BRAND! FESTIVAL 2023

Belgische weelde en exclusieve concerten van internationale toppers


Op 16 november en van 23 tot 26 november presenteert kunstencentrum nona Mechelen de achtste editie van BRAND!

Artistiek directeur Bart Vanvoorden: “Na een focus op centrale gasten Lara Rosseel en Vitja Pauwels in 2022, trekken we opnieuw de kaart van de veelzijdige Belgische jazz, die we combineren met internationale zwaargewichten als David Murray en Superless met Jeff Parker. JazzLab, sinds begin 2023 gefuseerd met kunstencentrum nona en Abattoir Fermé, viert samen met W.E.R.F. Records zijn 30ste verjaardag en tekent voor vier concerten. Een daarvan is met Mechelaar Chris Joris, die een jaar na zijn creatie in nona zijn nieuwe album komt voorstellen.

We vullen het programma verder aan met andere Belgische smaakmakers en twee dagen vol internationale topjazz. Afsluiten doen we met originele combinaties van dans en jazz die helemaal in de lijn liggen van wat nona graag presenteert. Mooie kers op de taart: de vierde festivaldag wordt live uitgezonden op Klara.”


Bruisende Belgische jazz

JazzLab organiseert tournees die aanstormend talent, nieuwe creaties en vaste waarden met pittige projecten tot bij een breed publiek brengen. Van knetterend experiment tot de vingerknip van nu: het komt bij elkaar in een JazzLab-jaar. Deze editie tekenen ze zo voor Zero Years Kid, het hyper-eclectische project van Joachim Badenhorst (centrale gast van de allereerste BRAND!), en voor het nieuwe kwartet van aanstormende drummer Gert-Jan Dreessen, die goed volk als Bram De Looze, Cyrille Obermüller en Jean-Paul Estiévenart meebrengt.

Chris Joris nam in 2022 "Until the Darkness Fades" op in nona. Dat album, een even persoonlijke als avontuurlijke combinatie van kamermuziek, jazz en speelse improvisatie, wordt unaniem lovend onthaald. Laatste project van JazzLab, en opnieuw een samenwerking met W.E.R.F. Records, is Dans Kapot. Hiervoor slaat het potige groovetrio Don Kapot de handen in elkaar met vier dansers. Het resultaat - A Small World - is een vitale combinatie van muziek en beweging. Het wordt een knap contrast met Blue Moon Spring, de voorstelling van Anneleen Keppens, waarin drie dansers samen luisteren en dansen op jazz, met de combinatie van beheersing en improvisatie die het genre eigen is.

Meer Belgisch vuurwerk verwachten we van de duo’s schntzl (Hendrik Lasure en Casper Van De Velde) en Beraadgeslagen (Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger), die elk een nieuw album voorstellen. Ze behoren tot de voorhoede van een generatie klankenbricoleurs die garant staan voor muziek die verrast en verbaast. Laatste Belgische band is Trombone Ensemble Nabou Claerhout, een band met maar liefst vijf trombones en een ritmesectie, waarmee Claerhout een ode brengt aan haar instrument. Ook zij stellen een nieuw album voor.


Exclusieve concerten van internationale toppers

Rietblazer David Murray behoort tot de belangrijkste jazzmuzikanten van de laatste 50 jaar, speelde met grootheden als Elvin Jones, McCoy Tyner en Randy Weston, maar voerde zelf ook enkele van de strafste bands van de voorbije decennia aan, dus het is een hele eer om hem te mogen verwelkomen met zijn nieuwe Quartet, waarin hij omringd wordt met jonge kleppers die hem inspireren. Het internationale kwartet Superless spreekt al net zo hard tot de verbeelding. Drie kleppers uit het Hoge Noorden die eerder al in nona stonden - Eirik Hegdal, Ingebrigt Håker Flaten en Øyvind Skarbø - bundelen de krachten met Chicago-icoon Jeff Parker. Ze omschrijven hun sound als ‘Messiaen meets MF DOOM’. Dit wordt iets op het scherp van de snede.

De Finse rietblazer Linda Fredriksson beleefde een internationale doorbraak met "Juniper", een album waarvoor ze resoluut brak met haar sound: kracht en energie werden opzij gezet voor breekbaarheid en introspectie, met een mix van repetitieve elementen en bedwelmend avontuur tussen jazz en indie. Mirror Image is tenslotte een tot de verbeelding sprekend octet rond Ole Morten Vågan (eerder in nona met het Trondheim Jazz Orchestra en Gard Nilssen’s Acoustic Unity) vol ronkende namen uit de Scandinavische jazz, zoals o.m. Signe Emmeluth, Sofia Jernberg, Jonas Kullhammar en, opnieuw, Eirik Hegdal.
PROGRAMMA BRAND! 2023

16 NOVEMBER 2023 - 20.00 UUR
KUNSTENCENTRUM NONA - OUDE ZAAL

SUPERLESS + LINDA FREDRIKSSON 'JUNIPER'

BRAND! DAG 1
KOOP TICKETS


SUPERLESS© Thor Brodreskift


Superless
is een internationaal monsterkwartet in een fascinerende spreidstand, met een been resoluut in de jazzgeschiedenis, terwijl het andere rond MF Doom en Messiaen cirkelt.

De band werd samengebracht door Øyvind Skarbø, de veelzijdige Noorse drummer die in 2021 tekende voor een spetterend concert met zijn Skulekorps tijdens BRAND! Hij verzamelde opnieuw volk rond zich dat tekende voor enkele van de strafste jazz-stoten van de voorbije decennia: saxofonist Eirek Hegdal (Trondheim Jazz Orchestra, Angles), bassist Ingebrigt Håker Flaten (Rodrigo Amado’s The Bridge, The Thing) en gitarist Jeff Parker, een cruciale figuur binnen de Chicago-scene, voormalig lid van postrocklegende Tortoise en een onvermoeibare katalysator van de hedendaagse jazz.


LINDA FREDRIKSSON© Liris Heikka


Met "Juniper" zorgde Linda Fredriksson voor een sensatie. Bands als Mopo en Superposition behoorden al tot de beste jazz uit Finland, maar het recentste album introduceerde een radicaal andere sound. Kracht en energie werden opzij gezet voor breekbaarheid en introspectie, met een mix van repetitieve elementen en bezwerende melodieën vol weerhaakjes. Het meditatieve van Alice Coltrane en het intense van Eric Dolphy combineren met de verhaaltraditie van Sufjan Stevens en Neil Young? Fredriksson bewijst dat het kan. Hedendaagse technologie en hypnotiserende composities gaan harmonieus samen, met een bezwerende sound die live naar een volgende dimensie getild wordt.

saxen: Linda Fredriksson • keyboards: Tuomo Prättälä • bas: Mikael Saastamoinen • drums: Olavi Louhivuori
23 NOVEMBER 2023 - 19.00 UUR
KUNSTENCENTRUM NONA - OUDE EN GOUDEN ZAAL

GERT-JAN DREESSEN QUARTET
+ CHRIS JORIS
+ TROMBONE ENSEMBLE NABOU CLAERHOUT

BRAND! DAG 2
KOOP TICKETSGERT-JAN DREESSEN QUARTET


© Lore Bamps


Aanstormend talent Gert-Jan Dreessen drumde zich al in de kijker naast o.m. Joshua Redman en Jakob Bro en stelt nu zijn meesterlijke kwartet voor, met daarin niets dan Belgische zwaargewichten: Bram De Looze, Jean-Paul Estiévenart en Cyrille Obermüller.


CHRIS JORIS


© Thomas Geuens


Een jaar na een prachtconcert dat niet minder dan een openhartig zelfportret was, keert Belgische jazzlegende Chris Joris terug naar nona om zijn nieuwe album "Until the Darkness Fades" voor te stellen. Een tweespalt vol vertrouwde en minder vertrouwde geluiden, tussen romantiek en avontuur. Intens persoonlijk, vrij en elegant.

W.E.R.F. Records en JazzLab vieren samen hun 30ste verjaardag met drie tournees/albums waarvoor ze de handen in elkaar slaan. Een daarvan is met percussionist Chris Joris, een veteraan van de Belgische jazz die uitpakt met een beklijvend nieuw project.

piano, percussie, composities: Chris Joris • viool: Cécile Broché • cello: Sigrid Vandenbogaerde


TROMBONE ENSEMBLE NABOU CLAERHOUT


© Stefaan Temmerman

Luidop dromen, dat is wat Nabou Claerhout doet met dit buitengewone project, waarvoor ze vijf trombones bij elkaar brengt. Het is een ode aan een instrument die gevuld wordt met warmte, pit en de ritmische kronkels waar ze een patent op heeft. Een onweerstaanbare combinatie van energie en pure, onversneden sound.

trombone, composities: Nabou Claerhout • trombone: Jeroen Verberne, Rory Ingham, Peter Delannoye, Tobias Herzog • gitaar: Gijs Idema • bas: Cyrille Obermüller • drums: Daniel Jonkers
24 NOVEMBER 2023 - 20.00 UUR
KUNSTENCENTRUM NONA - OUDE EN GOUDEN ZAAL

MIRROR IMAGE + DAVID MURRAY QUARTET

BRAND! DAG 3
KOOP TICKETS


MIRROR IMAGE


© X

Mirror Image is een gloednieuw topensemble met enkele van de meest opvallende vertegenwoordigers van de Scandinavische jazz, die je misschien al aan het werk zag met o.m. Atomic, Bill Frisell, Angles 9 en Emmeluth’s Amoeba. Bandleider Ole Morten Vågan, die twee jaar geleden nog tekende voor een knalconcert in nona met het Trondheim Jazz Orchestra, daagt het octet uit met ritmische raadsels en vraagstukken, terwijl hun stevige, maar losse jazz flirt met hedendaagse geluiden, Afrikaanse tradities en zelfs barokmuziek. Kortom: een weelderig, veelkleurig en groothartig geluid van een tot de verbeelding sprekende band op maat van een wereld in beweging.

zang: Sofia Jernberg • viool: Håkon Aase • sax: Signe Emmeluth • sax: Jonas Kullhammar • houtblazer: Eirik Hegdal • percussie: Sidiki Camara • drums: Hans Hulbækmo • bas: Ole Morten Vågan


DAVID MURRAY QUARTET


© Emiliano Cocco

David Murray was amper twintig toen hij debuteerde in 1976 en groeide in geen tijd uit tot de meest gelauwerde tenorsaxofonist en basklarinettist van zijn generatie. Zijn wonderlijke Octet, het grensverleggende World Saxophone Quartet en talloze andere projecten spreken nog altijd tot de verbeelding en getuigen van een schier eindeloze creativiteit en productiviteit. In zijn instant herkenbare sound voeren gospel, freejazz, blues en poëzie een onophoudelijke dans uit. De laatste jaren omringt Murray zich graag met jong volk. Ze dagen hem uit, inspireren hem, zorgen dat het avontuur centraal blijft staan. Het leidde tot een nieuwe piek in de carrière van deze legende, die we nu eindelijk te gast hebben in nona!

tenorsax, basklarinet: David Murray •  piano: Marta Sanchez • bas: Luke Stewart • drums: Russell Carter
25 NOVEMBER 2023 - 19.00 UUR
KUNSTENCENTRUM NONA - OUDE EN GOUDEN ZAAL

SCHNTZL + BERAADGESLAGEN
+ JOACHIM BADENHORST'S ZERO YEARS KID

BRAND! DAG 4
KOOP TICKETSJOACHIM BADENHORST'S ZERO YEARS KID


© Wannes Cré


Kort samengevat is Zero Years Kid het project waarin Joachim Badenhorst alle regels en remmingen overboord gooit. Het resultaat is een kleurrijk, lichtjes ontregeld amalgaam van jazz, pop, experiment en kromme r&b, met speelse, poëtische teksten. Kustenaar Rinus Van de Velde zorgt voor een originele visuele insteek!

zang, klarinetten, sax: Joachim Badenhorst • keyboard, gitaar: Jan de Vroede • elektrische bas, modulaire synth: Lennart Heyndels • drums: Erik Heestermans


SCHNTZL


© Ramy Moharam Fouad

Get ready voor schntzl 2.0. Van wonder boys van de Belgische jazz zijn Hendrik Lasure en Casper Van De Velde uitgegroeid tot unieke bricoleurs van hyper-visuele muziek uit een parallel universum. Een vakantie in Italië in 2021 vormde de voedingsbodem voor hun derde album Holiday, een vergaarbak van 90’s Euro-optimisme, verloren gewaande pianoklanken, musique concrète en frenetische hyperpop. Beperkingen en remmingen moeten eraan geloven, de fantasie regeert. Anno 2023 beweegt schntzl vanzelfsprekend tussen trieste euforie, onbeschaamd plezier en puur experiment, introspectie en genereuze expressie, vrijer en avontuurlijker dan ooit tevoren.

synthesizer, piano, sampler, noise-box: Hendrik Lasure • drums, percussie, sampler, robotic beaters: Casper Van De Velde


BERAADGESLAGEN


© Beraadgeslagen

Beraadgeslagen - het duo Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger - is geen klassiek piano/drums-duo, maar een ritme- en klankenlaboratorium, waarbij de liefdes voor hiphop, verfrommelde elektronica, sci-fi knutselarij, jazzfunk en het betere levenslied in de blender gekieperd worden om er vervolgens uit te druipen in dikke, fluokleurige gulpen. Hortend en stotend met een beschadigde Mario Bros-geluidskaart, springend tussen gemuteerde trance en hoekige dance, speelt Beraadgeslagen zijn combo van garageboxmuziek en verandajazz, met de opvolger van Duizeldorp (2018) eindelijk - EINDELIJK! - onder de arm. Op album Altijd Bewust Bewegen (27.10.23) vertaalt het duo hoofd en lichaam harmonisch in Beraadtaal. De twee 2 improvisatie-atleten stretchen zich andermaal sierlijk uit tussen de grenzen van de zwaartekracht.

drums, elektronica: Lander Gyselinck •  keyboards, elektronica: Fulco Ottervanger
26 NOVEMBER 2023 - 19.00 UUR
KUNSTENCENTRUM NONA - OUDE EN GOUDEN ZAAL

ANNELEEN KEPPENS "BLUE MOON SPRING "
+ DANS KAPOT "A SMALL WORLD"

BRAND! DAG 5
KOOP TICKETS


ANNELEEN KEPPENS - 'BLUE MOON SPRING'


© Stanislav Dobák

"Blue Moon Spring" is een persoonlijke reis van drie dansers die samen luisteren naar en dansen op jazz muziek. Ze benaderen jazz als een filosofie, meer dan een genre. De dans die we te zien krijgen is een doorlopende conversatie. De performers gebruiken afgesproken kaders als springplank voor bewegingen, afwijkingen en wilde ideeën. Ze stellen zich open voor de specifieke vibraties van elk moment en creëren een geïmproviseerde dans die we samen met hen ontdekken.

De muziekselectie reflecteert bepaalde kwaliteiten van jazz, zoals zorg, speelsheid, frictie, sensualiteit, gedijen in tussenruimtes, en een drang om te vieren. Door bestaande muziekfragmenten te laten communiceren met speciaal voor de voorstelling geschreven muziek, trekt het stuk de geschiedenis mee in een hedendaags, complex geluidsweb.

Elke voorstelling is uniek: de performers oefenen zich in het kwetsbaar en gepassioneerd blijven door middel van improvisatie, in samen dansen met hun verschillen, in beheersing en intuïtie op elkaar af te stemmen en klaarwakker te dromen.

30 Jaar JazzLab & W.E.R.F. Records
BLUE MOON SPRING - ANNELEEN KEPPENS:
concept en choreografie: Anneleen Keppens • creatie en spel: Jason Respilieux, Margarida Marques Ramalhete, Peter Savel • muzikaal advies: Nicolas Rombouts • lichtontwerp: Elke Verachtert • kostuums en scenografie: Sofie Durnez • residenties: Charleroi Danse, workspacebrussels, STUK, CNDC Angers, KAAP, Kunstencentrum BUDA • administratie: STUK • coproductie: Charleroi Danse, CNDC Angers, KAAP, STUK, Perpodium, Divert, NDA Slovenia • met dank aan: Life Long Burning / Creative Europe van de Europese Unie, Vincent Company
DANS KAPOT - 'A SMALL WORLD'


© Thomas Geuens

"A Small World" is een spetterend spektakel onder leiding van Alexandros “Greco” Anastasiadis, waarvoor knaltrio Don Kapot samenwerkt met vier dansers. Don Kapot is niet minder dan een groovemachine, een sensatie door hun opzwepende concerten en aanstekelijke humor. In 2019 ontmoette de band een groep dansers, en een nieuw idee ontstond: wat als je dat energieke geluid zou combineren met beweging, die muzikanten met dansers? Het gezelschap maakte furore op het Dansand festival en trok de straten van Brussel op met bruisende guerrillavoorstellingen. Het project was zo succesvol dat het W.E.R.F. Records en JazzLab overtuigde om de zevenkoppige bende op te nemen in de viering rond hun 30ste verjaardag.

30 Jaar JazzLab & W.E.R.F. Records
A SMALL WORLD - DANS KAPOT
baritonsax: Viktor Perdieus • basgitaar: Giotis Damianidis • drums: Jakob Warmenbol • dans: Alexandros “Greco” Anastasiadis, Sofia Kakouri, Kit King & Margherita Dello SbarbaBRAND! Jazz Festival 2023 - 8e Editie
16 november en van 23 tot 26 november 2023
in kunstencentrum nona

www.brandjazz.be


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst