Jazz Middelheim 2022

Lust voor jazz en hippe sfeer!Van vrijdag 12 tot en met maandag 15 augustus wordt Park Den Brandt in Antwerpen ingepalmd door muziekliefhebbers van diverse pluimage, want het oudste jazzfestival van het land gaat breed. Jongeren zullen zich laven aan de klanken van hiphop, avant-garde en punkrock terwijl het trouwe jazzpubliek zich mag verheugen op de onmiskenbare ‘real jazz’.

Iggy Pop op Jazz Middelheim? “Toch wel”, licht Bertrand Flamang toe, “de legendarische rocker hoort hier wel degelijk thuis. Hij verleende twee jaar geleden zijn stem aan het jazzalbum ‘Loneliness Road’ van pianist Jamie Saft, bassist Steve Swallow en drummer Bobby Previte. Ook op zijn eigen ‘Free’ uit 2019 zette hij een forse stap richting jazz.”

Iggy Pop past in het avontuurlijke luik van de eerste twee ‘staande’ festivaldagen.


© courtesy Jazz Middelheim


Nabou Claerhout (Antwerpen °1993), winnaar van Jong JazzTalent, bijt de spits af met haar Trombone Ensemble. De muziek gaat vele richtingen uit met multi-instrumentaliste Esinam, het groovy blackwave en urban queen Coely. Met Lander (Gyselinck) & Adriaan (Pomrad Van de Velde) gaat het dansend de nacht in met hun ‘360° Ground Floor Aftershow’ vol zomerse clubvibes.De tweede dag worden alle ‘open mind’ registers aangesproken. Toch wel tijdig aanwezig zijn om de excentrieke Londense saxofonist, componist en spoken word artiest Alabaster dePlume (echte naam: Angus Fairbairn) niet te missen. Hij is fan van de 19de-eeuwse dichter William Blake, een uitstekende improvisator en een verrassende performer.

Even avontuurlijk stelt drumster/percussioniste Karen Willems haar kwartet Terre Sol Four voor met saxofonisten Vincent Brijs, Marc De Maeseneer en John Snauwaert, een mix van dwarse jazz en powerjazz.

Taxi Wars met Tom Barman, Robin Verheyen, Nicolas Thys en Antoine Pierre bewees al eerder dat ze het Jazz Middelheim podium weten in te palmen, en stelt zijn nieuwste album ‘Artifical Horizon’ voor.

Sonic Youthgitarist Thurston Moore legt met zijn Group de brug tussen experimentele muziek, noise en jazz.© Jos L. Knaepen


Toots forever!

Natuurlijk krijgt Toots 100ste verjaardag op ‘zijn’ festival een uitzonderlijke hommage. Liefst twee toporkesten, Metropole Orchestra onder leiding van Vince Mendoza en Brussels Jazz Orchestra onder leiding van Frank Vaganée, roepen de spirit en sound van Toots op met muzikanten waarmee onze nationale jazztrots nauw samenwerkte en die hij zeer waardeerde: pianist Kenny Werner, waarmee hij de VS veroverde, harmonica-speler Grégoire Maret, wiens eigen stijl ook door Toots gerespecteerd werd, gitarist Philip Catherine, die een buitengewone ‘klik’ had met Toots, zangeres Tutu Puoane, betrokken bij verschillende Toots-projecten, en vanuit de Braziliaanse connectie vocalist Pedro Moraes.

Om deze dag extra luister bij te zetten stellen twee van onze beste topmuzikanten hun nieuw project voor. Pianist Jef Neve mag uiteindelijk het langverwachte, door corona verdaagde, ‘Mysterium’ presenteren. Naast de Deense bassist Jasper Høiby en de Nederlandse trompettist Teus Nobel is Jefs ‘Mysterium’-band samengesteld uit topmusici van bij ons: saxofonisten Nicolas Kummert, Bruno Van der Haegen, Andy Dhondt en op bastrombone Pieter Kindt.

Bert Joris bundelt zijn krachten met zoon Sam in een frisse en inspirerende samenwerking ter ere van zijn 65ste verjaardag. Speciaal voor deze bijzondere bezetting van blazers schreef Bert Joris nieuw werk. Naast Bert en Sam op trompet, treden aan: Rob Banken (altsax), Bruno Van der Haegen (tenorsax), Peter Delannoye (trombone), Joppe Bestevaar (baritonsax), Wout Gooris (piano), Janos Bruneel (bas), Dré Pallemaerts (drums).

En zondag jazzdag opent al vroeg met Anneleen Boehme en haar ‘Grand Picture Palace’.© Alexander Popelier


Dertig jaar Aka Moon

Het wordt een feestelijke slotdag want naast Fred Hersch die ook met Toots een nauwe en lange samenwerking had en er zeker aan zal herinneren viert Aka Moon zijn dertigjarig bestaan van de band, die overigens in verschillende formaties eerder op Jazz Middelheim verraste (ook met het 25-jarig bestaan in 2018).

Maar eerst mag het speciaal project van de jazzafdeling van het Antwerps Conservatorium openen met Flight of the Black Zebra ft. Jakob Bro. De studenten Cedric de Lat (trompet), Milan Verbist (piano), Jasper de Roeck (contrabas) en Simon van Brandt (drums) werden gecoacht door de Deense gitarist en componist Jakob Bro.

De Amerikaanse multi-instrumentalist, componist en producer Kurt Rosenwinkel zal met zijn trio het hartje ophalen van de ware jazzliefhebbers.

Een als prachtige afsluiter brengt Fred Hersch in trio met Clemens van der Feen (contrabas) en Jonas Burgwinkel (drums) het jongste project ‘Breath by Breath’ met het Antwerpse Desguin Quartet.

Voor wie het allemaal wil volgen stemt af op Klara: klara.be/jazzmiddelheim en de Klara-facebookpagina voor video’s en interviews.

© Bernard Lefèvre

Tickets en info: jazzmiddelheim.be


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst