De Jazzontspooring 2021




KOOP HIER JE TICKETS




5 okt.’21 - JAZZCLASS: STRAFFE (33) TOEREN – CC het SPOOR


© Frederik Goossens

Frederik Goossens laat je proeven van pure magie. Hij plukt een selectie klassieke jazzalbums uit zijn persoonlijke collectie en voorziet ze van tekst en uitleg. I.s.m. JazzLab



7 okt.’21 - VERNISSAGE NICK BRUNEEL  +  CONCERT NATHAN DAEMS, SIMON LELEUX & ASAD QIZILBASH – bibliotheek Harelbeke


Nick Bruneel
laat zich leiden door het proces van het schilderen, eerder dan door het beoogde resultaat. In zijn gelaagde werken komt het ongecontroleerde, het 'doelloze spelplezier' en improvisatie om de hoek kijken. Net zoals in jazz. Nick Bruneel laat zich voor deze tentoonstelling leiden door de nu al rijke ‘geschiedenis’ van De Jazzontspooring.



© https://nathandaems.com/

Nathan Daems kennen we onder meer van Ragini Trio en Black Flower. In dit nieuwe trio deelt Maestro Asad Qizilbash genereus zijn kennis van Indische klassieke muziek en meer dansbare Pakistaanse volksmelodieën. In tegenstelling tot de traditiegetrouwe Indische bansurifluit en tablas, worden ze nu vergezeld door de tenorsax van Daems en de doholla van Simon Leleux.



13 okt.’21 - MATINIER / SEDDIKI – Sint-Augustinuskerk Stasegem


© Joze Balas


Accordeonist Jean-Louis Matinier en gitarist Kevin Seddiki gooien hoge ogen met hun eerste plaat ‘Rivages’ op het befaamde ECM-label. Met hun gevoel voor stilte, ritme en improvisatie brengen ze een fijnzinnige mix van jazz en kamermuziek.

Deze virtuozen begeleidden de grootste namen in de wereld van chanson, jazz en klassieke muziek: Juliette Gréco, Renaud Garcia-Fons, Anouar Brahem, Al di Meola, Phillipe Jarrousky,  Michel Legrand, …  Wondermooie muziek die in de Sint-Augustinuskerk extra tot haar recht zal komen.



15 okt.’21 – AZMARI – Jeugdhuis De Salamander


© https://azmari.be/


Azmari omschrijft zichzelf als ‘a snarky musical journey between funk, psychedelic grooves, afrobeat, ethiojazz and dub’.  Beïnvloed door Mulatu Astatke en Fela Kuti geraakt de band bij een trip naar Istanbul in de ban van de Ethiopiques en Turkse feestmuziek van de sixties. 

Een jong Brussels collectief met een geweldige live-reputatie.



22 okt.’21 – MEHLDAU – CC het SPOOR


© https://www.bradmehldau.com/


Brad Mehldau
geldt als de ‘meest invloedrijke jazzpianist van de laatste twee decennia’ (The New York Times) en deelde het podium met de allergrootsten: Charlie Haden, Wayne Shorter, Charles Lloyd, Lee Konitz, Pat Metheny, Joshua Redman, …

Vorig jaar nog werd hij bekroond met een Grammy voor het album "Finding Gabriel". Mehldau verbaast steeds met zijn verrassende improvisatieskills en onwaarschijnlijk technisch meesterschap.

De lockdown bracht Mehldau in 2020 inspiratie voor het album "Suite: April 2020". Deze twaalf composities, net zo hard leunend op klassieke structuren als op de vrijheid van de jazz, hebben een grote emotionele kracht en resulteerden in een absoluut meesterwerk. Naast de optredens met zijn ijzersterk trio staat Brad Mehldau bekend voor zijn indrukwekkende soloconcerten. In Harelbeke brengt hij eigen composities en ongetwijfeld ook enkele jazzstandards, Brahms of The Beatles, Radiohead en Neil Young.

En toch is het altijd Mehldau. Virtuoos en speels. Rechts vingervlug. Links ritmisch en melodisch verbluffend sterk. Muzikaal geniaal maar altijd toegankelijk.



23 okt.’11 - LARA ROSSEEL BAND ‘DE GROTE VROUW’ – CC het SPOOR


©  Elisa Maenhout, Niko Himschoot


De Belgische bassiste Lara Rosseel brengt met haar achtkoppige band (!) een speels repertoire dat je kan omschrijven als ‘ethnic acoustic Jazz’. Ze presenteert dansende melodieën met heerlijk verrassende ritmes, waarbij ze haast filmische jazz laat flirten met Afrikaanse traditionele roots.

Haar debuutalbum "De Grote Vrouw", boordevol wonderlijke composities, werd erg enthousiast onthaald en kreeg alom lovende recensies. Het is dan ook een prachtplaat vol wonderlijke composities.



23 okt.’21 - TOINE THYS’ OVERSEAS FEAT. HARMEN FRAANJE – CC het SPOOR


 © Pascal Ducourant


De Brusselse saxofonist en basklarinettist Toine Thys behoort al jaren tot de Belgische jazztop. Met zijn nieuwste band Overseas komt hij andermaal verrassend uit de hoek. 

Toine Thys en de Egyptische oudspeler Ihab Radwan vormen de kern van dit vijftal waarin westerse jazz en Arabische muziek samenkomen maar ook de Braziliaanse ritmes van Ze Luis Nascimento, de klassieke cello van Annemie Osbourne en het verfijnde pianospel van Harmen Fraanje een belangrijke rol spelen.



23 okt.’21 - NAIMA JORIS – CC het SPOOR


© Pascal Garnier


Een rouwproces bij het verlies van een dierbare levert niet zelden briljante kunst op.

Toen Naima Joris een jaar geleden het verdriet van haar overleden zus Saskia van zich af probeerde te zingen in 'Belly Button' vielen de recensenten één voor één voor haar talent. De stem, intensiteit, warmte en compositie: alles zat goed. Ze zingt hees, met een natuurlijke flow over een klassieke, jazzy achtergrond. Het is de taal van de grote ouden, van Billie, Ella en Nina.

Naima Joris is een deken voor de ziel, voor wie troost zoekt in muziek en melancholie niet schuwt. ‘Saudade’ noemt ze het zelf.

De debuut EP van Naima Joris brengt vijf uitgepuurde songs teruggebracht tot de kern. Radio 1 bestempelde haar als Belpopbelofte van 2021.


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst