25e editie November Music vol muziekinnovatie


November Music 2017, do 2 t/m zo 12 november, ‘s-Hertogenbosch

November Music focust traditiegetrouw op vernieuwers in de muziek, waarbij het festival graag ver over muzikale grenzen heen kijkt. Zo stelde artistiek directeur Bert Palinckx samen met John Zorn speciaal voor de 25e editie van November Music het programma ‘John Zorn in ’s-Hertogenbosch’ samen met negen verschillende concerten op één dag (4 november).

Aart Strootman, de kersverse winnaar van de Gaudeamus Muziekprijs 2017, was vorig jaar al festivalcomponist tijdens November Music. Dit jaar treedt hij als gitarist op met zijn groep TEMKO en Nederlands Kamerkoor tijdens Bosch Requiem dat wordt gecomponeerd door de huidige festival componist Anthony Fiumara. Daarnaast gaat een nieuw werk van Strootman in première in een uitvoering van de New Yorkse groep Bang On a Can All-Stars.

November Music 2017 telt 80 concerten en brengt 11 dagen muziek van nu door de makers van nu.John Zorn © Scott Irvine


Een aantal hoogtepunten: John Zorn in ’s-Hertogenbosch

Een uniek programma rondom John Zorn op zaterdag 4 november. Tijdens John Zorn in ’s-Hertogenbosch klinken filmscores, strijkkwartetten, kamermuziek- en koorwerken, ensemblecomposities en onverbloemde improvisaties.

Sinds de jaren zeventig is John Zorn (1953) uitgegroeid tot keizer en spil van de downtown improvisatiescène in New York. Een componist van de buitencategorie, volbloedimprovisator, muzikaal provocateur en avonturier wiens creatieve fantasie en energie geen grenzen kent. Een ultieme buitenkans om een volle dag rond te waren in het muzikale universum van John Zorn.Anthony Fiumara © Roger Cremers


November Music opent met Bosch Requiem

November Music opent het festival op donderdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels zevenjarige traditie van het Bosch Requiem voort. Festivalcomponist Anthony Fiumara kreeg van November Music de opdracht om een nieuw requiem te schrijven voor Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque en TEMKO. Fiumara’s composities laten zich kenmerken als tijdloze muziek met een hang naar schoonheid en minimalisme. Het libretto is geschreven door auteur Désanne van Brederode die filosofie en actualiteiten subtiel in haar teksten verweeft.Nieuwe namen op November Music & voor het eerst in Nederland

Voor het eerst is ook het Metropole Orkest te gast op November Music met een speciaal samengesteld dubbelprogramma waarin wordt samengewerkt met toetsenist Cory Henry (Snarky Puppy) en het interactieve pianotrio Tin Men and the Telephone. Met Bang on the Can All-Stars en Ensemble Intercontemporain presenteren twee wereldtoppers onder de hedendaagse ensembles zich op November Music. Componist Aart Strootman schrijft voor Bang on A Can All-Stars een gloednieuw werk dat op donderdag 9 november in première gaat. Het slotconcert op zondag 12 november is van de Noorse pianist Jon Balke en zijn groep Siwan, een collectief met musici uit alle windstreken dat jazz, Arabische klanken en klassieke muziek combineert en tijdens November Music zijn nieuwe op ECM Records verschenen album presenteert.Wat is November Music?

De 25e editie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland vindt traditiegetrouw plaats in ’s-Hertogenbosch. Met 80 concerten gaat November Music elf dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival geeft opdrachtcomposities uit aan in Nederland werkzame componisten waardoor de muziekscene een stevige impuls krijgt. Ook initieert November Music samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici, die in meerdere gevallen een lange termijn samenwerking tot gevolg heeft gehad. Het festival merkt een stijgende belangstelling bij het publiek: in 2016 trok het festival 11.500 mensen.

November Music vindt plaats van 2 t/m 12 november op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch. Voor tickets en informatie: http://www.novembermusic.netEXTRA

Verder is er op 11 november een unieke Minimal Music Marathon met werken van La Monte Young, Philip Glass en Terry Riley. Ensemble-in-residence is dit jaar het veelzijdige Ragazze Quartet. Jazz en wereldmuziek is te horen tijdens concerten van onder meer de Amerikaanse gitarist Bill Frisell, de Syrische saxofonist Basel Rajoub en het slotconcert van de Noorse pianist Jon Balke met zijn grensoverschrijdende groep Siwan.In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst