Derde editie Dutch Double Bass Festival 2021Dutch Double Bass Festival programmeert 18 revolutionaire bassisten en hun groepen in Rotterdam! Zo hoor je op de derde editie van DDBF Amerikaans basbeest Ben Williams met zijn band, de klassieke bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest met internationaal solist Božo Paradžik feat. Eric Vloeimans, meervoudig Grammy-winnaar Dave Holland met gitarist John Scofield, Podium Witteman-trio Dominic Seldis, Sasha Witteveen en Mike Boddé en YouTube-ster Kinga Głyk op de basgitaar met haar band.

Omdat de bas prachtig en onmisbaar is in iedere muziekstijl programmeert DDBF dwars door de verschillende stijlen heen. Van klassieke ensembles tot jazz- en funkgroepen. Met 18 concerten, Q&A’s, tentoonstellingen en natuurlijk lekker eten en drinken. Dat allemaal in het spiksplinternieuwe Theater Zuidplein te Rotterdam. Het theater is net heropend in een geheel nieuw gebouw dat genomineerd is voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021.  Je ticket is geldig in combinatie met CoronaCheck.
Alleen in Nederland te zien!

Marco Borggreve © NMF

DDBF programmeert een groot aantal acts exclusief voor Nederland en organiseert een aantal unieke samenwerkingen. Maestro-gezicht en Concertgebouworkestbassist Dominic Seldis, jong talent Sasha Witteveen en cabaretier en pianist Mike Boddé leerden elkaar kennen bij Podium Witteman. De liefde voor de muziek en contrabas in het speciaal is groot bij de drie. Daarom stellen ze speciaal voor DDBF een programma samen waarin de bas de hoofdrol speelt.


John Scofield & Dave Holland zijn twee van de allergrootste uit de jazz en spelen voor het eerst als duo in Nederland (en exclusief op DDBF). Bassist Dave Holland begon zijn carrière als bassist van Miles Davis en speelde daarna met bijna alle grootheden, zoals Chick Corea, Stan Getz en Pat Metheny. Met zijn eigen werk verdiende hij drie Grammy Awards. Ook gitarist John Scofield werkte met Miles Davis, en met grootheden als Charles Mingus, Herbie Hancock en Joe Lovano. En ook Sco verdiende onder eigen naam drie Grammy’s. Deze levende legende is een voorbeeld voor gitaristen wereldwijd!© Ronald Knapp

Wie weleens naar Concertgebouw of Opera gaat kent het Nederlands Philharmonisch Orkest! Als een van de beste orkesten van Europa hebben ze een breed repertoire: van Bach tot Wagner. Het is een primeur dat de basgroep van dit toporkest een soloconcert geeft!

En dan ook nog met de internationale stersolist Božo Paradžik, die zowel met veel belangrijke orkesten over de hele wereld speelde als via YouTube miljoenen hits met zijn solowerk vergaarde. Speciale gast tijdens dit concert is trompettist Eric Vloeimans.Derrick Hodge is bekend als bassist van o.a. Anthony Hamilton Robert Glasper en Kanye West. Onder eigen naam nam hij drie albums op, en op Dutch Double Bass Festival komt hij exclusief naar Nederland met zijn nieuwe band.


Dat geldt ook voor de eveneens Amerikaanse bassist Ben Williams, bekend van o.a. zijn werk met Pat Metheny en Stefon Harris. Zijn laatste plaat "I Am a Man" kreeg lovende kritieken. Hij komt stukken van die plaat spelen met een all star band met o.a. saxofonist Marcus Strickland.


De Hadrien Feraud / Philip Lassiter Band heeft helaas vanwege persoonlijke redenen het optreden op DDBF moeten cancellen. Maar DDBF is ontzettend blij dat ze Janek Gwizdala bereid hebben gevonden zijn tijdslot in te nemen op het festival. De bassist van wereldsterren als Carlos Santana, John Mayer en Billy Cobham maakte ook nog eens 12 albums onder eigen naam en behoort tot de belangrijkste baseducatoren ter wereld. Op het festival speelt hij met drummer Nico Vicarro (oa. Mike Stern band) en toetsenist Tom Cawley (oa. Peter Gabriel).foto Dudok Quartet © Marco Borggreve

Festivaloprichter James Oesi deelt het podium met het bekende en alom gelauwerde Dudok Quartet. Ze stelden voor deze gelegenheid een programma samen met o.a. muziek van Bach, Caroline Shaw, en Dvorak.


Je kunt het contrabas/piano duo van Szymon Marciniak en Jongsuk Kim met recht een klassiek topduo noemen. Marciniak won een aantal leidende internationale contrabas concoursen zoals de Sperger International Bass-Competition. En samen met Kim speelt hij een origneel duo programma inclusief werken van twee van de grootste bashelden allertijden – Giovanni Bottesini en Frank Proto! De twee spelen op de zaterdag van DDBF.© Tom Roelofs

Liam Byrne vervangt Robert Smith op de eerste festivaldag. Hij speelt zowel hele oude als nieuwe muziek op de voorloper van de contrabas – de viola de gamba! De musicus speelt met toonaangevende ensembles als Huelgas Ensemble en Dunedin Consort en leidende hedendaagse componisten schreven stukken voor hem, waarin hij akoestische muziek in samenspraak met elektronica brengt. Dat deed hij solo en met groepen als Efterklang. In 2019 verscheen zijn eerste solo album.


Klassiek, jazz en funk op één festival

Omdat de bas onmisbaar is in iedere muziekstijl programmeert DDBF dwars door de verschillende stijlen heen. Behalve de bovengenoemde acts programmeren ze ook :

De 23 jarige Poolse basgitariste Kinga Głyk werd bekend via YouTube en Instagram met miljoenen hits voor haar video’s. Binnen de jazz en funkscene is ze inmiddels op jonge leeftijd al een household name, op DDBF speelt ze met haar band met oa. de Nederlandse topdrummer Yoran Vroom.© Dave Stapleton

De Deense contrabassist Jasper Høiby werd bekend door zijn trio Phronesis, maar wilde wat nieuws. Met zijn groep Planet B verkent hij avontuurlijke akoestische jazzwegen met een boodschap over onze aarde en het klimaat.


Florentin Ginot werd bekend door zijn uitvoering van Bach’s Chaconne op contrabas. Een belangrijk musicus in de hedendaagse muziekscene, de Franse musicus is de bassist van het bekende Ensemble Musikfabrik uit Koln.© Teresa Costa

Fuensanta Méndez uit Mexico is een rising naam in de Nederlandse muziekwereld. De in Amsterdam gevestigde bassiste, componiste en zangeres creëert een eigen muzikale wereld met invloeden uit de jazz en Mexicaanse muziek.


De band Madlife o.l.v. frontvrouw bassiste en zangeres Madelief van Vlijmen brengt alternatieve pop met schoudervullingen: je hoort namelijk een flinke dosis '80s terug, maar ook vleugjes jazz.© Nuno Martins

Uit de Rotterdamse improvisatiescene komt Gonçalo Almeida. Een zeer veelzijdige artiest die samenspeelt met de groten uit de improvisatie (Chris Speed, Jorrit Dijkstra, etc.) maar ook collabs met dansers, videokunstenaars en poëten organiseert.


DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium (foto) te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen drie ensembles met hun beste basstudenten.

TICKETS : KLIK HIER

https://ddbf.nl/
Dutch Double Bass Festival wordt georganiseerd door de Stichting Dutch Double Bass Festival en mede mogelijk gemaakt door steun van SENA Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds21, de Gemeente Rotterdam, Stichting Dioraphte, het Kersjesfonds, de Eramusstichting, de Gravin van Bylandt Stichting, de Stichting ter Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, de Janivo Stichting, het Hendrik Mullerfonds, de Haella Stichting, de Van der Mandele Stichting, de Van den Berch Van Heemstede Stichting, De Lancey Foundation, de Suzanne Hovinga Stichting, Stichting Item, Fonds 1999, Admiraal van Kinsbergen Fonds, Stimulering Kunst & Cultuur, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot en 1A First Alternative.


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst