Dutch Double Bass Festival 2019




Op deze tweede editie van het Dutch Double Bass Festival staan contrabas en basgitaar centraal. De muziekliefhebber zal er op 8 en 9 juni 2019 in Oude Luxor Theater en Villa Thalia te Rotterdam kennis maken met niet minder dan 14 live acts uit diverse muziekgenres: klassieke muziek, jazz en crossover.

Op het festival op 8 en 9 juni spelen naast Bona, Garcia-Fons en Seldis een veelvoud aan bassisten met een aantal bijzondere programma’s. Basgitarist Jimmy Haslip (bekend van The Yellowjackets) eert samen met de band van percussionst Jeroen de Rijk basgod Jaco Pastorius. Nederlandse Muziekprijs winnaar Rick Stotijn gaat de samenwerking aan met het gerenommeerde Matangi Quartet. Tilburgs bassist, componist en muzikaal vernieuwer Eric van der Westen presenteert zijn nieuwe groep ‘EW5’ bestaande uit de voorhoede van de jazz. Uit de hedendaagse jazzscene komt de samenwerking van de Zweede bassist Frans Petter Eldh en pianist/organist Kit Downes (GB).

Daarnaast een aantal andere toonaangevende bassisten uit binnen en buitenland. De Israëlische Omer Avital komt met zijn ‘Qantar’ quartet. Festivaloprichter James Oesi speelt met zijn ‘group’ met onder andere David Kweksilber (rieten). Tony Overwater speelt een soloconcert op contrabas en violone.

Rotterdams bastalent Thomas Pol speelt met een nieuw trio met pianist Tony Roe en drummer Jamie Peet. Moderne muziekspecialisten Håkon Thelin (Ensemble Modern) en Nicolas Crosse (Ensemble Intercontemporain) laten de nieuwste muzikale ontwikkelingen horen.

De gerenommeerde basbouwers Rogier Dieges en Jurgen Preyer hebben de twee festivaldagen een atelier in residence waar iedereen alle vragen over de bas kan stellen en instrumenten kan bekijken.

Het festival staat onder artistieke leiding van contrabassist James Oesi.

Bekijk de gehele line up in de timetable op http://ddbf.nl/ en koop meteen je tickets.

Dutch Double Bass Festival 2019 wordt mogelijk gemaakt door de steun van SENA Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Société Gavigniès, Kersjesfonds, Erasmus Stichting, Verhagen Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Gemeente Rotterdam en 1A First Alternative


De line up voor dit jaar bestaat uit:


Richard Bona Group

De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (°1967) is wereldwijd bekend, door zijn samenwerking met Harry Belafonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een Grammy Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel virtuoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt. Op het festival speelt hij met zijn group.



Renaud Garcia-Fons "Revoir Paris" Trio

De Catalaans-Franse Renaud García-Fons (°1962) wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. De klassiek geschoolde contrabassist en componist heeft een stijl ontwikkeld die een smeltkroes vormt van jazz, flamenco, Arabisch/oosterse en mediterrane folklore. Op DDBF speelt hij met zijn ‘Revoir Paris’ trio: met accordeonist David Venitucci en percussionist Stephan Caracci



Dominic Seldis presents The Basses of the Koninklijk Concertgebouw Orkest

Dominic Seldis (°1971) presents: The Basses of the Koninklijk Concertgebouw Orkest. Gezien als het beste orkest van de wereld treedt basaanvoerder Dominic Seldis voor het eerst, en exclusief voor het Dutch Double Bass Festival op met leden van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Seldis werd bekend als jurylid van Maestro en speelde als solist met onder andere het Concertgebouw Orkest (als eerste bassist in 125 jaar), Londen Symphony Orchestra, BBC National orchestra of Wales en Philharmonia Orchestra.



Rick Stotijn with Matangi Quartet feat. Marijn Van Prooijen

Contrabassist Rick Stotijn (°1982) gaat de samenwerking aan met het Matangi Quartet featuring Marijn van Prooijen voor een speciaal concert op het Dutch Double Bass Festival van dit jaar. Stotijn wordt gezien als één van de meest toonaangevende bassisten in de wereld. Hij won verschillende eerste prijzen op muziekcompetities als het Prinses Christina Concours, de Young Music Talent Foundation en in 2013 de hoogste onderscheiding voor een Nederlandse musicus: de Nederlandse Muziekprijs. Als solist speelde hij met onder andere het Residentie Orkest, Gelders Orkest en het Swedish Radio Symphony Orchestra. In 2016 speelde hij de première van het stuk ‘Reports from the the Low Country’ special voor hem an het Nederlands Philharmonisch Orkest geschreven door Martijn Padding.

Samen met het hoog aangeschreven Matangi Quartet (Kersjes van de Groenekan Award, International Joseph Joachim Chamber Music Competition) en bassist en arrangeur Marijn van Prooijen gaat Stotijn een tour de force programma spelen met werken van onder andere Piazolla, briljant gearrangeerd door Marijn van Prooijen.



Tribute to Jaco Pastorius Bass Player feat. Jimmy Haslip, Scott Kinsey Music, Jeroen de Rijk

Nederlands bekendste percussionist Jeroen de Rijk (speelde met o.a. Michael Jackson, Bruno Mars en het Metropole Orkest) nodigt voormallig bassist van de jazzfusion groep The Yellowjackets Jimmy Haslip (°1951) uit voor een eerbetoon aan Jaco Pastorius. Een van de meest invloedrijke basgitaristen ooit, hij maakte van het instrument een soloinstrument en was bekend van zijn werk met bands als Weather Report, Miles Davis en Joni Mitchell. Met verder Scott Kinsey (toetsen) en Yoran Vroom (drums).



James Oesi Group

Artistiek leider James Oesi (°1988) van het festival stelde, speciaal voor de presentatie van de eerste festivaleditie, een groep samen met drie van zijn favoriete musici: violiste Diamanda Dramm (Kersjesfonds vioolbeurs 2015, Dutch Classical Talent), pianist Helena Basilova (oa. soliste in Concertgebouw en Carnegie Hall) en klarinettist David Kweksilber (Asko|schönberg, David Kweksilber Big Band). De groep komt nu voor het eerst naar het reguliere festival met een programma met Bach, Berio, Beethoven en Bloch maar ook the Great American Songbook en Zuid Afrikaanse jazz van Louis Moholo.



Omer Avital Qantar

Omer Avital (°1971) Qantar is een energieke groep Israëlische jazzmusici die naam maakt in New York via hippe clubs als Smalls. Componist en contrabassist Omer Avital leidt de band met zo’n aanstekelijke enthousiasme dat hij door Downbeat al vergeleken werd met zijn legendarische collega Charles Mingus. Omer Avital verwijst in zijn muziek naar zijn half Joodse en half Arabische afkomst. Het resultaat is een grootstedelijke mengelmoes van culturele invloeden, van oosterse melodieën tot bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijnblues.



Eric Van Der Westen 'EW5'

Eric van der Westen (°1963) is al meer dan twintig jaar actief als bassist, bandleider, componist en organisator. Zijn muzikale carrière is tot op heden onder te verdelen in drie stromingen. Hij ging van free jazz naar Zuid Afrikaanse jazz naar het heden met repertoire met invloeden uit de elektronica en hip hop. Van der Westen is bekend uit de groepen van Paul van Kemenade, Jeroen van Vliet en de samenwerking met Louis Mhlanga. Op Dutch Double Bass Festival presenteert hij zijn nieuwe groep ‘EW5’ met Yannick Hiwat (viool), Joël Botma (trompet), Efe Erdem (trombone) en Aron Raams (gitaar).



Frans Petter Eldh & Kit Downes 'FIEND'

De Zweedse bassist Petter Eldh (°1983) is één van de new kids on the block in de vernieuwende jazz. Hij speelt met iedereen die er toe doet in de moderne jazzwereld, zoals saxofonist Marius Neset, Django Bates en Jameszoo. Speciaal voor Dutch Double Bass Festival neemt hij een andere grote uit de hedendaagse jazz mee: Kit Downes (GB), pianist en organist die onder andere de BBC Jazz Award won.



Tony Overwater

Tony Overwater is een prijswinnende bassist wie door zijn geluid en unieke spel een belangrijke artiest in de Europese muziekwereld is. Hij is een geweldige solo artiest en leider van zijn eigen projecten, maar ook een veelgevraagde ‘sideman’ bijvoorbeeld bij David Murray en Yuri Honing. Hij staat bekend om zijn crossovers met Arabische muziek. Overwater startte een muzikale salon met Arabische muziek in Nederland, Salon Joussour, om een brug te slaan tussen musici uit het Midden Oosten en Europa. Tony heeft muziek gemaakt voor vele documentaires, waaronder die voor de Berlin Award winnende documentaire ‘Justice For Sergei’ en ‘Om de Oude Wereldzee’ over politicus Abraham Kuyper. Op Dutch Double Bass Festival speelt hij een soloshow op double bass en violone.



Nicolas Crosse

Nicolas Crosse (°1979) uit Frankrijk is specialist op het gebied van muziek uit de twintigste eeuw. Hij is de vaste bassist van het bekende Ensemble Intercontemporain en speelde met orkesten als de Paris Orchestra en Paris Opera. Hij werkte veelvuldig met componist en dirigent Pierre Boulez en maakte toonaangevende opnames van bekende contrabasstukken zoals Sequenza XIVb van Luciano Berio. Bij Dutch Double Bass Festival speelt hij een solo programma op contrabas.



Håkon Thelin

Håkon Thelin (°1976) uit Oslo speelt bij Ensemble Modern, Oslo Sinfionetta en MusikFabrik. In zijn soloprogramma’s, die hij ook op Dutch Double Bass Festival speelt, staat hij bekend om zijn combinatie van folk en moderne muziek en zijn verbluffende en originele gebruik van harmonieën en multiphonics. Hij nam drie soloplaten op, waarvan er één werd genomineerd voor de Spellemannprisen (Noorse Grammy Awards). Thelin geeft les aan de Norwegian Academy of Music in moderne muziek, compositie en improvisatie.



Thomas Pol

De Rotterdamse bassist Thomas Pol (°1989) wordt gezien als één van de beste jazzbassisten van de nieuwe generatie. Hij studeerde bij Hein van de Geyn en deed mee aan het gerenommeerde Fulbright uitwisselingsprogramma waardoor hij naast jazz ook klassiek contrabas studeerde. Samen met een aantal Amerikaanse musici maakte hij de debuutplaat ‘Made in America’ en op dit moment is hij docent aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Daarnaast is hij de vaste bassist van Benjamin Herman. Speciaal voor Dutch Double Bass Festival stelt hij een trio samen met Tony Roe (keys) en Jamie Peet (drums).



François Rabbath met het Amsterdams Andalusisch Orkest!

De legendarische bassist François Rabbath werd in 1931 geboren in Aleppo, Syrië, in een muzikaal gezin bestaande uit 6 jongens en drie meisjes. Op jonge leeftijd begon hij zichzelf bas te leren spelen met behulp van een leerboek van Edouard Nanny die hij verrassend genoeg vond bij een kleermaker.

Na een korte opleiding aan het Franse Conservatorium begon François zijn leven als beroepsmuzikant als begeleider van onder andere Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaud en Michel Legrand. In 1963 maakte hij zijn eerste van vele solo albums. Ook al werd dit album nooit gepromoot, toch werd de Philips-plaat Bass Ball een van de succesvolste van zijn tijd. Vanaf 1964 begon zijn solo carrière een vlucht te nemen, en dat naast zijn componeerwerk voor film en theater en optredens met bijvoorbeeld Simon and Garfunkel, The Beatles and Moody Blues. Nadat hij Frankrijk en de rest van Europa had veroverd als solist maakte hij in 1975 zijn debuut in het New Yorkse Carnegie Hall met Ornette Coleman. Als een ongelofelijke virtuoos die geen grenzen of labels accepteert kruist de muziek van Rabbath zowel klassieke, jazz als world tradities. De bassist heeft er mede voor gezorgd dat de contrabas serieus werd genomen als solo instrument, ook introduceerde hij nieuwe revolutionaire technieken voor het gebruik van de linker hand en strijkersarm van de bassist.


François' zoon Sylvain Rabbath (°1984) is een gerenommeerde pianist die studeerde aan het National Conservatoire in Paris.

De twee spelen voor Dutch Double Bass Festival exclusief en voor het eerst met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dit Orkest is staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië, van traditionele sefardi ladino tot en met arabo andalus en van moderne flamenco tot en met jazz andalus. Toegewijd aan de Arabo Andalus muziek, de muziek die tussen 9e en 15e eeuw ontstond op het Iberisch schiereiland en verschillende mediterrane landen met elkaar verbindt. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko.



Cody Takács

Cody Takács
(°1990) speelt sinds zijn tiende contrabas. De Amerikaan studeerde onder andere in Den Haag (waar hij afstudeerde met een 9 met onderscheiding), in Amerika bij basheld Gary Karr, tourde al door China, speelde op de Gaudeamus Muziekweek, Dag in de Branding en Festival voor Nieuwe Muziek. Hij won de eerste prijs en prijs voor best performer in de American Protégé International Music Talent Competition. In 2013 deed hij mee aan de Lucerne Festival Academy onder leiding van Pierre Boulez, afgelopen jaar keerde hij terug naar de Festival Academy. De muzikant speelde al met toonaangevende ensembles als Sinfonia Rotterdam, Ensemble Klang en het Metropole orkest. Hij legt zich toe op het spelen van moderne muziek op de contrabas en werd gevraagd voor zijn solo optredens in onder meer Carnegie GHall (VS.). Vorige editie speelde hij een succesvol concert op DDBF. Nu komt hij terug om een aantal speciaal voor hem geschreven stukken, in samenwerking met de compositieafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, te spelen. Alleen maar wereldpremières!



Codarts Double Bass Ensemble

From the studios of Luis Cabrera Martín and Peter Leerdam, 9 talented students from Rotterdam’s Codarts Conservatory will be forming the Codarts Double Bass Ensemble! The students will be forming and octet and a quartet to perform two works: Puerta al Abismo by Ariël Haberand and Sinfonia Piccola by Bertold Hummel in their concert ‘8vaBASSA! on Sunday the 9th at 11:00.

The students are:

Catharina Feyen
Kornel Koncos
Sophia Price
Geert Pfeiffer
Konstantinos Sifakis
Krystyna Kulisiewicz
Ivan Cruz
Nils Juijn
João Vargas



Praktische informatie


Programma uurschema: http://ddbf.nl/programme/

Het Dutch Double Bass Festival vindt plaats in Oude Luxor Theater en Villa Thalia te Rotterdam. De kaartcontrole vindt plaats in Oude Luxor, meldt je daar dus eerst om een bandje te krijgen dat je toegang geeft tot alle festivallocaties.

Adres

Oude Luxor Theater
Kruiskade 10
3012 EH Rotterdam


Route

Zowel met de metro (Lijn D+E) als de tram (Lijn 4, 7, 8, 12, 21, 23, 24 en 25), stapt u uit bij halte Stadhuis of Weena. Ook bereikbaar met bus 39 en 40. Op zeven minuten lopen van Centraal Station. Voor het openbaar vervoer in Rotterdam heeft u een OV-Chipkaart nodig.t.

Voor minder validen en mensen in een rolstoel, neemt u alstublieft van te voren contact met ons op op info@ddbf.nl.



TICKETS HIER:

http://ddbf.nl/tickets/



In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst