38e Gaume Jazz Festival, 12-13-14 augustus 2022

Il va pleuvoir des cordes ! (enfin, celles qui font de la musique !)






Gaume Jazz brengt, zoals elk jaar opnieuw, creaties en diverse jazzexpressies: "We moeten de zeepbel doorprikken, het luisteren demystificeren, van zigeuner naar electro gaan," aldus Jean-Pierre Bissot. "Dit geeft het publiek de mogelijkheid om muziek van elders en hier, van toen en nu, te ontdekken. Er staan terug creaties op het programma en een origineel thema: Crazy strings!"


Fabrice Alleman « Together in Spirit » : drie nieuwe projecten, drie avonden


© Christian Deblanc


"Tijdens Gaume Jazz 2021 vroeg Jean-Pierre Bissot me om na te denken over projecten voor 2022. Mijn eerste idee was om mensen samen te brengen rond drie manieren om naar muziek te kijken, om na te denken over het belang van muziek in de wereld. Ik ontwikkelde drie verschillende projecten en Jean-Pierre vertelde me dat hij ze alle drie zou nemen! Onder de titel “Together in Spirit” worden ze alle drie op het festival voorgesteld."

Vrijdag 12 : « Chet’s Spirit »

"Chet was de goeroe van mijn vader, net als Lennie Tristano of Thelonious Monk. Ik sprak over het project met Philip Catherine en Jean-Louis Rassinfosse. Het gaat er niet om stukken van Chet te spelen, maar eerder om inspiratie te putten uit zijn wereld, beginnend met eenvoudige melodieën waarbij er geen ander engagement zou zijn dan plezier aan de muziek te beleven."

Zaterdag 13 : « NOW »

"Het wordt een project dat draait om actuele muziek met thema's als klimaat, diversiteit, het belang van het lichaam... Er wordt voor de gelegenheid een reeks teksten geschreven die we tijdens de residentie gaan verkennen, het zal gaan over bang zijn, betrokkenheid en tal van actuele thema's. Voor deze muziek nodig ik Reggie Washington uit die speelde op mijn album "Obviously" en die als gunst mij vroeg voor zijn plaat "Vintage New Music". Er is ook Gene Lake die een van Reggie's vertrouwelingen is, verder Diego Di Vito, een gitarist die tussen rock en jazz zweeft, Jean-Paul Estiévenart op trompet en een fantastische jonge pianist Wajdi Rihai."

Zondag 14 : “From one … to All” of een intieme variatie op een totale muzikale visie (concert gaat door in de kerk van Rossignol)

“Het thema van dit concert wordt de stem als overbrenger van energie. Ik begin het concert solo piano-stem en nodig zangers uit, waaronder Barbara Wiernik en François Vaiana.”


Margaux Vranken 1 + 1

Na het lumineuze album "Purpose", uitgebracht door IGLOO, dat de pianiste in 2021 met haar groep in Rossignol presenteerde, maar zonder zangeres, is ze hier terug uit de Verenigde Staten voor een duet met de formidabele stem van Farayi Malek. Een langverwachte duocreatie.


Pia Salvia + Noam Israeli


© Ghila Krajzman


Twaalf jaar geleden had Pia Salvia, samen met percussionist Simon Leleux, het Gaume-publiek al betoverd: "Het was de eerste keer dat ik samen met de harp zong in een andere stijl dan de klassieke". De harpiste ging toen naar Berklee College in Boston en bracht toen "Blissful Sigh" uit, een geweldig album dat het instrument demystificeert. Ze keert terug voor een creatie met een andere percussionist, de Amerikaanse drummer Noam Israeli die we onlangs in België ontdekten, met name op het album "Bittersweet Time" van Joachim Caffonnette. Het Rossignol-concert zal volgens Noam "een mix zijn van onze muziek met invloeden uit de flamenco en muziek uit Zuid-Amerika, Midden-Oosten en Noord-Afrika".



Drie dagen lang zullen waanzinnige snaren volop aanwezig zijn:
een nieuw thema dat zowel solo als concerten met grote formaties oplevert.



« Music for Trees », hommage aan Garrett List en aan de natuur


Wat is er mooier dan in de natuur van Rossignol, te midden de bomen, de muziek te spelen die gecomponeerd werd door deze Amerikaanse componist, professor aan het Luikse Conservatorium en inspiratie voor zoveel projecten en muzikanten zoals Fabrizio Cassol, Michel Debrulle, Michel Massot, Pierre Bernard en meer recentelijk de hele troep van "Orchestra Vivo!" die vrijdag op het Gaume-podium zal staan.

Beginnend met een werk van 24 stukken, één voor elk uur van de dag en elk gewijd aan een boom, hebben Adrien Lambinet en Manu Louis een programma samengesteld voor Orchestra Vivo! dat de elektronische geest van de originele compositie combineert met een symfonische kant.

Adrien Lambinet: “Stel je een schilderij voor met een persoon bij een boom en elke persoon stelt zichzelf de vraag naar zijn plaats in relatie tot de natuur. Deze gemoedstoestand geeft stukken vol contemplatie, met een zoektocht naar vrijheid door middel van improvisaties en arrangementen. Vivo! was de laatste fase van Garrett Lists research: een symfonisch orkestgeluid dat vrijheid meekrijgt. De elektronische onderdelen zijn herwerkt met het Centre Henri Pousseur. En we vroegen de medewerking van Paul Paquay voor het schrijven van de teksten die door Denis Mpunga zullen worden gezegd."


Atom String Quartet

Deze vier Polen ontdekten we een aantal jaar geleden toen ze bij Igor Gehenot speelden. Ze overtuigden het publiek van de Gaume dat “strijkers er niet zijn als behang”. Twee violen, een altviool en een cello, dat lijkt net als bij een klassiek strijkkwartet, maar deze virtuozen staan daar ver vanaf met hun jazz vermengd met Poolse folklore.


Grand Picture Palace


© Christian Deblanc


Vorig jaar stond ze als soliste op Gaume Jazz. Dit jaar is Anneleen Boehme er opnieuw, maar in grote formatie: kwintet + strijkkwartet brengen een rijke en zeer elegante muziek. Ik overdrijf niet als ik voorspel dat Grand Picture Palace wel eens een van de hoogtepunten van het festival zal zijn.


Mathias Levy Trio


© JB Millot


Zijn klassieke studies, zijn gediversifieerde ervaring met de scene van chanson en songs met o.a. Zaz, Catherine Ringer, De La Soul of Grégory Privat, laten ons toe om deze violist te omschrijven als een duizendpoot. Hij herneemt Stéphane Grappelli op zijn eigen manier over, speelt de zigeuner en keert genres om - maar het blijft akoestisch - op zijn album "Unis Vers" naast Jean-Philippe-Viret op contrabas en Sébastien Giniaux op gitaar en cello.


Pauline Leblond  Double Quartet


© Alex Wagemans


Een formule die we tegenkwamen bij … Max Roach. Met het strijkkwartet en de trompet van Pauline Leblond gaan klassieke invloeden en jazztraditie hand in hand: als fusion of in oppositie bieden ze een verleidelijk avontuur met grote finesse.


Snaren... en ook vocalen


© Jacquot


Het EYM-trio bestaat sinds 2011 en is samengesteld uit Elie Dufour op de piano, Marc Michel op de drums en Yann Phayphet op de contrabas. Ze breiden hun muziek uit met verschillende invloeden. Een tour in Azië en de ontmoeting met de Indiase zangeres Varijashree Venugopal biedt een mix tussen klassieke Indiase muziek en bruisende jazz. Een primeur in België.


Créaties, snaren, maar ook…

In 2022 kunnen we niet zonder Toots! Hij was de peetvader van Gaume Jazz en kwam er meerdere keren. Een eerbetoon was dus niet meer dan normaal: Antonio Serrano bracht "Tootsology" uit, een album waarop de mondharmonicaspeler composities van Toots opneemt, en waar we Toots Serrano ook horen uitnodigen tijdens een live concert in Spanje. We zullen aanwezig zijn met de geest van het Brusselse ketje.



© Philippe Savoir


Christophe Imbs
, de pianist van dit project, kennen we nog niet; aan de andere kant wekt het hebben van Anne Paceo op drums nieuwsgierigheid: het is moeilijk om je Paceo voor te stellen in een project dat je nu eens niet aan de oren schudt. Met Joan Eche-Puig op contrabas biedt het trio tegelijk een zeer creatieve, elektrische en emotierijke wereld.


Dit Brusselse collectief bracht onlangs "Sentinel" uit, een UFO die wereldmuziek, jazz, rock en vele andere dingen vermengt in een zeer succesvol denkbeeldig universum. Yokaï is muziek die de beelden van een film creëert, we citeren Morricone, niet slecht als referentie.


Nout
, kunnen we omschrijven als de ontbrekende schakel tussen Nirvana en Sun Ra!! Electro loops, jazzpunk, vrij en energiek. Een vrouwelijk trio om te zien.

Accordeon, sax, sitar en de percussie van Stracho Temelkovski, het is "The Sound BRAKA": een oriëntaalse reis die geïmproviseerde muziek, jazz en wereldmuziek vermengt. Belgische première.


Een zeer feestelijke afsluiting van het festival met:



© Marc Lazzarini

Jeff Herr en Jérôme Klein die TELE-PORT voorstellen.

"Funky Bodding", een kleurrijke fanfare met o.a. Pascal Rousseau, Nicolas Dechêne of Ben Tequi.

"JEMM MUSIC PROJECT" is Italiaans, dus vrolijk en feestelijk. Sax, trombone, etc… gaan hand in hand met zelfgemaakte percussie, drums, fluitjes en tutti quanti.

Als intermezzo zullen twee van onze briljante violisten, Renaud Crols en Martin Lauwers, de festivalsite animeren.


Alle info (en in het bijzonder op de Jazz Off die begint op 30 juli) vind je op www.gaume-jazz.com

Belangrijk ! De prijs van online aankoop is gedaald ten opzichte van vorig jaar! Een lovenswaardige poging om onze portemonnee te ontlasten in tijden van crisis.

© Jean-Pierre Goffin (vrije vertaling: Jos Demol)
Een samenwerking JazzMania / Jazz’halo


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst