10e Toots Thielemans Jazz Award en 25e jaar Koninklijk Conservatorium van Brussel

Koninklijk Conservatorium Brussel viert:
25e verjaardag ‘Jazz & Latin’ Concerten en masterclasses in het ritme van de hoofdstad

Blow your horn: het is feest in de stad! Het Koninklijk Conservatorium Brussel viert de 25e verjaardag van de afdeling Jazz & Latin, en doet dat met stijl. 

25 jaar jazz aan het Conservatorium: dat heeft wat gedaan met Brussel. Muziek én stad groeiden, kregen klappen, stonden op, floreerden als nooit tevoren. Anno 2018/2019 beleven we spannende tijden – in de internationale politiek, natuurlijk, maar ook in de jazz. Misschien moeten we zeggen: dús ook in de jazz. Het zegt iets over de relevantie van de muziek waar wij zo van houden. 

Een kwarteeuw geleden, toen het klassieke Koninklijk Conservatorium de deuren opengooide voor andere muziekstromingen, kende de jazz een gouden generatie. Er was een lichting van autodidacten opgestaan die met zelfvertrouwen naast de Amerikaanse voorbeelden ging spelen. Vaak gericht op het behoud van de traditie, maar ook steeds nadrukkelijker met een eigen klank. Het Brussels Jazz Orchestra kwam op toerental, muzikanten zoals pianist Kris Defoort, saxofonist Jeroen Van Herzeele en bands zoals Octurn en Mâäk’s Spirit tekenden voor een eigen, Europese sound. De hoofdstad was hun laboratorium, speelplekken zoals KAAI hun bunsenbrander.

De jazzscene voedde de stad, van het pluche van Bozar tot de barkruk in de kroeg om de hoek. De opleiding aan het Koninklijk Conservatorium trok een steeds diverser publiek aan. Vandaag studeren jongeren uit Taiwan, Spanje, Italië en Frankrijk aan de Kleine Zavel. Alumni zoals drummer Teun Verbruggen, pianist Jozef Dumoulin en de saxofonisten Bruno Vansina en Nicolas Kummert bouwden een internationale reputatie uit en delen hun metier. 

Bij de 25e verjaardag van de jazzopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel is een jonge generatie opgestaan die met enige achterdocht naar de generatie voor haar kijkt. Die minder voelt voor het standards-repertoire en pop, hiphop en elektronica in de armen sluit. Die geen boodschap heeft aan de norm van de bebop omdat hun leefwereld nadrukkelijk anders is dan die van New Yorkse muzikanten tijdens de oorlogsjaren.

Het Koninklijk Conservatorium verwelkomt die evolutie. Zoals de iconische Amerikaanse saxofonist John Ruocco, sinds midden jaren negentig docent, het omschrijft: “Het heeft geen zin om naar een nieuwe Charlie Parker te zoeken. Als er iemand met zo’n explosieve creativiteit was gepasseerd, hadden we hem wel herkend én zouden we hem de tools hebben aangereikt om te vertellen wat hij wilde vertellen. Maak je nu maar geen zorgen om de traditie. De traditie maak je vandaag. People sharing music on stage en blijven zoeken: daar gaat het om. De rest zijn details.”

Dat willen ze vieren in 2018-2019. Met concerten en masterclasses in eigen huis, in clubs, in muziekwerkplaatsen, in Bozar. Jazz met open deuren, ademend in het ritme van de hoofdstad.Toots Thielemans Jazz Award 2018


BOZAR
en het Koninklijk Conservatorium van Brussel pakken dit jaar uit met de tiende editie van de Toots Thielemans Jazz Award, een prijs die het licht zag na een gesprek tussen Toots Thielemans en de jazzdocenten van het conservatorium.

Met deze award proberen de twee organiserende partners creatief en ondernemend jazztalent een duw in de rug te geven. De laureaten spelen een concert op een internationaal gereputeerd podium en gaan naar huis met respectievelijk 2500 euro en 1500 euro.


Federico Stocchi en Daniel Jonkers © KCB


Op zaterdag 26 januari krijg je eerst de nieuwste composities en arrangementen te horen van de twee winnaars van deze editie: de Nederlandse drummer Daniel Jonkers en de Italiaanse contrabassist Federico Stocchi.

Daarna brengen de voormalige laureaat Stijn Cools en diens broer Bert Cools improvisaties met elektronische instrumenten. Special guest is Magic Malic, een fantastische fluitist, residerend in Parijs, die al vele jaren een van de meest gevraagde muzikanten is op de Europese jazzscene. Het sparren van Malik met de gebroeders Cools (Granvat) doet wondermooie dingen beloven.

Om 23 uur volgt de prijsuitreiking. Jij beslist wie naar huis gaat met de publieksprijs, kom dus zeker af!

In het kader van de tiende verjaardag van de Toots Thielemans Jazz Award en de 25e verjaardag van de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel.26 januari ’19 — 19:00
Toots Thielemans Jazz Award
Zaal M Bozar

Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel

Reservatie via secretariaat.kcb@ehb.be of telefonisch via 0476 07 58 47


Programma:

19:00 Daniel Jonkers
20:30 Federico Stocchi
22:00 Bert Cools – Stijn Cools – Special Guest: Magic Malik
23:00 Uitreiking AwardFoto Toots Thielemans © Jos L. Knaepen
 


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst