HNITA... Kaap van 25.000 euro bereikt !!!


Op 10 dagen tijd werd al meer dan 25.000 euro geschonken aan de Hnita Jazz Club

Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' – er moet verbouwd worden voor er weer muziek kan weerklinken – lanceerde de legendarische Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg midden april een oproep om 50.000 euro in te zamelen om haar (bijna) gerenoveerde concertzaal in te richten. Tien dagen na de oproep werd al meer dan 25.000 euro geschonken door muziekliefhebbers en sympathisanten uit heel Vlaanderen.

Met enthousiaste verbazing zagen de vrijwilligers van Hnita vzw de enorme respons op hun oproep: niet alleen media deelden gretig het verhaal van de legendarische jazzclub, uit heel Vlaanderen stroomden giften en enthousiaste reacties toe.

“Wij renoveren binnenkort onze zaal en doen onze theaterstoelen weg”, kwam een mailtje langs de ene kant binnen, terwijl het aan de andere kant klonk: “Naast boerderijen stond er traditioneel een notenboom, die kom ik met genoegen voor jullie planten.”

“Hartverwarmend, al die positieve reacties en de bereidwilligheid tot storten”, zegt Peter Anthonissen, zoon van oprichter Juul. “Dat we na 10 dagen al meer dan de helft van het geld hebben ingezameld, is ronduit overweldigend.”

De Hnita Jazz Club blijft campagne voeren en hoopt het overige deel van de gewenste 50.000 euro voor de zomer rond te krijgen. “Dan kan de club de deuren weer openen in 2022”, sluit Anthonissen af.


Groots verleden

De Hnita Jazz Club is een van de oudste actieve jazzclubs in Europa met een groots verleden dat resoneert tot ver buiten de landsgrenzen. Opgericht in 1955, organiseerde de club meer dan 1000 concerten met ronkende namen uit de Belgische en internationale jazzscene zoals Chet Baker, Art Blakey, het Brussels Jazz Orchestra, Dexter Gordon, Abdullah Ibrahim, Keith Jarrett, Abbey Lincoln, Charles Mingus, Gregory Porter, Sun Ra, Toots Thielemans en vele anderen.


Juul Anthonissen met Charles Mingus en Don Pullen © Rob Miseur – Centro Studi Arrigo Polillo, Siena Jazz, 1975Veelbelovende toekomst

Niet enkel het verleden oogt imponerend, ook de toekomst ziet er veelbelovend uit.

In 2018 kreeg de Hnita Jazz Club een indrukwekkende doorstart die de toekomst van de club verzekert. Meer dan honderd vrijwilligers verenigden zich om de geschiedenis van de Hnita Jazz Club te bewaren en verder uit te bouwen. Ze brachten 250.000 euro bij elkaar om de Hnita-Hoeve, de vaste locatie van de club, aan te kopen. Daarna werd via de coöperatieve vennootschap Socrowd een lening van 150.000 euro afgesloten om de nodige structurele verbouwingen aan het gebouw te financieren.


Engagement voor cultuur

Gedragen door een brede groep muziekliefhebbers, valt het indrukwekkende parcours dat de club een nieuwe toekomst gaat geven, zo bijna in zijn definitieve plooi. Na deze campagne zal de vernieuwde werking bijna 450.000 euro bij elkaar gebracht hebben om de Hnita-Hoeve aan te kopen en te renoveren en dit zonder overheidssteun. Een cijfer waaruit blijkt dat een breed publiek bereid is zich te engageren voor kunst en cultuur en het voortbestaan van kleinere podia. Een cijfer dat aantoont dat, zelfs in deze moeilijke tijden, cultureel ondernemerschap loont.

De vernieuwde Hnita Jazz Club zal in 2022 zijn deuren openen, als een moderne en breed toegankelijke concertlocatie, met respect voor haar unieke roots.

Meer info op www.hnitajazzclub.be
STEUN HNITA !!!


Dankzij de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting zijn giften aan vzw Hnita vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar. Vzw Hnita wil op die manier graag 50.000 euro inzamelen voor de inrichting van haar concertzaal in de Hnita-Hoeve.

Leef je uit in hun ludieke steunshop om het broodnodig materiaal te schenken! (Je aankoop is symbolisch.)

NAAR DE STEUNSHOP


Je kan je gift ook rechtstreeks doneren via hun pagina op de website van de Koning Boudewijnstichting:

KONING BOUDEWIJNSTICHTING


Of stort je gift rechtstreeks op het rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting:

IBAN BE10 0000 0000 0404 (BIC BPOTBEB1)
Structurele mededeling 128/3267/00068

Enkel giften met deze structurele mededeling komen bij je favoriete jazzclub terecht. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je van de Koning Boudewijnstichting een fiscaal attest in februari van het jaar volgend op het jaar van je gift.

Alvast bedankt!


Word aandeelhouder

Draag je de Hnita Jazz Club een warm hart toe en wil je dat engagement financieel en feitelijk in daden omzetten? Dan kan je aandeelhouder worden van de Coöperatieve Vennootschap Hnita Jazz Club. Een aandeel is 1000 Euro waard en kan je verkrijgen door dit bedrag of een veelvoud hiervan te storten aan Hnita Jazz Club CV op rekeningnummer BE30 7340 4457 1711. Je wordt als eerste op de hoogte gebracht van aankomende concerten, besloten voorstellingen en try-outs. Je bent welkom op de algemene vergadering en krijgt (indien gewenst) een naamsvermelding in de vernieuwde Hoeve.

Hnita betrekt je graag bij hun project!

Contacteer hen op hnitajazzclub@gmail.com

Word lid

Hnitaleden krijgen gemiddeld 2 euro korting per concert. Het lidmaatschap kost 20 euro en geldt steeds tot het einde van het kalenderjaar. Je wordt op de hoogte gehouden van alle concerten en activiteiten die uitgaan van de Hnita Jazz Club, ook van besloten voorstellingen en try-outs.

Wens je lid te worden?

Schrijf dan 20 € over op BE63 7310 4589 4008 (Hnita vzw) met vermelding “lidmaatschap en je naam”.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst