ASPEN LABEL NIGHTS 2021
     
JazzLab presenteert in het najaar van 2021 een reeks Aspen Label Nights, concertavonden met de focus op het label Aspen Edities.


DE CONCERTEN :

06/10 - Porous Structures - AMOK Festival
08/10 - Porous Structures + Karl Van Deun solo + Niels Van Heertum solo - CC De Meent, Alsemberg
12/10 - Frederik Leroux solo - AMOK Festival
14/10 - Linus + Økland/Van Heertum/Zach + Frederik Leroux/Frans Van Isacker/Kris Vanderstraeten - 30CC (Wagehuys) Leuven
15/10 - Linus + Økland/Van Heertum/Zach + Poor Isa + Niels Van Heertum solo (TBC) - Handelsbeurs, Gent
21/10 - Veder + Tide (dans/muziek: Bára Sigfúsdóttir/ Eivind Lønning) - CC Strombeek
22/10 - Veder + Promesa - Rataplan, Antwerpen
24/10 - Veder + Poor Isa +  Raphael Vanoli solo - kunstencentrum nona, Mechelen
28/10 - Veder + Poor Isa + Eyvind Lønning solo - C-mine, Genk
27/11 - Porous Structures + Niels Van Heertum solo + Karl Van Deun solo - CC De Ververij, Ronse
16/01/22 Veder + Nils Økland solo + Ruben Machtelinckx/Fredrik Rasten duo - Flagey, Elsene


Brede waaier voor fijnproevers

Geen band deze keer, maar een label. Aspen Edities is een klein, onafhankelijk platenhuis dat zich op de kaart gezet heeft met prachtig vormgegeven releases. De muziek beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaagse klassiek, pop- of folkinvloeden, en elektronica. Deze label night combineert vaste waarden met extra combinaties van muzikanten uit de dichte en iets minder dichte omgeving van Aspen.

ASPEN EDITIES

Aspen Edities werd opgericht door muzikanten Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum, samen met schrijfster Sanne Huysmans. Ze geven naar eigen zeggen ‘integrale muziek’ uit, muziek die ontsnapt aan traditionele genres, gemaakt door muzikanten die op koppige wijze een geheel eigen pad kiezen. En die ambitie levert op: de releases worden steevast enthousiast onthaald in binnen- en buitenland. Het debuutalbum van het kwartet Porous Structures won de Klara Award voor de beste Belgische jazz cd van 2019.


UPCOMING RELEASES

* Eyvind Kang - Sonic Gnostic // 2lp + cd // september 2021 // met Bill Frisell, Tim Tsang, Timothy Young, Lu Coy, Breana Gilcher, Diego Gaeta, Jessika Kenney, Jesse Quebbeman Turley and Adrienne Varner // artwork Bart De Clercq

* Linus + Økland/Van Heertum/Zach // einde 2021

* Veder // einde 2021, begin 2022

* Frederik Leroux/Frans Van Isacker/Kris Vanderstraeten // oktober 2021

* Ruben Machtelinckx & Arve Henriksen // einde 2021


ARTIESTEN TOURNEE


© Hans van der Linden

VEDER

Hoe dynamisch en veelzijdig het muzikantschap van euphoniumspeler Niels Van Heertum zich ook ontwikkelt, in zijn diep persoonlijke projecten zoekt hij rust en eenvoud op. Dat blijkt ook bij Veder, zijn akoestische kwartet. In deze groep krijgt Van Heertum het gezelschap van vaste kompaan Ruben Machtelinckx (gitaar) en een karaktervol blazerspaar: Joachim Badenhorst (rieten) en Eivind Lønning (trompet). Veder bracht in 2017 zijn debuutalbum evergreen uit.

Veder brengt subtiel gelaagde composities die door het viertal vrank en vrij worden omspeeld. Andere stukken worden op het moment zelf gecomponeerd, maar klinken even helder en hecht. Het lijkt regelmatig alsof inspiratie gezocht wordt bij de natuur: de muziek vloeit en stroomt, heeft een markante openheid die weldadig aanvoelt en toch voor de nodige prikkels zorgt. Het is muziek om geduldig op je te laten inwerken, geen instant sugar rush. Dit najaar verschijnt het tweede album van Veder bij Aspen Edities.

Joachim Badenhorst klarinet, basklarinet
Eivind Lønning trompet
Niels Van Heertum euphonium
Ruben Machtelinckx gitaar, banjo


LINUS + ØKLAND / VAN HEERTUM / ZACH

Gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Thomas Jillings zijn al jaren compagnons de route. De componisten-instrumentalisten varen onder de vlag Linus. In 2014 debuteerde het duo en de karakteristieke  eenvoud en ingetogen intensiteit van hun muziek werd meteen duidelijk. In de jaren die volgden sloeg de sound ook andere richtingen in. Met bevriende muzikanten erbij werd het samenspel soms experimenteler en stekeliger. De luisteraar werd in de mist gezet om vervolgens bij het nekvel te worden gegrepen met onverwachte schoonheid.

Dit kwintet, dat tekende voor de allereerste release op Aspen Edities, is het voorlopige culminatiepunt van hun zoektocht. Met verwante geesten Niels Van Heertum, Nils Økland en Ingar Zach worden compositie en improvisatie zo inventief en natuurlijk afgewisseld dat er een trance-effect ontstaat. Nu eens is de interactie zacht en dromerig, dan weer met ruwe randen. Hun muziek is vrij, maar coherent, houdt eenvoud en diepgang in balans, en zorgt voortdurend voor nieuwe verrassingen.

Ruben Machtelinckx gitaar, banjo
Thomas Jillings saxofoon, altklarinet
Niels Van Heertum euphonium, trompet
Nils Økland Hardangervedel
Ingar Zach percussie


POROUS STRUCTURES

Porous Structures is een kwartet van gitarist Ruben Machtelinckx met Bert Cools (gitaar), Toma Gouband (percussie) en Joachim Badenhorst (rieten). Hun muzikale interactie is intens, maar beheerst en losgekoppeld van het grote gebaar. In hun fijnzinnige weefwerkjes en grillige dromerijen krijgen alle klanken een gelijke impact.

De muziek kan daarbij volop ademen en is geënt op stilte. Niet spelen is immers geen gebrek aan klank, maar een moment met potentieel, een ruimte gevuld met spanning en mogelijkheden. Van die insteek maakt dit kwartet een kracht, trouw aan het credo dat het album siert: “We become aware of the void as we fill it”. In tijden waarin verstilling uitgegroeid is tot een luxe, is Porous Structures niet minder dan een revelatie.

In 2020 ontving Porous Structures de Klara Award voor Beste Belgische jazz cd.

Ruben Machtelinckx gitaar
Bert Cools gitaar
Joachim Badenhorst rieten
Toma Gouband percussie


PROMESA: THOMAS JILLINGS + STIJN COOLS

Thomas Jillings is een saxofonist, al is daar in dit duo weinig van te merken. Deze samenwerking ontstond uit Jillings’ fascinatie voor synthesizers en hij neemt plaats achter de knoppen en toetsen. Die keuze is niet nieuw. In de laatste projecten van Linus, zijn groep met Ruben Machtelinckx, en in de popgroep Moonboat trekt hij zijn instrumentarium meer en meer open. Ook in de dansvoorstellingen ‘Organism’ en ‘Goodbye Princess’ koos hij voor elektronische composities.

Stijn Cools waagde zich al aan elektronische experimenten, onder meer in AAN/EOP, zijn project met Bert Cools en Andrew Claes. Maar in dit duo houdt hij het bij zijn kernkunde: drums. Net als Jillings benadert hij muziek vaak vanuit een conceptuele invalshoek. Bijvoorbeeld bij Book of Air – vvolk (een onderzoek naar tijd en tempo) en Book of Air – eldtone (de muzikale vertaling van de sonische texturen van natuurplekken).

Die combinatie leidt tot een bedachtzaam project met een open vizier, een oefening in dualismen die vervolgens moeiteloos weer worden overbrugd. Op deze plaat volgen de twee muzikanten parallelle sporen. De schijnbaar afstandelijke klank van de synthesizers vertelt een menselijke verhaal waarin melodie en harmonie primeren. De percussie is even prominent en doet eigenzinnig haar ding met die andere muzikale parameter: ritme.

Het resultaat is een soort grootsheid in het minimale. De setting is duidelijk en de muziek heeft een zekere transparantie. Tegelijkertijd is ze groots in klankbeeld en in ambitie: de muzikanten vertrouwen erop dat twee gescheiden sporen toch samen aan iets diepers kunnen raken en ook voor de luisteraar een samenklank worden. Promesa houdt een haast naïeve belofte in van elkaar te vinden over individuele perspectieven heen.

Thomas Jillings synths
Stijn Cools drums/percussie


LEROUX / VANDERSTRAETEN / VAN ISACKER

Drie rasmuzikanten bij elkaar. Zachtaardig, maar onbevreesd. Frederik Leroux en Kris Vanderstraeten bundelden al enkele keren de krachten voor een paar opvallende projecten die zachtjes frunniken en empatisch knisperen met een kinderlijke onbevangenheid. Het album zonder webben (Aspen 004) was bijvoorbeeld een even abstracte als organische duik in een wereld van pure klank. Met rietblazer Frans Van Isacker erbij krijgt de dialoog een ruimer geluid, wordt het arsenaal aan klanken, temperamenten en sferen weer uitgebreid. Het trio brengt dit najaar een nieuw album uit op Aspen Edities.

Frederik Leroux gitaar, banjo
Kris Vanderstraeten percussie
Frans Van Isacker rieten© Nanna Dis

TIDE

TIDE is het duet tussen de IJslandse choreografe en danseres Bára Sigfúsdóttir en de Noorse componist en trompetist Eivind Lønning. Twee bewegende lichamen op een podium die tot elkaar worden aangetrokken en weer afstand nemen. Haar lichaam ontleedt zichzelf en de lege omgeving. Zijn instrument is al even naarstig in het produceren van onverwachte klanken, zonder weliswaar een beroep te doen op effecten en attributen. De klanken rollen van lippen naar koper naar lucht. In de microwereld die Sigfúsdóttir en Lønning creëren bestaat een onrust die als bijzonder rustgevend wordt ervaren.

Bára Sigfúsdóttir dans
Eivind Lønning trompet


POOR ISA

Poor Isa is het duo van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux. Eerder verscheen op Aspen ‘when the shade is stretched’, een splitalbum uit 2017 waarop beide gitaristen elk één kant voor hun rekening nemen. Twee jaar later kwamen ze naar buiten met dit duoproject dat is gebouwd rond geprepareerde banjo en woodblocks. Samen hanteren ze een heel eigen taal. Vanuit improvisaties worden elementen uitvergroot, geïsoleerd en verder ontwikkeld totdat er kabbelende composities uit te voorschijn komen. Subtiele, soms nauwelijks hoorbare klanken komen aan de oppervlakte. De ongehoorde geluidswereld van Poor Isa is steevast subtiel en mysterieus. “Een uiterst minutieus geregisseerde choreografie van eenzame noten in een vacuüm,” schreef Jazz’halo. Poor Isa neemt een even sobere als fascinerende duik in onontgonnen terrein.

Ruben Machtelinckx banjo, woodblocks, stem
Frederik Leroux banjo, woodblocks, stem, thunderdrums


NILS ØKLAND

Nils Økland is een klepper op de Hardangervedel, een traditionele Noorse viool met resonantiesnaren. Hij maakte lange tijd deel uit van het gelauwerde Christian Wallumrød Ensemble. Zijn solowerk laat zo mogelijk nog een diepere indruk na. De voorbije jaren was hij een vaste gast bij Linus + Økland/Van Heertum/Zach. Zijn muziek is virtuoos, beeldend en doordrongen van een weidse melancholie. Noordelijk, maar met een heel authentieke stempel.

Nils Økland Hardangervedel© Cedric Craps

KARL VAN DEUN

Karl Van Deun is gitarist en componist. Sinds de jaren 80 is hij als muzikant actief in verschillende genres, van jazz tot volksmuziek, van swing tot fingerpicking. Hij werkte onder meer met Mal Waldron, Erwin Vann, Pierre Van Dormael, Michel Hatzigeorgiou, Kurt Van Herck, Dré Pallemaerts en Philip Catherine. In 2006 bracht het Kurt Van Herck Trio ‘Le Mariage’ uit, als eerbetoon aan Karl Van Deun, met enkel composities van zijn hand. Als duo met Ruben Machtelinckx bracht hij twee albums uit, ‘Ask Me - Don't Ask Me’ (2014) en ‘Shapes’ (2016). In 2019 verscheen ‘almadies’ bij Aspen Edities, een handvol korte improvisaties, opgenomen door Pierre Van Dormael in Dakar in 1995. Hier telt niet het grote gebaar, maar de persoonlijke intimiteit.

Karl Van Deun gitaar© Bruno Bollaert

FREDERIK LEROUX

Op een vijfsnarige banjo maakt Frederik Leroux ingetogen muziek, waarin hij de mogelijkheden van het instrument herdenkt. Met een combinatie van subtiele manipulaties, stem en field recording plaatst hij banjo in een atypisch kader. Vertrekkend vanuit repetitieve patronen en songstructuren zoekt hij de suggestie op. Recent bracht hij samen met Ruben Machtelinckx, als Poor Isa, het album, Let's Drink The Sea And Dance, uit bij Aspen Edities

Frederik Leroux gitaar, banjo


INGAR ZACH

Ingar Zach is een van de meest prominente percussionisten van de Noorse muziekscene. Hij was een van de oprichters van het platenlabel Sofa en speelde de voorbije kwarteeuw aan de zijde van een indrukwekkende hoeveelheid artiesten. Bands als Huntsville en Dans Les Arbres vormden een invloed op de oprichters van Aspen Edities en zijn rol als gastmuzikant bij Linus maakte de cirkel rond. Zachs soloconcerten vallen altijd op door het ongewone instrumentarium dat hij hanteert en de wonderlijke rijkheid die hij vindt in details en het gebruik van ruimte.

Ingar Zach percussie


EIVIND LØNNING

Eivind Lønning speelt trompet als geen ander. Hij is een meester van de akoestische klanken, maar evengoed houdt hij zich bezig met elektronica, zo ook bij Streifenjunko, zijn duo met hartsvriend Espen Reinertsen. Hij treedt aan bij onder meer Christian Wallumrød Ensemble en Trondheim Jazz Orchestra, maar ook bij alternatieve artiesten als Jenny Hval en Jim O’Rourke. Door zijn veelzijdigheid en actieradius past hij perfect binnen de wereld van Aspen Edities.

Eivind Lønning trompet


RAPHAEL VANOLI

Gitarist Raphael Vanoli is de helft van het Nederlandse Knalpot, een duo dat ongehoorde stoten uithaalt in de zone tussen improvisatie, gesjeesde elektronica, polderkitsch en schizofrene bricolagekunst. Solo bewandelt hij een ander pad: een studie in klankbeheersing. In 2017 verscheen zijn eerste soloplaat Bibrax (Shhpuma). De muziek wordt vaak samengesteld met amper hoorbare aanrakingen en inventieve effecten die worden uitvergroot door versterking. Het resultaat strandt ergens tussen geluidsmagiërs als Stian Westerhus en Oren Ambarchi. Soms indringend en bedachtzaam, maar net zo vaak wentelend in abstractie.

Raphael Vanoli gitaar, effecten, objecten

PERSQUOTES


“Als het geraas is gaan liggen zal deze kleine, maar met liefde, creativiteit en persoonlijkheid samengestelde catalogus nog altijd overeind staan als een weldoende oase voor nieuwsgierige oren en ogen.” – Enola Magazine


“Op het door Koen Gisen in de Gentse La Patrie opgenomen ‘Evergreen’ is in alle stilte een natuurkracht aan het werk. Van Heertum & co. claimen eigen ruimte en vullen die naar eigen believen in. Minstens zo opvallend is de emotionele rijkheid die dit album kenmerkt : er is het zachte ontluiken bijvoorbeeld, net als het fluisteren van woorden. Maar wat een poëtische zeggingskracht. Wat deze tijdloze klankenwereld allemaal oproept, gaat vér voorbij het zegbare. Ontdek het, koester het als een geheim.” – Written In Music


RECENSIES / ARTIKELS

Downbeat - Ruben Machtelinckx
https://downbeat.com/news/detail/the-gentle-sonic-interactions-of-ruben-machtelinckx

Enola - de eerste zeven releases
https://www.enola.be/2019/08/06/aspen-edities-de-aantrekkingskracht-van-duurzaamheid-en-consistentie-op-kleine-schaal/

Klara - Porous Structures krijgt Klara Award voor beste Belgische jazz-cd van het jaar
https://klara.be/klara-beste-belgische-cd-jazz-porous-structures-machtelinckxbadenhorstcoolsgouband

Jazzenzo - Aspen Edities, meer dan een label
http://www.jazzenzo.nl/?e=4387

Enola - Jillings/Cools
https://www.enola.be/2020/12/21/thomas-jillings-stijn-cools-promesa/

Jazz’halo - Porous Structures
https://www.jazzhalo.be/reviews/cdlp-reviews/m/machtelinckxbadenhorstcoolsgouband-porous-structures/

All About Jazz - Porous Structures
https://www.allaboutjazz.com/porous-structures-ruben-machtelinckx-joachim-badenhorst-bert-cools-toma-gouband-aspen-edities

Written in Music - Leroux/Vanderstraeten / Leroux/Machtelinckx
https://writteninmusic.com/label/aspen-edities/

Dansende Beren - Jillings/Cools
https://www.dansendeberen.be/2020/12/07/thomas-jillings-stijn-cools-promesa-mystieke-dromerigheid/

Opduvel - Machtelinckx/Leroux
https://opduvel.com/2017/12/06/ruben-machtelinckx-frederik-leroux-when-the-shade-is-stretched/


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst