Jazz beleven in Leuvense huiskamers

De zesde editie van Leuven Jazz trakteert naast de internationale headliners met liefst 13 gratis huiskamerconcerten op de slotzondag 25 maart 2018. Een buitenkans om vooral Belgische jazzmuzikanten in een intieme setting mee te maken.


“We hebben de huiskamers verspreid over drie zones en zo gekozen dat je meerdere concerten in diverse jazzstijlen kan combineren”,
stelt programmamaker Danny Theeuwis (30CC). Omdat het centrale thema van deze zesde editie van Leuven Jazz draait rond drums vinden we dit ook in de gratis huiskamerconcerten (tijdig reserveren!) terug.


De Nederlandse drummer Mark Schilders is omringd in La Conserve door bassist Nathan Wouters en pianist Bram de Looze. Schilders speelde met Reinier Baas, Anton Goudsmit, Ernst Reijseger, Ben van Gelder, Jason Lindner, Gregory Porter, Tineke Postma, Harmen Fraanje en talloze anderen. In de lente van 2014 werd hij verkozen tot 'Nieuwe Maker' door het Fonds Podiumkunsten en debuteerde hij zijn eigen muziek op het ‘Jazz International Festival’ in Rotterdam met zijn eigen band bestaande uit Jesse van Ruller, Bram de Looze en Clemens van der Feen. Momenteel pendelt hij heen en weer tussen New York en Rotterdam en studeert hij compositie bij Jim Black.
Nog zo’n straffe drumster is de Italiaanse Cecilia Sanchietti, componiste, directrice van het WinJazz (Women in Jazz) festival en een ervaren percussiedocente. In 2017 werd ze door percussiemerk Sabian uitgeroepen tot winnaar van ‘Hit Like A Girl’, de jaarlijkse wereldwijde drumwedstrijd voor vrouwelijke drummers. ‘La Terza Via (The third side of the coin)’ (Blujazz) is haar tweede plaat met eigen composities. Naast traditionele cool jazz zit het album ook vol zijstapjes naar andere muziekstijlen als funk, pop, ballad en meer ritmische nummers. Special guest bij deze albumvoorstelling in Artkom is niemand minder dan saxofonist Nicolas Kummert (Drifter, Alexi Tuomarila, Jef Neve …).
In Cinema Roxy (Wijgmaal) leest auteur Peter Verhelst voor en gaat daarbij in dialoog met saxofonist Mattias De Craene (Nordmann, MDCIII). Drummer Antoine Pierre gaat solo aan de slag met tintelende elektronica en improvisatie. Pierre krijgt overigens op het festival ook een vrijgeleide in het drummersprogramma en brengt op zaterdag een exclusieve samenwerking met Lander Gyselinck en Mark Schilders.
Voor een exclusief solo pianoconcert door Michel Bisceglia reserveer je best snel want het is uitzonderlijk hem in een kleine kring te beleven. Hij heeft een indrukwekkend palmares als componist en arrangeur van zowel pop-, jazz- als filmmuziek. Hij was laureaat van de World Soundtrack Award met de filmmuziek voor ‘Marina’ over het leven van Rocco Granata. En componeerde in 2017 de muziek voor de films ‘Hannah’ (met Charlotte Rampling) en ‘Blue Silence’ (van Bülent Oztürk). De jazzliefhebbers kennen hem het best van zijn nu al meer dan 20-jarig bestaande ijzersterk trio met Werner Lauscher en Marc Léhan.


Ook fascinerend vormen duo’s binnen een huiskamersetting. Daar heb je een uitgesproken keuze tussen Brice Soniano & Natashia Kelly, Bruno De Groote (nieuwe Deus-gitarist) en bassist Ben Faes of nog jazz met oosterse invloeden bij Nathan Daems & Tristan Driessens.

Natashia Kelly (zang) en Brice Soniano (contrabas) vormen een ongewoon jazzduo. De donkere klank van de contrabas mengt zich met de wendbare gevoelige stem, waarbij voldoende ruimte gelaten wordt voor improvisatie.

Ben Faes (contrabas) en Bruno De Groote (elektrische gitaar) brachten vorig jaar een alom geprezen album Symphony For 2 Little Boys (El Negocito Records) uit. Een gedurfde combinatie van soms heel extreme gitaarklanken en fijne akoestische bastonen, vol van energie en toch heel sfeervol, een intense belevenis.


Multi-instrumentalist Nathan Daems speelt onder meer saxofoon, fluit, ney, washint en kaval. In 2010 won hij met het Nathan Daems Quintet de Jong Jazztalent-wedstrijd van het Gent Jazz Festival. Zijn mix van Oosterse muziek en jazz vormt de kern van zijn Ragini Trio en Black Flower.

Tristan Driessens behaalde zijn master in musicologie aan de VUB en daarna een nieuwe master op de Turkse oud aan het LUCA. Tussen 2009 en 2012 verbleef hij in Istanbul om zijn muzikale opleiding te vervolmaken met de hulp van Necati Celik.


Misschien toch ook even melden dat die zondag nog een brunchconcert (wel betalend) is gepland (Oratoriënhof) met zangeres Kim Versteynen en pianist Arne Van Coillie die zich nu als duo verdiepen in het brede repertoire van songs, zowel standards als chanson tot fado.


En ook de triofans mogen zich al verheugen op wervelende jazz met Mazzle Trio van pianist Bram Weyters, tenorsaxofonist Koen Nys en drummer Lionel Beuvens (drums). Ze zijn geïnspireerd door The Elastic Band van Joshua Redman.


Het is ook uitkijken naar het trio van een van onze nog altijd onderschatte raspianisten Ewout Pierreux met bassist Jos Machtel en de in Antwerpen gevestigde Amerikaanse drummer James Williams. Ze spelen een ruim repertoire van eigen composities en favorieten uit de wereld van blues, bebop, gospel en soul.


De Leuvense trombonist Dree Peremans (Rebirth::Collective) stelt een gelegenheidstrio voor met gitarist Tim Finoulst en contrabassist Christopher Devisscher.


Daarnaast kan je ook drie bands ontdekken in evenveel woonzorgcentra: het jonge Hot Club van Brabant speelt in woonzorgcentrum Wijgmaalbroek, Qotob Trio met accordeonist Piet Maris vind je in Wijnveld.

In dienstencentrum Ruelenspark brengen Jokke Schreurs en Janos Bruneel een hommage aan Wannes Van de Velde.Naast de huiskamerconcerten op zondag 25 maart bruist Leuven van 16 tot en met 25 maart van jazz in vele locaties. Voor alle info rond artiesten en locaties, ga naar www.leuvenjazz.be


Tekst © Bernard Lefèvre
Foto's: Mark Schilders © Karen van Gilst; Nathan Wouters © Thomas Geuens; Nicholas Kummert © Roberto Scorta; Peter Verhelst © Stephan Vanfleteren; Antoine Pierre © Arnaud Ghys; Jokke Schreurs © Michel Van Rhijn; andere foto’s met dank aan Leuven Jazz


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst