Jazz-Art weekend 2016: 27 - 28 - 29 augustus

 

Chris Joris:

Chris Joris schilderde van de eind jaren ’60 tot 1975 hoofdzakelijk zwart-wit werken in olieverf of inkt rond de jazzcultuur van de Afro-Amerikaan, de strijd voor burgerrechten in de U.S.A. en Zuidelijk Afrika, doch wegens zijn hoedanigheid als muzikant koos hij in de verdere 3 decennia voor een carrière als percussionist, componist en jazzmuzikant, waarin hij zijn expressie directer kwijt kon en de schilderkunst in de koelkast belandde.
Chris speelde met o.a. de Amerikaanse jazzmusici: Mal Waldron, Steve Lacy, Bob Stewart, Marcus Strickland, Cameron Brown en Eric Person. In België was hij te zien met Philip Catherine en de ganse Belgische jazz Sien; 8 cd's en een DVD bracht Chris Joris uit als ook won hij de Klara-prijs voor beste cd en de Django D'or voor beste jazzmuzikant. Chris Joris doceert aan de Artesis Hogeschool te Antwerpen.

In 2009 nam Chris de draad terug op en is hij weerom intensief actief als beeldend kunstenaar.

Chris Joris zet met ruwe lijnen, al dan niet gedetailleerd, portretten en menselijke situaties neer, die ons confronteren met het wisselend gemoed dat zich afspeelt in ons: van agressie, verdriet, fierheid, loutering tot tederheid.

Hij doet dit veelal via de wereld van de Afro-Amerikaan, de Afrikaan, de jazzwereld en de problematiek van het racisme, hetwelk hij nog steeds als een actueel onderwerp beschouwt.
Zwart-Wit mengt zich ongeduldig en afstandelijk met kleurgebruik en verraadt zijn liefde voor de actualiteitsfotografie.
Daarnaast flirt hij met imaginaire landschappen.

Chris Joris heeft voor het Jazz-Art weekend 2016 zijn casting gevonden in volgende twee mede-exposanten en tevens muzikanten : saxofonist Cel Overberghe en bassist Jean Demey.  

Beiden zijn goede plastische kunstenaars, veteranen en ook veteranen in de vrije improvisatie-muziek, dus dit jaar wordt de muziek experimenteler, maar Chris verzekerd ons een mooi inkadering en zal voldoende uitleg geven aan de bezoekers.

Cel Overberghe is vanuit de jaren ‘60 reeds actief, zowel als schilder alsook als saxofonist en stond mee aan de bakermat van de Belgische free-jazz voorvechters, maar hij speelde ook traditionele jazz.


Cel Overberghe:

Experimenteren met vakkennis.


Cel Overberghe schrijft reeds meer dan een halve eeuw geschiedenis. Als schilder en als jazzmusicus. Met tal van prijzen en solo-tentoonstellingen in binnen- en buitenland op zijn palmares is zijn scheppingsgedrag nog steeds even jeugdig als vitaal.
Hij is als een kwispelende hond, vermomd als rijp mens die stoeit met zijn gedegen vakkennis. Om steeds te vernieuwen en grenzen te verleggen.
Ook niet gehinderd door de vlakheid van het canvas. Als een alchemist breit hij er door het toveren met materie wel een derde dimensie aan toe.
Van opleiding graficus wordt hij boekvormgever, boekillustrator en docent.
Om al gauw uit te breken uit het platte vlak van boek en grafiek en zich mengend, kervend en krassend op de schilderkunst te storten.

Het schildersplezier is voor hem primordiaal en hij verkiest het dagelijks evolueren boven commerciële koketterie. Het mogen ‘beleven’ van zijn authentieke werken ervaren velen dan ook als een exclusief voorrecht.


Jean Demey:

Mag de plastische biografie de muzikale vooraf gaan?

Sint-Lukasinstituut Brussel A3
Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten Mechelen
Krijt en houtskool tekenen
Vlak en diepdruk, boekillustratie.
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
Vlak en diepdruk specialisatie.
Laureaat' Pro Civitate' Etskunst.
Tentoonstellingen in binnen en buitenland.

Jean begon in het jaar 1969 met muziek in Brussel en Mechelen. Daarna volgde Antwerpen. Hij ontmoette er de jazzmusici van die tijd. 'Jammde' wekelijks in Cafe DE MUZE o.a met Mike Zinzen, Andre Goudbeek, Patricia Beysens,Tars Lootens en occasioneel Mal Waldron, Steve Lacy... Er werden samenwerkingen tot stand gebracht met: de Altist Mike Zinzen, Chris Joris, Michel Mast, Luc Mishalle, Noah Howard, Beaver Harris, Eddy Loozen en BOKMO Bigband in de VUB Brussel.

Het is in dezelfde periode dat Jean Demey de multi instrumentalist Hassan Erraji ontmoette. Trio Arabesque was geboren met Pierre Narcisse, percussie en Jean Demey bas. De interesse voor multiculturele muzikale samenwerking was een feit. Dit trio heeft 8 jaar lang Europa rondgetoerd met groot succes. Ook de RAI-bands onder leiding van Luc Mishalle waren succesvol.

Toen was de tijd rijp voor Afrikaanse en Arabische experimenten met Griot N'Fali Kouyaté van Guinee, de Turkse sas-speler Mahier Tezerdi en vader Tezerdi op de basdrum, de Italiaanse zanger Angelo De Simoné, Algerijnse RAI-muziek met Cheb Kadeir, Cheb Mimoen. De recentste jaren zijn een intense zoektocht naar open en vrije muziekcombinaties.


De opening van Jazz Art is voorzien op zaterdag 27/08/16 om 14.00 uur en wordt ingeleid door Frans De Wachter. Er is dan ook een concert met percussionist Chris Joris, bassist Jean Demey en saxofonist Cel Overberghe.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst