BRUSSELS JAZZ WEEKEND 2022 : VOOR ELK WAT WILSDat jazz enkel thuishoort in majestueuze concertzalen, met goudbrokaat bedekte woonkamers en in de platenkast van muziekhistorici, is bullshit. Maar hoe maak je een newbie in de jazz wegwijs in zo'n divers, veelomvattend en diepgeworteld genre? Eén oplossing: op 27, 28 en 29 mei afzakken naar het gratis festival Brussels Jazz Weekend. We stellen je graag voor aan drie BRU JAZZ WE-bezoekers.Brussels Jazz Orchestra © Lennert Nuyttens


Een ontdekkingsreis

Josephine (22) studeert in Brussel en tijdens het laatste familiefeest in haar geboortedorp, kon nonkel Hugo niet zwijgen over Brussels Jazz Orchestra. Volgens hem het beste jazzorkest van Europa en een niet te missen act tijdens Brussels Jazz Weekend. Josephine heeft niets met jazz, maar is nieuwsgierig na het enthousiaste relaas van Hugo en besluit om op vrijdagavond toch een kijkje te nemen. Ze laat zich eerst verrassen door de ingewikkelde melodieën en weelderige harmonieën van jong jazzgeweld One Frame Movement op de Kapellemarkt en slentert nadien verder naar Sint-Katelijne, waar ze via Big Dave Trio kennismaakt met de Chicago-style blues van de jaren vijftig en zestig. Ze loopt er enkele studiegenoten tegen het lijf en samen trekken ze naar de Grote Markt om de indrukwekkende energie van Brussels Jazz Orchestra (en Hermine Deurloo) te aanschouwen. Het orkest brengt een ode aan Toots Thielemans en terwijl Josephine na het straffe concert nog de stad intrekt voor de SPEAK EASY afterparty in KFK Hope, slaat ze nog snel de podcast op die Brussels Jazz Weekend over de jazzlegende maakte. Iets om te beluisteren tijdens de 20km van Brussel op zondag.

GRATIS CONCERTEN IN HET HART VAN DE STAD

Zorgeloos genieten van de muziek en van Brussel op zijn best, kan zowel tijdens de openluchtconcerten op de Grote Markt, het Sint- Katelijneplein, het Beursplein en de Kapellemarkt, als tijdens de intiemere concerten in meer dan 30 deelnemende clubs, cafés en restaurants, waaronder AB, Botanique, The Music Village, Archiduc, Goudblommeke in Papier en Jazz Station.

TOOTS 100

Tijdens Brussels Jazz Weekend zal de programmatie op de Grote Markt in het teken staan van Toots Thielemans, de Brusselse ket en jazzlegende die dit jaar 100 geworden zou zijn.

Op vrijdag brengen Mike Del Ferro (NL), Philip Catherine Quartet en Brussels Jazz Orchestra (met Hermine Deurloo) een muzikaal eerbetoon aan Toots.

Op zaterdag is het de beurt aan de Jazz Station Big Band, Eliott Knuets Quintet, het Olivier Ker Ourio Quintet (FR) en Niels Lan Doky International Jazz Collective (DK).

Op zondag cureert Lundis d'Hortense traditiegetrouw de programmatie met o.a. Martin Salemi Daylight, Toots Thielemans Revisited en Antoine Pierre URBEX.Brussels Jazz Weekend 2021 Balcony Edition


Fietsen door Brussel

Sportieveling Boris (35) woont in Anderlecht en is een vaste bezoeker van Brussels Jazz Weekend. Meestal laat hij zich verrassen door het programma, maar dit jaar heeft hij de gegidste fietstochten op zaterdag en zondag met stip aangeduid in zijn agenda. Hij was een van de velen die meefietste op de uitgestippelde tochten tijdens de alternatieve Balcony Edition in 2021, langs verschillende Brusselse balkons. Dit jaar fietst hij op zaterdag langs het hart van de Marollen, de valeien van de Woluwe en de Maelbeek, de architecturale pareltjes onderweg en optredens van Burocratico, Moanin' Birds en Ozain 4tet op de Place Van Meyel in Etterbeek. Op zondagnamiddag neemt hij zijn dochter Ellie (5) mee. In Anderlecht wordt het meisje overdonderd door de wilde percussionisten van BRUiTAL en de brassband Remork & Karkaba,  die het beste van zichzelf geven op een boot aan Hangar du Kanaal. Nadat Ellie in bed ligt en de babysit aankomt, neemt Boris zijn vrouw Sophie mee naar de Grote Markt, waar Antoine Pierre URBEX Brussels Jazz Weekend afsluit.The Brass Parade


Muzikaal shoppen

Verpleegster op rust Chantale (64) woont in Zaventem maar neemt af en toe de trein naar Brussel om te gaan shoppen. Wanneer ze zaterdag trots met haar nieuwe outfits door de Anspachlaan loopt, kruist ze het pad van The Brass Parade. Maar liefst 7 brassbands vullen de Brusselse straten met hun vrolijke klanken en oppeppende vibes. Chantale is blij verrast en installeert zich op een terrasje aan de Grote Markt, waar de bands één voor één het beste van zichzelf geven op het hoofdpodium. Via de grote spandoeken en affiches krijgt ze in de gaten dat er dit weekend een jazzfestival plaatsvindt in de hoofdstad en ze stuurt een sms'je naar haar man Walter ('Jazzfestival in Bxl. En 't is gratis!'), die jaarlijks afzakt naar Jazz Middelheim en Gent Jazz. Nadat Chantale nog wat verder winkelt langs de 'Shop on jazz'-route, haalt ze Walter op aan Brussel-Centraal en doen ze zich samen te goed aan de set van o.a. jong toptalent Eliott Knuets (Grote Markt), de betoverende stem van Muriel d'Ailleurs en haar trio (Sint-Katelijne) en de unieke klanken van het Niels Lan Doky International Jazz Collective (Grote Markt). Op de trein naar Zaventem beslissen ze om geen enkele editie van Brussels Jazz Weekend meer te missen.

WIN EEN BROUWERIJBEZOEK

OMER. en Brussels Jazz Weekend slaan de handen in elkaar voor een heerlijke samenwerking tijdens het festival. Geniet van de kwaliteitsbieren OMER. en Tripel LeFort terwijl jazz weerklinkt vanop de vier outdoorpodia. Benieuwd naar het verhaal achter OMER. en de familie Vander Ghinste? Win een bezoek aan de brouwerij in Bellegem en ontdek meer over vijf generaties aan traditie en vakmanschap. Waag hier je kans! Winnaars worden op 23 mei persoonlijk gecontacteerd.


Ontdek het zelf

Benieuwd waar jij tijdens Brussels Jazz Weekend terechtkan? Raadpleeg www.brusselsjazzweekend.be en duik in het programma. Geef je favoriete genre, band, concertzaal of plaats in via de zoekbalk, ontdek wat er te doen is en stippel je eigen parcours uit.

Brussels Jazz Weekend? Dat is jazz voor iedereen.

Perstekst en foto's © courtesy Brussels Jazz Weekend


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst