BROSELLA 2024

6 en 7 juli Ossegempark Brussel


Zouden er nog veel bezoekers van het eerste uur zijn? 47 jaar geleden werd het Groentheater in het Ossegempark (vlakbij het Atomium) het rustgevende decor van wat sindsdien tot een vaste waarde is uitgegroeid en enkel door een pandemie werd onderbroken. Het is tevens een van de weinige festivals dat zo lang (om en bij de vier decennia) gratis kon werken, terwijl er toch namen als Paul & Carla Bley en Elvin Jones hun opwachting maakten. Jammer genoeg bleek dat niet houdbaar, ook al omdat andere betalende festivals verschenen en/of uitbreidden.
Zaterdag is gewoontegetrouw voorzien voor folk en wereldmuziek, al biedt de kinderhoek – om God weet waarom met de Engelse term aangeduid – met het duo Ntoumous en hun Back To The Roots programma een interessante inkijk in de muziekhistorie. Dominic Ntoumous (trompet, elektronica, zang) bewandelde al muzikale paden van klassiek tot jazz, van Griekse volksmuziek tot hip-hop en funk en wil nu met zijn compagnon de route Evangelos Tsiaples (bouzouki en zang) van de culturele barrières af, en niet alleen muzikaal. Voor de grotere mensen sluit Oumou Sangaré af. Zij vormt als het ware de perfecte overgang tussen de traditionele muziek en de jazz.


Zondag is er meer genre overstijgende girl power met de intussen 40-jarige Frans-Syrische fluististe Naissam Jalal. Enkele jaren terug vormde ze Al Akhareen, met rapper Osloob, en hun gelijknamige album was een tintelfrisse crossover van rap, Arabische klanken en jazz. Zonder Osloob zal er niet veel spoken word te beleven zijn, maar haar mix van etno en jazz blijft boeien. Het kwintet Johnathan Blake Pentad, geesteskind van drummer Jonathan Blake, wil met sax, vibrafoon, piano, bas en drum ook een brug slaan, maar dan tussen traditionele en moderne jazzstijlen.


Nochtans zijn de topacts (minstens voor de helft) van Belgische bodem. Om te beginnen is er BXLxLDN Interplay, een samenwerking tussen Tomorrow's Warriors (UK) en Brosella Festival (België). Drie beloftes van Tomorrow's Warriors mochten met drie Belgische tegenhangers originele composities uitwerken. Londenaars Maddy Coombs (sax), Luke Bacchus (piano) en Menelik Claffey (bas) en locals Diogo Alexandre (drums), Lúcia Pires (fluit) en Eliott Knuets (gitaar) laten zich begeleiden door saxofonist Binker Golding, pianist Bram De Looze en drummer Stéphane Galland. Hun vuurdoop was op het Brosella Spring Festival in Molenbeek begin maart. Voor de leek: Tomorrow's Warriors speelt al meer dan drie decennia een cruciale rol in de Britse jazz waaruit onder meer Ezra Collective, Nubya Garcia, Theon Cross en Shabaka Hutchings voortkwam.


Taxiwars en Flat Earth Society zijn de vertrouwde waarden voor deze editie. Het project zonder genregrenzen van Tom Barman met Robin Verheyen, Antoine Pierre en Nicolas Thys (recent nog rots in de branding met Nø Steam op Jazz Jette June) mag op het theaterpodium afsluiten na de knotsgekke bigband van Peter Vermeersch met hun project Boggamasta. In samenwerking met David Bovée (Think of One) kwam drie jaar geleden hun tweede vrucht ‘Boggamasta III’ uit nadat hun eersteling uit 2017 om meer vroeg. 25 jaar na hun ontstaan hebben ze nog niets van hun onvoorspelbaarheid en relevantie verloren.


Voorlopig nog minder gereputeerd, maar hard onderweg is het sextet John Ghost (o.l.v. gitarist/componist Jo De Geest), dat beïnvloed door jazz, hedendaags klassiek en rock een combinatie van minimalisme, elektronica en een filmisch karakter serveert. Hun tweede album ‘Thin Air . Mirror Land’ haalt inspiratie uit het oeuvre van Zimmer en Ligeti en roept op tot introspectie en een hernieuwde band met de natuur. Ook Edvard Munchs schilderij ‘De Storm’ zou mee aan de basis liggen van deze donkere plaat.


Dan zal de afrogroove maal funk (en nog eens vermenigvuldigd met progjazz en soundscapes from outer space) van het octet M.Chuzi vrolijk dansbaarder zijn. Na hun debuut ‘Papara’ kwam dit jaar de ep ‘Yiri BOOM!’ uit, die meer latin invloeden lijkt te bevatten. Hopelijk brengen ze ook hun gastvocaliste Vanesa Diaz Gil mee.


En last but not least: ook zondag is er een programma voor de kleinsten met Griboujazz, voor kinderen vanaf drie jaar. Met onder meer gitarist Guillaume Vierset in de rangen is het de bedoeling om met livemuziek en video kinderen plezier te doen krijgen in jazz. Tweede kinderact is DALVA, dat balanceert tussen traditionele blues, pop en rock, met woestijntrance erin. Hun eerste album 'Rail', gaat over beperkte vrijheden met een krachtige stem, reizend langs de swamps van de Mississippi tot de lawaaiige straten van een metropool zoals onze hoofdstad. Ntoumous had hiertussen zeker niet misstaan.

Aan afwisseling zal het Brosella zeker niet ontbreken. Nu het mooie weer nog.

© Olivier Verhelst


https://www.brosellafestival.be/nl


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst