen Isabella. Het album is een muzikale liefdesbrief en ondertussen zijn vierde album als leider en het tweede op ECM. Een echt pareltje dat heel hoog scoorde bij The Guardian & Jazz Wise (best albums of 2022) en All About Jazz (Best Album 2022). Te zien bij onze Noorderburen op Transition Festival en North Sea Jazz en op De Jazzontspooring.za 21.10 // 22.30 uur // CC het SPOOR


© Paulo Vitale

Harold López-Nussa Quartet

Loop op een willekeurige dag door de straten van Havana en je hoort de ziel van Cuba: muziek die uit huizen en drukke restaurants stroomt, ramen die rammelen van de feesten die binnen worden gehouden, nachtclubs met drommen dansende mensen.

Pianist en componist Harold López-Nussa slaagt er in om die opwindende sensatie te vangen met een opwindend huwelijk van jazz en Cubaanse popmuziek. Het is de ontvlambare mix van Afro-Cubaanse en moderne jazz, rijkelijk aangevuld met ritmes uit reggaeton, swingende mambo en Songo invloeden die zijn muziek kenmerkt.

López-Nussas carrière omspant meerdere stijlen. Van zijn opname van Hector Villa-Lobos Fourth Piano Concerto met Cubas National Symphony Orchestra tot zijn hoofdrol in Ninety Miles, zowel een jazzalbum als een filmdocumentaire, opgenomen in Havana met jazzsterren David Sánchez, Christian Scott en Stefon Harris. Hij bracht ondertussen negen albums uit met zowel prachtige klassieke stukken, betoverende solocreaties als explosieve jazztrio’s.

In augustus komt zijn nieuw album Timba a la Americana uit. Zijn eerste op het legendarisch Blue Note label. Zijn kwartet wordt aangevuld met bassist Luques Curtis en zijn broer Ruy Adrián López-Nussa op drums, maar ook met harmonicaspeler Grégoire Maret die naast een Grammy Award samenwerkingen met grootheden als Herbie Hancock, Pat Metheny, Tito Puente of Prince en Sting op zijn cv mag zetten. Herbie Hancock noemde Maret “one of the most creative musicians around”.

Op De Jazzontspooring komen ze die nieuwe muziek voorstellen. Warm die dansbenen maar al op!wo 25.10 // 20.00 uur // CC het SPOOR


John Scofield Trio

Levende gitaarlegende John Scofield is een meesterlijk improvisator met een zeer eigen geluid en stilistische diversiteit. De drievoudige Grammy-winnaar is geliefd om zijn melodieuze gitaarspel dat enerzijds virtuoos en soepel kan klinken en anderzijds hoekig en gruizig. Daarbij omarmt hij veel stijlen: van post-bop, funk en fusion tot country en rhythm & blues.

Na een debuut met Gerry Mulligan en Chet Baker was Scofield lid van de Billy Cobham-George Duke band, trad hij toe tot het Gary Burton kwartet en toerde hij zelfs met Miles Davis, wat hem stevig op de voorgrond plaatste als muzikant en als componist.

‘Sco’ nam meer dan 40 albums op als leider waaronder samenwerkingen met Pat Metheny, Bill Frisell en Brad Mehldau. Hij speelde en nam op met Jaco Pastorius, Herbie Hancock, Charles Mingus en vele anderen. Zijn hele carrière wisselde hij traditionele jazz af met funkgeoriënteerde elektrische muziek, met een open muzikale geest en enthousiaste gedrevenheid.

Met zijn huidige trio met Vicente Archer en Bill Stewart speelt hij hoogtepunten uit zijn oeuvre. Van eigen composities tot standards, covers en spontane improvisaties. In september verschijnt hun nieuwe album Uncle John’s Band op ECM Records.


Na het concert van het John Scofield Trio kan je in het jazzcafé genieten van het jonge talentvolle jazz octet o.l.v. Frank Deruytter.


TICKETS

INFO


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst