10 jaar JazzCase – Festival & expositie in Dommelhof Neerpelt

JazzCase bestaat 10 jaar!
Op 2 en 3 juni 2017 wordt dit gevierd met een heus jazzfestival in Dommelhof Neerpelt.


Over het podium

Al 10 jaar wordt naarstig gewerkt aan een straffe programmatie van jazz en improvisatiemuziek in Dommelhof Neerpelt. Al die jaren heeft het jazzpodium de nieuwsgierige jazzliefhebber weten verrassen met een gewaagde programmering. De focus ligt daarbij op vernieuwende, avontuurlijke jazz, waarbij de grenzen worden afgetast met respect voor de roots van het genre. Meermaals werkten jonge muzikanten op het domein in residentie aan een nieuw repertoire en toonden het resultaat meteen op het einde van hun verblijf aan het publiek. Op maandelijkse basis werden in totaal meer dan 80 concerten georganiseerd.

Binnen het Vlaamse jazzlandschap heeft JazzCase duidelijk zijn plaats verworven. Het podium geniet veel respect van zowel het publiek als de muzikanten.

De organisatie van de concerten gebeurt in samenwerking met Dommelhof Neerpelt en Motives for Jazz (het Limburgs jazzplatform).

Over Cees van de Ven

Cees van de Ven heeft een goed oog maar ook een goed oor voor muzikanten. Hij doet dit met evenveel kennis en overgave als enthousiasme en heeft al heel wat schoon volk kunnen overtuigen om bij hem het beste van zichzelf te geven. Hij is ook jazzfotograaf en tijdens het festivalweekend wordt een fotoalbum over 10 jaar JazzCase met concertfoto’s van hem voorgesteld.


Over het tweedaags festival

Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met het CITADELIC-festival van El Negocito Records, dat gelijktijdig plaatsvindt in het Citadelpark te Gent.
Het programma in Dommelhof ziet er als volgt uit:


Vrijdag 2 juni   


20.30 uur: Osama Abdulrasol (Project in residentie)


© Sufie de Wulf


De artistieke ziel van muzikant, componist en beeldend kunstenaar Osama Abdulrasol is moeilijk te vatten in een paar woorden. Zijn oorsprong is Irakees, zijn paspoort Belgisch, maar hij is vooral kosmopolitisch. Het nieuwe project probeert een brug te leggen over de gehele wereld vanuit Irak naar Brazilië over België en Nederland.

‘In dit project plaatsen we het element plezier, liefde, geluk enz. op de voorgrond. Muziek is een ideale spiegel voor reflectie en maakt het mogelijk om samen te smelten tot een geheel. Bruggen tussen culturen ontspringen niet zomaar op vraag, er moet aan gewerkt worden’. Bouwers van dienst zijn naast Osama de fantastische Nederlandse bassist Henk De Laat en de Belgische klassiek geschoolde zangeres Helena Schoeters. Op percussie verwelkomt de band de Braziliaan Renato Martins.

Osama Abdulrasol (qanun), Helena Schoeters (stem), Henk de Laat (contrabas, stem), Renato Martins (percussie). Vele invloeden en achtergronden komen samen en vormen een artistieke expressie die iedereen kan begrijpen. Nergens is dit duidelijker dan in zijn beeldend werk. Osama maakt gebruik van verschillende technieken om de beelden in zijn hoofd te verwerkelijken. Soms maakt hij gebruik van digitale methoden, versterkt door het gebruik van verschillende materialen, structuren en Soemerische patronen. Op andere momenten gebruikt hij zijn vaardigheid in houtsneden om zijn ideeën te vertalen.


22.00 uur: Paul Van Gysegem Trio


In zijn trio vindt Paul Van Gysegem ervaren kompanen in Giovanni Barcella op drums en Erik Vermeulen aan de piano. Alle drie mogen we hen stilaan éminences grises noemen van de jazz en de vrije muziek in België. Barcella kan jaren ervaring voorleggen in het gezelschap van bijv. Bart Maris en Jeroen Van Herzeele, in de formaties Moker en BackBack en tourde de laatste jaren met jazzicoon Charles Gayle. Bij Erik Vermeulen denken we graag aan zijn trio met Manolo Cabras en Marek Patrman, het duo Antiduo met meesterleerling Seppe Gebruers of de liaison met saxofonist Ben Sluijs.Zaterdag 3 juni


13.00 uur: Llop


Saxofonist Erik Bogaerts, gitarist Benjamin Sauzereau en drummer Jens Bouttery vormen de band Llop en werken al jaren samen (o.a. in het mooie project Les Chroniques de l’Inutile). Dit Belgisch-Franse trio speelt veelal geïmproviseerde song-achtige muziek, vaak geïnspireerd door traditionele jazz.


15.00-16.00 uur: ‘Follow the red line’:  Jazzy boswandeling lang visuele partituren in het klankenbos.


Visuele partituren zijn een fascinerend fenomeen binnen de hedendaagse muziek. Ze kenden een grote bloei in de jaren ’50 en ’60 toen componisten als Iannis Xenakis en Cornelius Cardew zochten naar ‘andere’ manieren dan het traditionele notenschrift om muziek en klank te noteren, zoals lijnen, kleuren, vormen of teksten. In het kader van 10 jaar JazzCase Neerpelt nodigt Musica het contrabasensemble Bassss uit om enkele hedendaagse visuele partituren van Belgische componisten te interpreteren. En passant stuit je ook op werk van leerlingen muziek & beeldende kunst van de Kunstacademie Noord-Limburg.

Als afsluiter zal contrabassist en beeldend kunstenaar Paul Van Gysegem een improvisatie brengen bij zijn eigen visuele partituren.


20.30 uur: Moker


© courtesy Jazzcase


Moker  is een Belgisch-Italiaans jazz collectief. Haar muzikanten zijn jazz-fanatics tot op het bot. De groep heeft  en reputatie voor haar energieke en overtuigende optredens met veelal eigen composities en gesmaakte improvisaties. De muziek wortelt in de jazz en richt zich op vrije  improvisatie en songwriting.


22.00 uur: Samuel Blaser Trio


© courtesy Jazzcase


Samuel Blaser
is Zwitsers trombonist en rising star in de hedendaagse avontuurlijke muziek. Hij pendelt tussen New York en Berlijn en is een muzikant die de jazzgeschiedenis tot zijn eigen idioom heeft gemaakt. Hij bezit een krachtige muzikaliteit gespannen over klassieke intonatie en improvisatie. Zijn vloeiende lijnen staan soms in schril contrast met de hardere muzieklijnen van de gitarist. Zo verschijnt zijn muziek in haar veelzijdigheid als een panopticum van de hedendaagse technieken in improvisatie en bouwt hij keer op keer spanning op via nieuwe muzikale facetten.

Sinds zijn debuut 2007 als leider, 7th Heaven (Between the Lines), heeft Blaser zich in rap tempo ontwikkeld van een straight-ahead hard bopper als twintiger, een innovatieve free jazzer en onderzoekende componist/bandleider op zijn dertigste. Juist zijn kwaliteiten in improvisatie werd reeds menigmaal bejubeld door de media over de gehele wereld. Voor dit trio heeft hij zich al geruime tijd geschaard met straf volk;  Marc Ducret op gitaar en  Peter Bruun op drums.


Expositie                                                                                               

Van 20 april tot en met 4 juni mei loopt er een expositie van sculpturen, schilderijen en tekeningen van Paul Van Gysegem en Osama Abdulrason.

Meer informatie

Op de website www.jazzcase.be


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst