Jazz palmt de stad in met De Jazzontspooring 2019

In oktober is Harelbeke opnieuw in de ban van Jazz. Wat begon als een avond met fijne jazzoptredens is uitgegroeid tot een festival op vier verschillende locaties in de stad met jazz in verschillende formats. Zaterdagavond blijft de topper waarbij de organisatoren erin slaagden om Bill Frisell met zijn nieuwste project Harmony te strikken. 

De 5de editie van De Jazzontspooring wordt er andermaal eentje voor de fijnproevers. Met de internationale topklasser Bill Frisell en zijn ‘Harmony’-band is absolute wereldklasse gegarandeerd. De Jazzontspooring kon de Amerikaanse jazzlegende voor een enig concert in België strikken. De Israëlisch-Franse Yonathan Avishai (de wonderlijke pianist van o.a. Avishai Cohen en Omer Avital) presenteert zijn eerste plaat op ECM. Het Delvon Lamarr Organ Trio sluit de zaterdagavond met vettige grooves af. Deze revelatie uit Seattle speelt voor de eerste maal in Benelux.

Het Aïrés-trio van de Franse trompettiste Airelle Besson staat met een bijzonder mooie mix van jazz en klassiek garant voor opnieuw een prachtige avond in de Stasegemse kerk.

Met in oktober ook nog een film, jazzclass, workshop, beeldende kunst en concerten in zowel de bib als het jeugdhuis ontspoort de jazz opnieuw helemaal in Harelbeke. In de bibliotheek loopt in oktober ‘Empty Red Blues’ van RoBie van Outryve. Tijdens de vernissage geeft Roger de Neef meer uitleg en leest hij gedichten voor. Ben Sluijs (sax) en Brice Soniano (bas) zorgen er voor de muziek. Jeugdhuis De Salamander vormt dé locatie voor de jonge jazzmuzikanten van N∆BOU en PAARD. Bij N∆BOU staat de trombone van Nabou Claerhout centraal. Samen met Trui Amerlinck (bas), Matthias Vercammen (drums) en Roland Celis (gitaar) brengen ze een intense, atmosferische set vol energie. PAARD. is een instrumentaal jazztrio uit Gent rond Wim Segers (vibrafoon), Owen Perry Weston (bas) en Sigfried Burroughs (drums). Verwacht je aan een experimentele mish mash van eclectische hip hop tot freestyle funk.

De Jazzontspooring biedt ook omkadering in de vorm van een cursus en masterclass. Frederik Goossens staat 3 maandagen lang stil bij een kwarteeuw jazz en Airelle Besson geeft de dag voor ze optreedt met Aïrés een masterclass in samenwerking met SAMWD Harelbeke voor studenten en geïnteresseerden.

Tickets en meer info op www.dejazzontspooring.be


Programma

23 & 30 sep / 7 okt: Jazzclass 'Een kwarteeuw jazz' CC het SPOOR

5 oktober: Vernissage RoBie Van Outryve / Roger de Neef  Ben Sluijs en Brice Soniano Bibliotheek Harelbeke

10 oktober Film: Sweet and Lowdown CC het SPOOR

11 oktober: N∆BOU + PAARD. Jeugdhuis De Salamander

16 oktober: Aïrés Sint-Augustinuskerk Stasegem

19 oktober:  Yonathan Avishai Trio / Bill Frisell Harmony / Delvon  Lamarr Organ Trio / Studenten SAMWDVrijdag 11 oktober 2019 om 20u00:  N∆BOU – PAARD.

Jeugdhuis De Salamander  
 
In het Jeugdhuis presenteert De Jazzontspooring twee jonge, beloftevolle bands:


© Pull & Over Photographs

N∆BOU is het project van de Belgische tromboniste Nabou Claerhout met jonge talenten uit Amsterdam, Rotterdam, Gent en Antwerpen.  Muzikanten die ze leerde kennen via de vele bigband projecten waar ze deel van uitmaakte. Samen met Trui Amerlinck (bas), Mathias Vercammen (drums) en Roeland Celis (gitaar) brengt ze een intense, atmosferische set vol energie waarbij het wondermooie trombonespel van Nabou centraal staat. 

https://www.facebook.com/NabouBand/videos/1220614834783936/


© Aïsha Baert

PAARD. is een instrumentaal jazztrio en een van de revelaties deze zomer op Gent Jazz. De groep bestaat uit vibrafonist Wim Segers, bassist Owen Perry Weston en drummer Sigfried Burroughs. Hun experimentele mish mash gaat van eclectische hip hop grooves tot freestyle funk met heel wat onverwachte invloeden.

https://www.facebook.com/paardig/videos/2266906213385259/

*Gratis
Woensdag 16 oktober 2019 20u00 Aïrés 

Sint-Augustinuskerk Stasegem

Trompettiste en componiste Airelle Besson is een van de snelst groeiende jazzsterren in haar thuisland Frankrijk. Ze koos voor Wynton Marsalis als mentor en deelde het podium met Charlie Haden, Carla Bley Michel Portal, Youn Sun Nah, Henri Texier, José James, ... 

Besson sleepte prestigieuze prijzen als de ‘Django Reinhardt’ (2014) en ‘Victoires du Jazz’ (2015) en speelde op de grootste festivals wereldwijd. Ze heeft haar Airelle Besson Quartet, vormt duo’s met Nelson Veras, Vincent Ségal en Lionel Suarez en is te gast bij l’Orchestre National de Lyon.

Samen met Edouard Ferlet (piano) en Stéphane Kerecki (bas) maakte ze het majestueuze Aïrés.  

Met als uitgangspunt improvisatie en spontaniteit worden uiterst sensitieve nummers gecreëerd waarmee ze mooi kleuren binnen de lijnen van kamermuziek. Het trio speelt met enorme precisie en verfijning gekoppeld aan ruimte en stiltes wat zorgt voor ware betovering.  Naast eigen werk komen ook Ravel, Tchaikovsky en Fauré aan bod waarmee ze zowel de liefhebber van klassiek als jazz bekoren.

Prachtige plaat.  Een magische avond verzekerd.


vvk: € 13 add: € 13 * gratis voor ATTACCA-ledenzaterdag 19 oktober 2019 Festivaldag  De Jazzontspooring

 
19u00: Yonathan Avishai Trio© Eric Garault


De Israëlisch-Franse Yonathan Avishai werd bekend als briljante sideman bij bassist Omer Avital en trompettist Avishai Cohen. Hij is ongetwijfeld een van de meest originele muzikanten van zijn generatie. Beïnvloed door John Lewis, Duke Ellington en Ahmad Jamal, keert de pianist terug naar de fundamenten zelf van de jazz: swing, blues en improvisatie. Avishai creëert een poëtisch universum, rijk aan emoties en klankkleuren. Sobere en subtiele composities. Opmerkelijk geraffineerd.

Nu is het meer dan tijd om met zijn eigen trio zelf op de voorgrond te treden.  Op de Jazzontspooring komt hij zijn derde album 'Joys and solitudes' voorstellen. Die plaat kwam eerder dit jaar uit op het prestigieuze jazzlabel ECM en werd bedolven onder de goeie recensies. Meer dan terecht.

Een schitterende opener van de festivaldag.Yonathan Avishai – piano
Yoni Zelnik – contrabas
Guilhem Flouzat – drums21u00: Bill Frisell HarmonyMet Bill Frisell halen we een ware jazzgrootheid naar Harelbeke.  Meer dan dertig jaar is Frisell op wereldvlak een van de leidende gitaristen. Hij is een uiterst productieve en veelzijdige muzikant-componist die niet in één hokje te stoppen valt door zijn vele uitstappen naar folk, klassiek en country.  Telkens valt zijn buitengewoon talent voor improvisatie, zijn onwaarschijnlijke technische beheersing en oor voor melodie en harmonie op.  Altijd direct herkenbaar.  Een genre op zich.

Bill Frisell werkte samen met John Zorn, Elvis Costello, Joe Lovano, Loudon Wainwright III, Suzanne Vega, John Scofield, Daniel Lanois, Rickie Lee Jones, Joey Baron, Jan Garbarek, ….

De lijst is eindeloos lang.  Met een carrière van 35 jaar en 250 albums waarvan 40 van zichzelf is Bill Frisell volgens BBC het epicenter van de moderne Amerikaanse muziek. Winnaar van en genomineerd voor diverse Grammy Awards.

Harmony is Bill Frisells nieuwste exploratie waarbij hij een opmerkelijk coherente samenhang weet te vinden tussen drie Amerikaanse muzikale tradities: jazz, nieuwe muziek en The Great American Songbook. Hij doet dit samen met Petra Haden (dochter van jazzlegende Charlie Haden), Hank Roberts en Luke Bergman. Het resultaat is wondermooie, erg toegankelijk muziek met een magische bijna sacrale feel. Pure klasse.  

Release van het album op Blue Note op 4 oktober 2019.

Een hele eer om deze grote meneer op ons podium te mogen verwelkomen. 

Enig concert in België.  Voor wie nog mocht twijfelen: dit is echt wel niet te missen!

Bill Frisell – gitaar
Petra Haden – zang
Hank Roberts – zang, cello
Luke Bergman – zang, bariton gitaar
22u30: Delvon Lamarr Organ Trio


© Jan Scheffner Photography


“Lang geleden dat er nog zulk fris geluid voorbij kwam waaien.”
staat er in de 5 sterren recensie op writteninmusic.  De aanstekelijk souljazzfunk van het Delvon Lamarr Organ trio palmt je instant in met verleidelijke grooves en de onmiskenbare chemie tussen ‘a soulful hammond organ, an explosive guitar sound and perfect pocket drumming’   Denk aan de legendarische Blue Note platen van Grant Green of Jimmy Smith en aan Booker T. & the M.G.'s maar dan met een eigen twist en in 2019.

Hun live warm-up set op You Tube kanaal KEXP werd reeds 6 miljoen (!) keer bekeken en na de brede release van hun debuutalbum ‘Close but no cigar’ in 2018 bereikten ze de eerste plaats in de  Amerikaanse Jazz Charts.  Nu is het trio uit Seattle klaar om ook de rest van de wereld te veroveren.

Eerste optreden in Benelux en een afsluiter die kan tellen!

Delvon Lamarr – Hammond B-3 orgel
Jimmy James – gitaar
TBC – drumsDe presentatie is op de festivaldag opnieuw in de goeie handen van Annick Ruyts

Erg gewaardeerd door het publiek en ondertussen een vaste waarde op de festivaldag zijn de verschillende optredens van de studenten van de SAMWD Peter Benoit. Ze trekken De Jazzontspooring op gang en zorgen voor een fijne invulling van de pauzes. 

Tickets: VVK € 30 / ADD € 35 / -26: € 20Meer  JAZZ!!

 
De Jazzontspooring staat garant voor schitterende live jazz maar komt ook met een interessante lessenreeks, een tentoonstelling, film én masterclass.
 

23, 30 sept, 7 okt 2019 - JAZZCLASS: Een kwarteeuw jazz Lesgever: Frederik Goossens

 
JazzLab bestaat 25 jaar en dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. In deze lessenreeks ontdekken we hoe de jazz van gedaante veranderde binnen deze tijdspanne. ‘Jazz is hot’ en niet alleen in België. Met zijn vele mengvormen wordt het weliswaar steeds moeilijker om het genre te definiëren. In welke mate is dit het gevolg van wat er de afgelopen 25 jaar gebeurde? En is dit oneindige zoeken niet per definitie eigen aan het genre? Van de acid jazz die de jaren ’80 en ’90 typeert tot Jef Neve en Melanie de Biasio, namen die de Belgische jazz een ongekende bekendheid bezorgen. Samen met Frederik Goossens nemen we in drie lessen de beste albums, muzikanten, stijlen en mengvormen van de afgelopen 25 jaar onder de loep.

Raadszaal CC het SPOOR - 19u30
€ 30


Zaterdag 5 oktober 2019  -  Vernissage tentoonstelling “Empty Bed Blues”

Vernissage van de tentoonstelling “Empty Bed Blues” met schilderijen van RoBie Van Outryve. Speciaal voor deze gelegenheid maakt RoBie Van Outryve nieuwe schilderijen in zijn lyrisch-abstracte stijl, de kleur blauw enz. die de sfeer van de jazz moeten oproepen.

Roger de Neef zal de schilderijen nader toelichten en gedichten omtrent jazz voorlezen.

Ben Sluijs (altsax) en Brice Soniano (contrabas) zorgen voor de muzikale opluistering.

Bibliotheek Harelbeke – 19u30
Gratis


Donderdag 10 oktober 2019  -  Film “Sweet and Lowdown”

Film van Woody Allen over een jazzmuzikant uit de jaren dertig die zichzelf bestempelt als de, op Django Reinhardt na, beste gitarist ter wereld. 

Met Sean Penn, Samantha Morton, Uma Thurman, …

CC het SPOOR – Harelbeke – 20u00


Dinsdag 15 oktober 2019 - Masterclass Airelle Besson

Airelle Besson geeft de dag voor ze optreedt met Aïrés een masterclass i.s.m. SAMWD Harelbeke voor studenten en geïnteresseerden.
 

Foto's: met dank aan De JazzONTSPOORING


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst