10 jaar Leuven Jazz!

9-19 maart | 50 events | 27 locaties


Leuven, 1 februari - Happy birthday voor Leuven Jazz! Van 9 tot en met 19 maart viert het jazzfestival zijn tiende editie. Ruim 50 events staan op je te wachten, met absolute toppers als John Scofield, Lakecia Benjamin en Tigran Hamasyan, maar ook veel Belgisch talent, films en huiskamerconcerten. Tickets zijn vanaf vandaag te koop.

“We vieren inderdaad een decennium Leuven Jazz”,
aldus cultuurschepen Bert Cornillie. “De voorbije negen edities presenteerden onze cultuurhuizen al zo’n 400 events. Daarbij stonden heel wat grote namen in de 30CC/Schouwburg en Het Depot, maar tegelijk koos Leuven Jazz ook steeds voor intiem en kleinschalig, in huiskamers en op andere plekken in de stad. De kracht van het festival schuilt immers in de samenwerking tussen de Leuvense partners, waardoor je een stadsbreed programma krijgt dat tegelijk zeer verscheiden én heel toegankelijk is. Voor ieder wat wils op Leuven Jazz, of je nu een trouwe jazzfan bent of voor het eerst wil proeven!”


Eliott Knuets © focaldouzephoto


“Die weg blijven we ook in de tiende editie bewandelen”,
beaamt festivalcoördinator Danny Theuwis (30CC). “We brengen Leuven Jazz opnieuw over heel de stad en we serveren daarbij weer een mix van straffe concerten en crossovers met dans, film, beeldende kunst en literatuur. Zoals steeds zetten we ook veel Belgisch talent in de spotlights, met onder meer de creaties van Eliott Knuets en ADJA en gloednieuw werk van LũpḁGangGang en Julien Tassin.”DE SLEUTELS VAN LEUVEN JAZZ 2023


GITAARHELDEN

Als rode draad brengt Leuven Jazz een fijne selectie jazzgitaristen, zowel jong en beloftevol als ervaren en geslepen.

De nog altijd maar 19-jarige Eliott Knuets geldt wereldwijd als een van de grootste jazztalenten. Hij mag op 11 maart het grote podium van de 30CC/Schouwburg openen en nodigt daarbij niemand minder dan de Amerikaanse toppianist Aaron Parks uit in zijn gelegenheidskwintet. Dezelfde avond kan je ook kennismaken met de Deense jonge god Teis Semey, in 2022 nog artist in focus op het North Sea Jazz Festival.


John Scofield © Nick Suttle

Daags nadien trekken we met grootmeester John Scofield door de USA met zijn album 'Yankee Go Home' (12 maart). In dit exclusieve concert voert hij je terug naar de rock-’n-roll, funk en freejazz uit zijn jeugdjaren. Als aftershow stelt de Belgische gitarist Julien Tassin stelt zijn soloalbum 'primitiv' aan je voor.


Op 19 maart presenteert de Barcelonese gitarist Albert Vila zijn nieuwste trioproject in De Appeltuin. Sterk geworteld in de jazztraditie combineert het trio ook invloeden uit blues, klassiek en groove.


NOG MEER HEADLINERS

Leuven Jazz biedt je naar jaarlijkse gewoonte heel wat hoogvliegers. Naast John Scofield is het bijvoorbeeld ook uitkijken naar de Armeense pianist Tigran Hamasyan met zijn recentste werk 'StandArt' (16 maart). In Het Depot versmelten zijn krachtige, groovende jazzimprovisaties met de rijke volksmuziek uit zijn geboorteland.


Lakecia Benjamin © Elizabeth Leitzell

Met een jaartje vertraging presenteert het festival ook saxofoniste Lakecia Benjamin. Vorige week verscheen haar nieuwste album 'Phoenix', dat ze in haar energieke, charismatische stijl aan je voorstelt op 18 maart. Het wordt trouwens een American double bill, want je krijgt die avond ook nog kornettist Ben LaMar Gay, een van de strafste exponenten van de Chicago jazz renaissance.

Het slotweekend kan je – zoals Nina Simone – ook samenvatten als To Be Young, Gifted and Black, want naast beide Amerikaanse sterren op zaterdag brengt 30CC op zondag nog een dubbele affiche met de Belgische ADJA en de Zuid-Afrikaanse zangeres Zoë Modiga, begeleid door de LUCA Bigband.


ADJA © WieBa Photography

ADJA is de winnares van Soundtrack 2022 (editie Brussel) én focusartieste in 30CC. Zij combineert haar eerste EP 'IRONEYE' (release eind februari) met een hommage aan jazzicoon Nina Simone, die deze lente 90 jaar zou geworden zijn.


DE BELGEN

De Belgische toppers van nu en morgen spotten, kan uiteraard op Leuven Jazz. Naast Eliott Knuets en ADJA zijn er onder meer optredens van MiXMONK (het trio van saxofonist Robin Verheyen, pianist Bram De Looze en drummer Joey Baron), Lynn Cassiers & Jozef Dumoulin, Alano Gruarin & Gwen Cresens en de albumrelease van het beloftevolle LũpḁGangGang.


Lynn Casiers & Jozef Dumoulin © Leuven Orgelstad

De openingsavond geeft het festival de sleutel in handen van de jongeren van INUIT en Jeugdhuis SOJO. Zij laten je kennismaken met the next big thing zoals Vorklift, Alex Lesage en Mr Chong.

Op 17 maart strijden vier jonge Belgische bands ook voor een plaats in de finale van de 43ste B-Jazz International Contest.


MEER DAN MUZIEK

Leuven Jazz biedt je meer dan enkel concerten. Zo presenteert saxofoniste Hanne De Backer met haar collectief g a b b ro de concertfilm 'As we walk' en gaat theatermaker Benjamin Verdonck in dialoog met 'Empty Apartments' en gitarist Vitja Pauwels.


Hanne De Backer gabbro 'As We Walk beeld'


In museum M Leuven combineer je beeldende kunst met het gloednieuwe trio van Benjamin Seauzerau, Rob Banken en Cyrille Obermüller en de boekvoorstelling van 'De schreeuw van de sax' van Bavo Dhooge krijgt een livesoundtrack van saxofonist Jeroen Vanbever.

Cinema ZED zet Randy Newman in de spotlights en vertoont met 'Ragtime' en 'The Natural' twee filmklassiekers met jazzy soundtrack van de componist. De Bib Leuven duikt dan weer in de Belgische jazz tijdens de Tweede Wereldoorlog met een Filmclub rond 'Django' en 'Manneken Swing'. Zij nodigen ook radiocoryfee Marc Van den Hoof uit voor een lezing over de jazzgitaar, van Charlie Christian tot John Scofield.


DANCING MOVES

Stilzitten wordt deze Leuven Jazz erg moeilijk met twee dansevents.

Zeer bijzonder wordt de Jazz X Style Battle op 16 maart, een unieke interactie tussen freestyledansers en de muzikanten van het KAU trio. De beste dansers van België presenteren hun stijl in een 1 vs 1 format. Elke danser wordt daarbij gekoppeld aan een jazzinstrument waar hij/zij op zal moeten freestylen tegen de tegenstander. Hoe verder de danser geraakt, hoe meer instrumenten hij/zij zal krijgen om op te dansen.

Op zondag 19 maart kan je op de Velodroom gaan swingen en lindyhoppen. Onder begeleiding van Apollo Swing leer je de juiste passen aan, daarna kan je helemaal loos gaan tijdens het optreden van de Blue Mockingbirds.


DICHTBIJ EN GOEDKOOP

Op zondag 19 maart zet het festival zijn fijne traditie voort met de intieme en gratis concerten in Leuvense huiskamers. De huiskamers breiden dit jaar ook uit met hippe bars als Bar Stan en Alfalfa, een woonzorgcentrum en zelfs een sessie in de gevangenis. Enkele namen zijn al gelanceerd, waaronder Bestiaal, Eliott Knuets, Loverman Trio, Lara Rosseel en Albert Vila.


Albert Vila


Leuven Jazz spaart ook dit jaar je portemonnee, want zowat de helft van het festival kan je gratis bijwonen. Naast de gratis huiskamerconcerten zijn er onder meer de themacombo’s van de LUCA jazzopleiding, de dansevents, de openingsconcerten en de lezing van Marc Van den Hoof.

Kortom, Leuven wordt weer even the place to jazz!


PRAKTISCH

Leuven Jazz
9-19 maart 2023
www.leuvenjazz.be


KOOP JE TICKETS


Leuven Jazz is een initiatief van

30CC, in nauwe samenwerking met Appeltuinjazz, B-Jazz (MuziekMozaïek),
Barbóék, BURn, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, De Rode Antraciet,
Het Depot, Inuit, Leuven Orgelstad, LUCA School of Arts, M Leuven,
SOJO, Steiner for Life en STUK / Jazz op Zondag

Het festival geniet de warme steun van

Klara, Knack, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Stella Artois en de stad Leuven.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst