BROSELLA SPRING FESTIVAL, een nieuwe telg aan de festivalboom!Het zoemde al een tijdje in de wandelgangen, maar nu is het officieel: Brosella lanceert haar eerste editie van het BROSELLA SPRING FESTIVAL in de culturele hotspot en voormalige industriële wasserij LaVallée in de Molenbeekse Kanaalzone.

Dit nagelnieuwe muziekfeest zal vier dagen lang focussen op het tonen van nieuw muzikaal werk én releaseconcerten. De spotlights worden gericht op jonge en mid-career artiesten, van Lũpḁ Gang Gang Quartet (Brusselse funkjazz-belofte) over The Gallands (met AKA Moon-medeoprichter Stéphane Galland op drums en zoon Elvin op keys),  urban etno bands als Osuna of Las Lloronas tot de georchestreerde muzikale chaos van Too Noisy Fish met als special guests DJ Grazzhoppa & Dimitri Verhulst.

Brosella-directeur Bert Schreurs: “Het Brosella Spring Festival is een aanvulling op onze zomereditie in het Groentheater aan het Atomium in Brussel. We werken in een clubsfeer en kiezen voor een beperkte capaciteit: we gaan voor twee binnenpodia met maximaal een kwartetvormbezetting en mikken op 250 à 300 bezoekers per avond. In totaal presenteren we 12 avontuurlijke bands, 3 per festivaldag. Op zondag sluiten we af met een dagprogramma van 11 tot 18 u. en zetten we extra in op de buurt. We voorzien dan ook een brunchformule en muzikaal-artistieke workshops voor kinderen in samenwerking met Ultima Vez, die in de buurt van LaVallée zijn studios heeft.”

Het succesvolle lokale en solidaire deeleconomieproject Cassonade zorgt dan weer voor de catering. Bert Schreurs: “We slaan bewust de handen in elkaar met organisaties uit de buurt. We doen dit doelgericht zodat we niet vier dagen lang als een vreemde artistieke UFO neerstrijken in de buurt en daarna weer geruisloos verdwijnen. Het sluit ook aan bij een van de doelen die we onszelf als organisatie hebben gesteld: hoe kunnen we beter omgaan met de hyperdiverse context en vibe van een kosmopolitische grootstad als Brussel, ermee in dialoog gaan en hen omhelzen.”


Tickets (pay-what-you-can)

HIER


Meer info:

www.brosellaspringfestival.be


PRAKTISCH

Tickets: pay-what-you-can systeem:
€ 10 - € 15 - € 20 per avond
en € 30 - € 45 - € 60 voor de hele vierdaagse.


Locatie:

kunstencentrum LaVallée, Adolphe Lavalléestraat 39, 1080 Brussel


Capaciteit:

250 à 300 personen per keer, 2 podia, 3 bands per avond.PROGRAMMA:

Donderdag 23.03

DEUREN: 18u

19u Julien Tassin Solo
PRIMITIV


Belgische gitarist Julien Tassin mag tot één van de meest creatieve en toegewijde gitaristen van Europa gerekend worden, iemand die de expressieve kracht van muziek hoog in het vaandel draagt. Met een voorliefde voor sterke, lyrische melodieën en cinematografische thema’s, creëert hij een geheel eigen taal en muzikaal universum waarin minimalisme, ambient, blues, avant-garde, rock en jazz elkaar blindelings weten te vinden.

‘Primitiv’ is zijn derde solo album. Het gaat over het menselijke bestaan in zijn meest primitieve en essentiële vorm. Een muzikale interpretatie van hoe we als mensheid samenkwamen, in harmonie samenleefden en weer uit elkaar vielen. Muziek met een universeel karakter, waarin Europese, Amerikaanse en Afrikaanse elementen samenkomen.

Voor fans van: Lara Rosseel, Vitja Pauwels, Hendrik Lasure

Julien Tassin (gitaar)


 


20u Too Noisy Fish ft. DJ Grazzhoppa & Dimitri Verhulst

...grenzen verleggen. Het pianotrio Too Noisy Fish verkent in alle vrijheid elke stijl of inspiratiebron: jazz, film, klassiek, ambient, experimenteel of rock. Met een collectieve achtergrond bij de alternatieve Belgische big band Flat Earth Society, is TNF nu helemaal losgeslagen.

De muziek van Peter Vandenberghe (piano), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbruggen (drums) kan nog het best omschreven worden als 'tumultueus' en dit in de allerbeste betekenis van het woord.

Voor deze 'best of' versie zullen Dj Grazzhoppa en schrijver Dimitri Verhulst het trio vervoegen.

Voor fans van: The Bad Plus, Jules Deelder, Flat Earth Society

Peter Vandenberghe  (piano)
Kristof Roseeuw (contrabas)
Teun Verbruggen (drum)
DJ Grazzhoppa (turntables)
Dimitri Verhulst (spoken word)


21u15 Gratitude Trio

Gratitude Trio, dat  is Jeroen Van Herzeele (sax, EWI, effecten), Louis Favre (drums en zang) en Alfred Vilayleck (elektrische bas). Ze hebben sinds hun ontstaan in 2010 opgetreden in de meest prestigieuze zalen en jazzfestivals in Europa. Deze Belgisch/Franse band gevestigd in Brussel staat bekend om zijn kracht én gevoeligheid. De muziek van dit powertrio is gekleurd met Afrikaanse ritmes, opwindende grooves, eindeloze trances, gevoelige ballads, waanzinnige free jazz improvisaties én een grote dosis onvoorspelbaarheid.

Fans houden ook van: Don Kapot, Aka Moon, trio Grande, MDCIII

Jeroen Van Herzeele (sax, EWI, modular synth)
Louis Favre (drum, vocals)
Alfred Vilayleck (contrabas)Vrijdag 24.03

DEUREN: 18u

19u Fnussjen

De Brusselse drummer Nicolas Chkifi gaat samen met de andere muzikanten van Fnussjen op zoek naar de plaats van vrijheid en improvisatie binnen het brede klankenpalet dat de groep rijk is. Fnussjen werd opgericht in 2017 door Nicolas Chkifi in het kader van ‘week van de klank’.  Het kwartet heeft een bijzondere line-up, bestaande uit drum, viool (Ananta Roosens), harp (Ann Eysermans) en piano (Christian Mendoza). Hun muziek is een aaneenschakeling van miniatuur composities, geschreven door de verschillende leden van de groep en aan elkaar verbonden door avontuurlijke improvisaties.

“De muziek beweegt traag, spaarzaam en meditatief, lijkt er op uit om een mentale staat van rust te bereiken. Dit is muziek van herhaling, gestage accumulatie, trage ontbinding en contemplatie. Schetsmatige compositie en beheerste improvisatie houden mekaar in evenwicht.”
Guy Peters/Gonzo, Klara

Voor fans van: Laniakea, Edi Ovitt, kamerjazz

Nicolas Chkifi  (drum & composities)
Ananta Roosens (viool)
Ann Eysermans (harp)
Christian Mendoza (piano)


20u30 Lũpḁ Gang Gang Quartet

LũpḁGangGang is een band die opteert voor een balans tussen instrumentaal en vocaal, tussen improvisatie en uitgeschreven muziek. Dansende beren schreef: “Alles lijkt net niet te kloppen, alsof het een soundtrack is van struikelen, vallen en weer opstaan. En dat kunnen ze terwijl ze nog steeds volledige controle houden over de zwoele energie die hun muziek doordrenkt.”

LũpḁGangGang schippert tussen zoeken en vinden. Die zoektocht kun je het best live meemaken, want het constante enthousiasme en de ontembare energie die ze hieruit halen, maakt het zoeken misschien nog juist iets interessanter dan het vinden! Fris, vernieuwend, ondeugend en tonnen attitude: dat is LũpḁGangGang.

Ze brengen op het Brosella Spring Festival hun debuutalbum ‘Dopamine Overdose’. Voor zowel het album als de EP werkte de band samen met Nicolas Rombouts (Dez Mona). De band wil in hun debuutalbum hun brede waaier aan invloeden samenbrengen, en tegelijk ook verder bouwen aan een eigen LũpḁGangGang sound. Invloeden zijn o.a. Kamaal Williams, The Breathing Effect, STUFF., Black Midi...

Fans houden ook van: Compro oro, Lucid Lucia, ECHT!

Anton Robberechts (Gitaar, Stem)
Miel De Koninck (Toetsen)
Lena Thijs (Bas, Stem)
Rob Swennen (Drums)


22u Under the Reefs Orchestra

Under The Reefs Orchestra is een instrumentaal power trio op de grens tussen jazz en alternatieve rock. De frontman ervan is Clément Nourry, een graag geziene muzikant in de Brusselse alternatieve muziekscene die vaak samenwerkt met onder meer Yôkaï en Nicolas Michaux. In UTRO wordt hij vergezeld door Marti Melia (Flat Earth Society) en Louis Evrard (Robbing Millions, Ottla).

Fans houden ook van: Yôkaï, Compro Oro, Ottla, TUKAN

Louis Evrard (drum)
Clément Nourry (gitaar)
Marti Melià (gitaar)
Zaterdag 25.03

DEUREN: 18u

19u 3’AIN

3'Ain een trio, waarin Yamen Martini (trompet), Otto Kint (contrabas) en Piet Maris (accordeon) de krachten bundelen: ze spelen hedendaagse worldwide jazz met Middenoosterse invloeden.

In mei 2020 releasden ze hun eerste EP op het eigen label Choux de Bruxelles: de nummers daarop verwijzen geregeld naar de omgeving van de plaats waar ze creëren, in de haven van Oostende. Ze brengen gloednieuw materiaal dat ze opnamen in de studio van De Grote Post (Oostende!).

De naam van de band is gebaseerd op ع, de achttiende letter in het Arabische alphabet: één van de moeilijkst uit te spreken klinkers voor westerlingen. Omdat die in Arabische chat- en sms-conversaties dikwijls wordt weergegeven als 3 en uitgeschreven wordt als 'ain, leek 3'Ain wel een gepaste naam voor een trio dat hedendaagse jazz en wereldmuziek speelt, met middenoosterse invloeden.

Voor fans van: Ibrahim Maalouf, Jaune toujours, Mec Yen

Piet Maris (accordeon)
Otto Kint (contrabas)
Yamen Martini (trompet)


20u15 The Gallands

"The Gallands" is het project tussen vader Stéphane Galland op drums en zijn zoon Elvin op keyboards. Stéphane is al enkele decennia een van de beste drummers ter wereld, bekend onder meer van Aka Moon en van zijn gedurfde samenwerkingen met Ibrahim Maalouf, Marcus Miller, Joe Lovano, Toots Thielemans en vele anderen.

Elvin is een keyboardspeler en producer die samen met zijn tweelingzus ELEVEN oprichtte en samenwerkte met Le 77, Damso, Jean Jass, Peet en vele anderen.

Voor het Brosella Spring Festival, vervolledigt Louise van den Heuvel (Dishwasher_, Zwanger Guy & Lander Gyselinck, Bruno Vansina Trio…) de line-up op bas.

Samen brengen ze hun veelzijdige, muzikale werelden samen tot een rijk geheel, met invloeden uit hiphop, jazz, r&b, electro, pop, breakbeat en funk en tonen vooral hun gedeelde liefde voor grooves met een mix van akoestische en elektronische geluiden, flamboyante ritmes en een energieke maar filmische sfeer.

Voor fans van: Aka Moon, STUFF., Lander & Adriaan

Stéphane Galland  (drums)
Elvin Galland  (keyboard)
Louise van den Heuvel (basgitaar)22u Bandler Ching

Het Brusselse Bandler Ching is het geesteskind van saxofonist en componist Ambroos De Schepper. Ambroos vermengt hedendaagse jazz, elektronica, hiphop, noise en global beats met een grote portie improvisatie en klinkt steeds met een haast duizelingwekkende overtuiging.

Afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in 2018, heeft De Schepper opgetreden met tal van bands in de Belgische jazzscene waaronder Kosmo Sound, Boogie Belgique en het Mos Ensemble. Bij Bandler Ching wordt hij vergezeld door Alan Van Rompuy (A Z E R T Y Klavierwerke) op toetsen, Olivier Penu (Kel Assouf) op drums en Federico Pecoraro (ECHT!) op bas.

"Hipper dan dit wordt jazz niet"
De Standaard

Fans houden ook van: Lander & Adriaan, STUFF., Commander Spoon

Ambroos De Schepper (saxofoon)
Alan Van Rompuy (toetsen)
Federico Pecoraro (contrabas)
Olivier Penu (drums)
Zondag 26.03  (OOK VOOR KINDEREN)

DEUREN: 10u30 (met muzikale worskhops (ULTIMA VEZ) voor kinderen en brunch in samenwerking met Cassonade)


11u Osuna
Langsheen de zijderoute


Drie muzikale persoonlijkheden ontmoeten elkaar: Thomas Baeté, vedelspeler en vertolker van troubadourgezangen, Emre Gültekin, virtuoos op Anatolische langshalsluit (saz), die opgroeide in de muzikale tradities uit Anatolië en Raphaël De Cock die de steppen van Centraal-Azië tot leven brengt met en het bespelen van de Siberische zither (chatkan) en boventoonzang.

Op het programma staan ‘Estampies du roy’ (13e-eeuwse dansen die de kruisvaarders meenamen naar West-Europa) naast een traditionele hypnotische dans uit Anatolië, de Zeybek. Een schare Mongoolse gezangen vervolledigen het programma.

Voor deze productie werkt het Osuna ensemble samen met de zandkunstenares Colette Dedyn die Marco Polo’s reizen visueel tot leven roept dankzij wonderlijke, poëtische landschappen en verhalen in het zand getekend en live geprojecteerd.

De officiële release van het nieuwe album zal op het Brosella Spring Festival te horen zijn!

Fans houden ook van: Anatolië, zijdenroute, Mongoolse steppe, zandkunst

Thomas Baeté (vedel)
Emre Gultekin (saz)
Raphael De Cock (fluit en chatkan)
Colette Dedyn (zandkunstenares)14u Antoine Flipo

Antoine Flipo (Glass Museum) zet zijn eerste stappen solo en presenteert een nieuw project op het snijpunt van neoklassieke muziek en electro. Hij stelt composities voor die de grenzen van de piano opzoeken en verleggen. Hij bevrijdde zich van de beperkingen van het klavier, kraste, tikte, lijmde en ontbond de snaren van het instrument en brengt het publiek zo een even fysieke als sonore voorstelling. Geïnspireerd door het werk van Nils Frahm, Four Tet, Binkbeats en Max Cooper, klinken zijn stukken als minimalistische echo’s van zijn werk met Glass Museum.

Voor fans van: Glass Museum, Yann Tiersen, Max Cooper

Antoine Flipo (piano)


15u Las Lloronas
Tussen traditie en slam poetry


Amber in ‘t Veld, Sura Solomon en Marieke Werner, 3 muzikanten met een gedeelde passie voor sociologie, activisme, kunst & muziek. Ze brengen een meertalige, harmonieuze en intieme poëzie dankzij de unieke combinatie van akoestische muziek en slam poetry. Het trio is geïnspireerd door het vermogen en het lef om pure emoties te uiten, een belangrijke eigenschap van de populaire muziek uit diverse culturen. In hun muziek staan onderwerpen als feminisme en sociaal engagement centraal. Voor het Brosella Spring Festival brengen ze nieuwe, exclusieve nummers!

Fans vinden dit ook leuk: Lhasa de Sela, Noname, Ibeyi, Spaanse volksmuziek, fado, blues, slam, klezmer

Amber in ’t Veld (zang, gitaar) (ES/NL)
Sura Solomon (zang, accordeon, ukelele) (BE/USA)
Marieke Werner (klarinet, zang) (DE)In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst