Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere ‘Balcony Edition’

© met dank aan BJW

Brussels Jazz Weekend, het gratis stadsfestival dat jaarlijks zo’n 300.000 muziekliefhebbers weet aan te trekken naar onze hoofdstad, zal dit jaar opnieuw doorgaan. Het festival vindt normaal gezien steeds plaats in het laatste weekend van mei, maar vorig jaar zag de organisatie zich in het licht van de coronacrisis genoodzaakt om te annuleren. Dat scenario willen ze niet herhalen: dit jaar behouden ze hun vaste plaats op de festivalkalender en lanceren ze een alternatieve ‘Balcony Edition’ op 29 en 30 mei 2021. Zo trakteert het Brussels Jazz Weekend de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opnieuw op GRATIS openluchtconcerten.


© Lieve Bossauw


Net zoals de meeste andere Belgische festivals, stelde Brussels Jazz Weekend hun editie van 2020 uit naar 2021. Ondertussen blijkt dat het ook dit jaar nog niet zo vanzelfsprekend is om een festival in zijn gebruikelijke set-up te organiseren. “Maar twee keer forfait geven, dat zagen we niet zitten”, zo vertelt Steven Palmaers, organisator van het festival. “We hebben bewust niet geopteerd voor streaming.  Live muziek in deze dagen is als vitamine D tijdens de wintermaanden.  De mensen hebben nood aan samenzijn. De muzikanten kreunen onder de pandemie, en ook het Brussels toerisme is helemaal stilgevallen. Met de Balcony Edition willen we zowel de toerisme- als de cultuursector een hart onder de riem steken”

Reeds jaren biedt het Brussels Jazz Weekend een forum voor het hele Belgische jazzlandschap (artiesten, concertzalen, verenigingen, conservatoria, muzikanten,…) en wordt jazz, dat vaak als ontoegankelijk te boek staat, op een laagdrempelige manier gepresenteerd aan meer dan 300.000 aanwezige nationale en internationale bezoekers die meteen ook Brussel kunnen ontdekken. Normaal kan je tijdens het festival genieten van meer dan 200 gratis concerten op Brusselse pleinen, in concertzalen, gerenommeerde jazzclubs, cafés en zelfs in de straten waar marching brass bands de hele stad doen bruisen.


Balcony Sessions

Die zelfde grote festival set-up kan nu nog even niet. Toch willen de organisatoren, financieel geruggensteund door de overheden, opnieuw muziek brengen in het decor van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op zaterdag 29 en zondag 30 mei organiseert het festival elk uur in een andere gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een semiakoestisch openluchtconcert vanop een iconisch balkon, zodat de coronamaatregelen goed kunnen worden nageleefd. Uitgestippelde fietsroutes brengen de sportieve jazzliefhebber van de ene gemeente naar de andere. Het festival sluit zondagavond af om 21 uur, met een concert van het Brussels Jazz Orchestra vanop het balkon van het Broodhuis op de Grote Markt in Brussel. “Op die locatie hopen we in 2022 opnieuw een volwaardige festivaleditie neer te zetten, dit keer met een nog ambitieuzere format”, zo blikt Steven al vooruit. Maar ook in 2021 heeft de organisatie nog iets extra in petto: “Op zaterdag 11 december plannen we onze allereerste wintereditie. De perfecte afsluiter van een dagje kerstshoppen. Meer info volgt snel!”


Warme oproep

“We roepen alle Brusselse muzikanten op om op zaterdag 29 mei tussen 21u en 22u zelf een miniconcert te brengen vanuit een eigen raam of balkon.  Zo zal er in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest live muziek te horen zijn als teken van hoop voor iedereen die het moeilijk had de voorbije maanden.”

Alle concerten kunnen binnenkort worden geregistreerd via de website www.brusselsjazzweekend.be, zodat de verschillende locaties online in kaart kunnen worden gebracht. De organisatie voorziet een leuke attentie voor alle deelnemende muzikanten die hun concert vooraf registreerden !


Praktische informatie

De Balcony Edition van Brussels Jazz Weekend vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021, van 12 tot 22 uur. De exacte locaties en precieze line-up volgen nog.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst