Amersfoort Jazz Online 2020


DUTCH WORLD JAZZ | TALENTS & LEGENDS


Dinsdag 3 november werd bekend dat het kabinet heeft besloten om gedurende twee weken, boven op de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Wederom heeft dit verregaande  gevolgen voor de worstelende cultuursector.

Wat betekent dit voor het festival Rabobank Amersfoort Jazz? Het is nu definitief duidelijk dat het evenement zonder live publiek plaats vindt. De liefhebbers die al een ticket hadden gereserveerd, worden deze week per email persoonlijk op de hoogte gesteld.

Desondanks blijft de organisatie hard en veerkrachtig werken om de 42ste editie in 2020 koste wat kost te realiseren, opdat de artiesten kunnen optreden en het publiek bedienen met mooie, spannende en meeslepende muziek.


Drie dagen, drie streams, drie podia. Van 20 t/m 22 november streamt Amersfoort Jazz Online 19 concerten live vanuit Theater De Lieve Vrouw en De Observant. Voor het typische festivalcachet wordt gezorgd vanuit het online Amersfoort Jazz Café, met presentatie door onder meer Izaline Calister, SaraLee Vos, Bart Wirtz en Rolf Delfos. De uitzending wordt opgeluisterd door DJ Maestro. Het evenement is gratis online te beleven.

• In het theater geven gerenommeerde World Jazz formaties en artiesten acte de présence, zoals Tineke Postma, Izaline Calister en Margriet Sjoerdsma Odelion. Voor grensoverschrijdende verrassingen zorgen Artvark & Drums United, Efe Erdem Three4 en Stormvogels Alter Ego Jazzbarock Consort.

• In de Observant zijn vrijdag- en zaterdagavond Amersfoort Jazz Club Nights, met Steffen Morrison, Shirma Rouse, Saskia Laroo, Alexander Beets w/ The Round Midnight Orchestra ft. Paul van Kessel en Gallowstreet Brassband, terwijl op zondag de intimiteit wordt gezocht met de tango van Naos en de elegante Caribbean jazz van actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld.

• Amersfoort Jazz presenteert de nieuwe generatie met ondermeer Sun-Mi Hong, Kika Sprangers, Xavi Torres, Thomas Pol, Sebastiaan van Bavel, Gideon Tazalaar, Tim Hennekes en Simio (de driedubbele winnaar van het Prinses Christina Concours). Amersfoort Jazz stelt i.s.m. de Spaanse partners Jazz I Am, Jazz Terrassa en Institute Ramon Llull een jong kwintet samen van de grootste talenten uit Nederland en Spanje.

• Amersfoort Jazz eert ook de legendes. Hans Dulfer (80) keert terug met zijn nieuwe formatie. Boy Edgarprijswinnaar Jasper van ’t Hof neemt plaats achter de vleugel en de synthesizer. Trompettiste Ellister van der Molen speelt en vertelt over de filmmuziek van Miles Davis. In De Lieve Vrouw zijn drie filmvoorstellingen van de spraakmakende film Miles Davis: Birth of the Cool (2019).


* Ga naar de website https://www.amersfoortjazz.nl of de Facebookpagina: https://www.facebook.com/Amersfoortjazz/
* De video’s zijn te volgen via YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJcLSAnRm8SoONSDpYKdDtg
WORLD JAZZ CONFERENCE


Ook de jaarlijkse JazzNL - World Jazz Conference gaat door. Meer dan 100 internationale professionals uit de muziekindustrie van over de hele wereld brainstormen in een virtuele ruimte over het Impact Survey Report aangaande Corona (IKS) en andere zaken. Daarbij presenteren festivals uit de hele wereld hun talentvolle laureaten.


Elk jaar organiseert JazzNL parallel aan het Amersfoort Jazz festival de World Jazz Conference. Dit jaar vindt de conferentie vanwege de corona maatregelen online plaats op vrijdag 20 november van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 21 november van 14.00 tot 16.00 uur. Meer dan 100 internationale professionals uit de muziekindustrie van over de hele wereld komen samen in een virtuele ruimte om te brainstormen over de huidige crisis en hoe samenwerking en kennisdeling kan bijdragen aan een eerste herstel.

Centrale onderwerp is de 'World Jazz Network - Impact Survey Report’ naar de gevolgen van de pandemie voor het wereldwijde jazz-ecosysteem, een onderzoek dat IKS (Zuid-Afrika) in opdracht van Amersfoort Jazz en JazzNL wereldwijd heeft uitgezet. Het rapport is in PDF format te downloaden op de websites van Amersfoort Jazz en JazzNL.

De conferentie vindt fysiek plaats in twee TV studio’s, één in Amersfoort en één in Johannesburg Zuid Afrika. Tijdens de conferentie kunnen buitenlandse festivals hun bijzondere talenten en laureaten presenteren voor het Sena Performers International Jazz Laureate Festival.

De World Jazz Conference wordt geopend door de zeer vooraanstaande Amerikaanse musicus en Pulitzer & Grammy winnaar Wynton Marsalis van het Jazz At Lincoln Centre New York.

Meer info: www.jazznl.com

© Robin Arends


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst