4de editie De Jazzontspooring Harelbeke 2017


Voor deze 4de editie van De Jazzontspooring blijven Geert Decock en team de lat hoog leggen en presenteren ze opnieuw een ambitieus, gevarieerd programma.  

Met de zaterdagavond als hoogtepunt presenteert de organisatie opnieuw een ambitieus, gevarieerd programma. Blikvangers zijn onder meer de Grammy-winnares Cécile McLorin Salvant en de Belgische legende Philip Catherine.

Orgelpunt van De Jazzontspooring is zaterdag 21 oktober. Met de fenomenale Cécile McLorin Salvant en de verbluffende James Brandon Lewis haalt De Jazzontspooring een wereldster en een rijzende ster naar CC het Spoor in Harelbeke. Twee jonge, krachtige stemmen met een groot respect voor de jazztraditie maar bovenal een eigen gezicht en een unieke, actuele interpretatie.

De Amerikaanse Cécile McLorin Salvant stond al jaren bovenaan de wishlist van de organisatoren. The New York Times was alvast lovend over de Grammy-winnares: “Als er iemand is die de traditie van de Big Three – Billie Holiday, Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald – kan voortzetten, dan is het deze jonge virtuoze zangeres” Ook Wynton Marsalis: "You get a singer like this once in a generation or two." Begin oktober verschijnt haar nieuwste album ‘Dreams and Daggers’.  Naar aanleiding daarvan slechts tweemaal te zien in België : 21 oktober op De Jazzontspooring Harelbeke en de week erna in Bozar Brussel.

Zelden werd op het North Sea Jazz festival (2016) een artiest zo enthousiast toegejuicht als de New Yorkse tenorsaxofonist James Brandon Lewis. Zijn trio mengt free jazz met hiphop, zo fris en bezield dat de zaal steeds volledig plat gaat. De ideale afsluiter van De Jazzontspooring dus.

Philip Catherine wordt 75 in oktober. Een uitstekende gelegenheid om onze Belgische jazzheld in de bloemen te zetten.  Philip Catherine werkte samen met grootheden zoals Chet Baker, Dexter Gordon, Charles Mingus, … en is al sinds de jaren ’60 één van de meest vooraanstaande figuren van de Europese jazz.  Op vraag van De Jazzontspooring brengt hij een uniek concert in duo met de topbassist Martin Wind.

Op woensdag 18 oktober staat het ‘Moderato Cantabile’ van Anja Lechner & François Couturier garant voor een magische avond in de Sint-Augustinuskerk van Stasegem waarbij de grenzen tussen jazz en klassiek vervagen.

Een mooie aanloop naar deze topconcerten is het gratis concert van BLOW Trio in Jeugdhuis De Salamander. Twee tenorsaxen en drums. Meer hebben deze gemaskerde mannen niet nodig om elk publiek op de knieën te krijgen. Hou je klaar voor de beste vibes uit dance, free jazz, dubstep en zo veel meer op 13 oktober.

De film What Happened, Miss Simone brengt het leven van de legendarische zangeres en activiste Nina Simone in beeld. Het was een van de tips van Wim Opbrouck tijdens Zomergasten. De toegang tot de film is gratis en op 12 oktober te zien in CC het Spoor.

In samenwerking met JazzLab Series brengt de Jazzonstpooring ook de cursus De musthaves van 100 jaar Jazz. Samen met jazzliefhebber Frederik Goossens gaan de cursisten in drie avonden op zoek naar dé mooiste pareltjes van 100 jaar jazzopnames.


Jazzclass: De musthaves van 100 jaar Jazz
•    Lesgever: Frederik Goossens
•    Maandag 25/09 – 02/10 – 09/10, telkens om 19u30
•    Locatie: CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
•    € 30
    

Jazzfilm: What happened, Miss Simone?
•    Donderdag 12 oktober 2017
•    20 uur
•    CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
•    Gratis

BLOW Trio
•    Vrijdag 13 oktober 2017
•    21u00
•    Jeugdhuis De Salamander, Marktstraat 98c, 8530 Harelbeke
•    Gratis    

Anja Lechner & François Couturier
•    Woensdag 18 oktober 2017
•    20u30
•    Sint-Augustinuskerk, Stasegemdorp, 8530 Harelbeke
•    Vvk/add: € 12

Philip Catherine & Martin Wind, Cécile McLorin Salvant
& the Aaron Diehl Trio, James Brandon Lewis Trio
•    Zaterdag 21 oktober 2017
•    Deuren open om 18u00, eerste optreden om 19 uur
•    CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
•    Vvk: € 25/add € 30    

Tickets en info via www.cchetspoor.be.


Jazzfilm: What happened Miss Simone?


CC Het Spoor – Aula
Donderdag 12 oktober

zittend – 20u00

Deze documentaire brengt het leven van de legendarische zangeres en activiste Nina Simone in beeld door nooit eerder getoonde opnames, zeldzame archiefbeelden en bekende nummers.
Regisseur: Liz GarbusBLOW Trio


BLOW Trio © Andrea Blu

Jeugdhuis De Salamander (Marktstraat 98c – 8530 Harelbeke)
Donderdag 12 oktober
rechtstaand – 21u00

BLOW trio begon op straat tijdens de Gentse Feesten en werd een instant hype (11K op Facebook!) Twee tenorsaxen en drums. Meer hebben deze gemaskerde mannen niet nodig om elk publiek op de knieën te krijgen. Hou je klaar voor de beste vibes uit dance, free jazz, dubstep en zo veel meer. Een echte live groep die barst van de energie. Winnaar “Jong Talent” van Theater Aan Zee (2016) en reeds te gast op Leffingeleuren, OLT Rivierenhof, Vooruit, Trix, Charlatan en deze zomer Gent Jazz.
Anja Lechner & François Couturier


Anja Lechner & François Couturier © Nadia F. Romanini

Sint-Augustinus Kerk
Woensdag 18 oktober
zittend – 20u30

Celliste Anja Lechner werd bekend als lid van het vermaarde Rosamunde Quartet en haar opnames met bandoneonmeester Dino Saluzzi. Pianist François Couturier maakte deel uit van ensembles rond John McLaughlin, Louis Sclavis en Anouar Brahem en bracht een reeks albums uit gewijd aan zijn voorliefde voor regisseur Andrej Tarkovski.

Beide muzikanten schitteren op heel wat albums van het kwaliteitslabel ECM. ‘Moderato Cantabile’ (2014) is hun eerste als duo. Daarop bundelen ze interpretaties van bestaand werk van 20ste-eeuwse componisten als Mompou, Komitas en Gurdjieff met eigen werk van Couturier. De muziekstukken bevatten elementen uit volksmuziek, Oosterse muziek, minimalisme, improvisatie en jazz. Het resultaat is warme, verstilde en authentieke muziek die ze het liefst akoestisch brengen. Perfect dus voor de Sint-Augustinus Kerk.
Is het jazz ? Klassiek? Westers of Oosters? Eén iets is zeker: dit is hemelse muziek.
Zaterdag 21 oktober 2017
Deuren open om 18u00, eerste optreden om 19 uur
CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
Vvk: € 25/add € 3019u00: Philip Catherine & Martin Wind


Martin Wind © Olff Appold  &  Philip Catherine © Wim van Eesbeek


Philip Catherine wordt 75 in oktober. Een uitstekende gelegenheid om onze Belgische jazzheld in de bloemen te zetten. Hij werkte samen met grootheden zoals Chet Baker, Dexter Gordon, Charles Mingus, … en is al sinds de jaren ’60 één van de meest vooraanstaande figuren van de Europese jazz. Zijn soepel swingend gitaarspel en lyrische composities weten elk publiek te begeesteren. Hoewel een vingervlugge snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties. Liever concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel.

Bassist Martin Wind (°1968) trekt in 1996 van Keulen naar New York en speelt er al heel snel met grote namen als Hank Jones, Slide Hampton, John Scofield, Pat Metheny, … Hij heeft zijn eigen kwartet en is lid van Matt Wilson’s band “Arts and Crafts” en het Vanguard Jazz Orchestra.
‘The Viking’ (1983) met bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen en …Philip Catherine was de eerste jazzopname die Martin Wind beluisterde. Hij bewonderde vooral dat beide instrumenten niet in hun gebruikelijke rol vast zaten maar volledig vrij leiding konden nemen, melodie aangeven of soleren. Precies wat er opnieuw zo mooi is op ‘Old Folks’ (ACT 2014). Daarop staan interpretaties van standards, blues, Villa-Lobos, Paul McCartney en originele composities. Telkens prachtig door de muzikale puurheid en het onwaarschijnlijke meesterschap.
Op vraag van De Jazzontspooring een uniek concert in Harelbeke.
21 uur: Cécile McLorin Salvant & Aaron Diehl Trio


Cécile McLorin Salvant © Mark Fitton


Al jaren bovenaan onze wishlist maar nu is het eindelijk gelukt. We hebben de eer om dé jazzzangeres van het moment – ondertussen ook Grammy winnares (Best Jazz Vocal Album, 2016) – te mogen verwelkomen.

Cécile McLorin Salvant (1989) heeft een Franse moeder en een Haïtiaanse vader. Ze groeit op in Miami en trekt in 2007 naar Aix-en-Provence. Daar studeert ze rechten en verdiept zich in klassieke zang, jazz en blues. In 2009 maakt ze in Parijs haar eerste album ‘Cécile’ en amper een jaar later wint ze, 21 jaar oud, de Amerikaanse Thelonious Monk Competition.

Haar interpretaties van onbekende jazz- en blues songs zijn uniek. Gaandeweg ontwikkelt McLorin Salvant een manier van zingen die intens, verrassend en verhalend is. Ze beschikt over een magische stem met een strikt eigen sound en een adembenemende frasering. Dat is goed te horen op haar album ‘WomanChild’ (2013), met daarop minder bekende Amerikaanse jazzsongs die volgens haar standards zouden moeten zijn. Het album wordt genomineerd voor een Grammy en de zangeres prijkt niet veel later bovenaan de lijstjes van vier (!) verschillende categorieën van de DownBeat Critics Poll: beste jazzalbum, beste jazzzangeres, beste opkomende jazztalent en beste opkomende vrouwelijke vocalist.

Eind 2013 wordt ze door Wynton Marsalis uitgenodigd voor een concert met zijn wereldbekende Lincoln Jazz Orchestra. In 2014 brengt Cécile McLorin Salvant het nieuwe album ‘For One To Love uit’ en maakt ze een verpletterende entree op het North Sea Jazz Festival. Ook op Jazz Middelheim 2015 springt een uitgelaten publiek recht voor een staande ovatie. Frederik Goossens schreef toen in Knack: ‘Perfecte dictie, weergaloos brede vocale bereik en het verbazende gemak waarmee ze aan elke lettergreep bijzondere aandacht en kleur geeft, zijn genoeg redenen om de dit keer niet eens zo ver gegrepen vergelijkingen met de grote jazzdiva’s als Sarah Vaughan of Anita O’Day te rechtvaardigen. Haar originele keuze voor een vergeten repertoire zijn de icing on the cake.’

Cécile McLorin Salvant is alle grote jazzzangeressen in één nieuwe, unieke, jonge stem. Haar vaste begeleidingsband, het fantastische Aaron Diehl Trio, verdiende zelf al zijn plaats op de internationale jazzbühne: Aaron Diehl piano – Paul Sikivie contrabas – Lawrence Leathers drums

Moet het nog gezegd: dé gedroomde headliner voor deze vierde Jazzontspooring.
22u30: James Brandon Lewis Trio


James Brandon Lewis Trio © Kay Hickman

CC Het Spoor – Blauwe zaal (Jazzclub) – rechtstaand

Zelden werd op het North Sea Jazz festival (2016) een artiest zo enthousiast toegejuicht als de New Yorkse tenorsaxofonist James Brandon Lewis. Zijn trio met Luke Stewart (elektrische bas) en Warren Crudup (drums) mengt free jazz met hiphop, zo fris en bezield dat de zaal steeds volledig plat gaat. In recensies wordt vaak verwezen naar John Coltrane of Ornette Coleman. Hun sound is niet enkel gewichtig en majestueus maar ook speels, funky en doordrongen van gospel.

“Bezwerende, pakkende en lijfelijke muziek. Regelmatig ingetogen en uitgesproken emotioneel, maar nooit stroperig en soms met een enorm funky drive.” (Enola.be, Guy Peters)

“Als je James Brandon Lewis slechts enkele noten hebt horen spelen, vergeet je zijn naam nooit meer… (JazzNU.com, Rinus van der Heijden)

“… een van de meest opwindende en vooruitstrevende jazzensembles van de laatste tijd… een dampend en niets ontziend avontuur…” (Draai om je oren. blogspot.be, Louis Obbens)
Fenomenaal en aan een steile opmars bezig. Niet te missen.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst