Marni Jazz Festival 2023

18e editie : contrabas
Foto's © Arnaud Ghys







14 SEPTEMBER 2023 • 20:00 • 90' • SAL LA ROCCA

SLR 5 NEW BAND EX + ELIOTT KNUETS (BE)


Gerenommeerde contrabassist en pijler van de Belgische jazz, Sal La Rocca, krijgt de eer het festival te openen. Deze autodidact voelt zich helemaal thuis op het podium dat hij onder meer deelde met Vaya Con Dios, Toots Thielemans, Philip Catherine, en de Amerikanen Steve Grossman en Lee Konitz. Met zijn nieuwbakken kwintet van prominente muzikanten waaraan hij, als kers op de taart de jonge gitarist Eliott Knuets toevoegt, brengt hij gloednieuwe composities.

De nummers van de SLR 5 New Band Ex barsten van passie en energie, ze klinken groovy en resoluut optimistisch ! Wees niet verbaasd als je zin hebt om te dansen, te lachen en het leven te vieren !

"Sal La Rocca praat de nummers vlot aan elkaar, de ene maal is hij de drijvende kracht achter de groep, de andere maal laat hij zich erdoor meeslepen. Het podium is zijn biotoop. Dat merk je. Hij voelt er zich goed. En wij ook".
Jazzques, april 2022


Bezetting :

Sal La Roca contrabas
Eliott Knuets gitaar
Maayan Smith tenorsax
Phil Abraham trombone
Igor Gehenot piano
Umberto Odone drums

sallarocca.com



15 SEPTEMBRE 2023 • 20:00 • 90' • NICOLAS THYS

NICOLAS THYS TRIO + HERMON MEHARI (ERI/US)


Twee eeuwige bondgenoten : Nicolas Thys op contrabas en Jeroen Van Herzeele op saxofoon. Het repertoire bestaat zowel uit standards als uit composities van Thys. Ter gelegenheid van het herfstfestival nodigt de groep een vierde muzikant uit : de Amerikaans-Eritrese trompettist Hermon Mehari. Volgens Le Monde is hij "een prodigieus trompettist" terwijl voor Jazz Magazine "zijn onbetwistbaar talent een veelbelovende toekomst aankondigt". Met deze vier hoogvliegers belooft het een verbluffende avond te worden vol virtuoze verrassingen en muzikaal avontuur.

Van het ene festival naar het andere : in januari 2017 leidde Nicolas Thys de River Jazz Night met The Sound People Project : muziek die zowel in de aarde wortelt als naar de hemel reikt. De authenticiteit en de slagkracht van de drie projecten maakten deze avond onvergetelijk. Een terugblik in foto’s en woorden.

Over Hermon Mehari : “Het tweede album van de trompettist biedt een geweldige kans om te schitteren buiten de jazzsferen.”
Les Oreilles curieuses

"Technisch briljante akoestische post-bop jazz die zowel in de traditie wil graven als vernieuwen."
Telerama


Bezetting :

Nicolas Thys contrabas
Jeroen Van Herzeele tenorsax
Antoine Pierre drums
Hermon Mehari trompet

nicolasthys.net




19 SEPTEMBRE 2023 • 20:00 • 90' • SAM GERSTMANS

CARTE BLANCHE


Als telg uit een muzikantenfamilie leert Sam Gerstmans eerst viool en trompet terwijl hij zich onderdompelt in Bach, Mozart, Vivaldi en … de fanfare. Wanneer hij de wereld van de jazz ontdekt, kiest hij voor de elektrische basgitaar die hij al snel en voor altijd inruilt voor de contrabas. Daarna volgt hij een opleiding aan de Jazz Studio in Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Gedreven door nieuwsgierigheid exploreert hij uiteenlopende stijlen gaande van jazz, pop, rock, Braziliaanse muziek tot zelfs klassieke muziek.

Het festival vertrouwt blindelings de carte blanche van de week van de contrabas toe aan deze onvermoeibaar podiummuzikant en beproefde sideman. Pianoless kwartet (zonder harmonisch instrument), Westcoast, blues, bop, free, rock... Meer weten we niet. Maar is verrassing niet het basisprincipe van de carte blanche ?


Bezetting :

Sam Gerstmans contrabas
Timothé Lemaire trombone
Tom Callens sax
Umberto Odone drums




21 SEPTEMBRE 2023 • 20:00 • 90' • YANNICK PEETERS

GINGERBLACKGINGER + TOM RAINEY (US)


Bassist Yannick Peeters brengt haar project GingerBlackGinger op een nieuw spoor.

De band speelde voor het eerst samen in de zomer van 2020, waarna er nog een gebalde reeks volgde in januari 2022. Hoewel de line-up inmiddels licht is gewijzigd, blijft het doel onveranderd : de band gaat op zoek naar muziek die alle overbodige ballast overboord gooit en zich volledig richt op een even gedurfd als authentiek geluid. Rauwheid, fragiliteit, lyriek, originaliteit en integriteit gaan hand in hand. Yannick omringt zich voor door drie klinkende namen uit de jazzwereld : Frederik Leroux en Frans Van Isacker zijn de partners in crime, meesterdrummer Tom Rainey maakt het quartet compleet.

“Tom Rainey is een van de opmerkelijkste drummers van de New Yorkse binnenstad sinds de jaren 1990. ” Hij laveert tussen avant-garde en mainstream ; zijn spel barst van vondsten en innovaties.”
L.A. Times


Bezetting :

Yannick Peeters contrabas
Frederik Leroux gitaar
Frans Van Isacker sax/klarinet
Tom Rainey drums




22 SEPTEMBRE 2023 • 20:00 • 90' • GIUSEPPE MILLACI

VOGUE TRIO + TAKUMI NAKAYAMA (JP)


Giuseppe Millaci is een van de meest actieve contrabassisten van de Belgische scène. Het vierde album van zijn trio (2022) focust op de relatie tussen de componist en zijn instrument, een band die zich de afgelopen drie jaar consolideerde. De combinatie van soms kortere stukken huldigen Millaci’s uitgesproken voorliefde voor gedurfde ritmes.

Volop geïnspireerd door de soloalbums van Dave Holland, Larry Grenadier en John Patitucci, kent hij in zijn melodieën een prominente plaats toe aan de contrabas. Zo kan het instrument zich losmaken van de ritmesectie en aan de hand van een melodische maar ook harmonische dimensie de plaats innemen die het verdient.

In dit album staat het uitgebreid nadenken over de compositie ten dienste van muzikanten van wie het meesterschap en de techniek niet meer moeten worden aangetoond : Songbook werd alom geprezen tijdens een internationale tournee in Amerika en Japan en ter gelegenheid van de Octave de la Musique Point Culture 2018.

Voor het festival nodigt het Trio de Japanse saxofonist Takumi Nakayama uit met wie Millaci op internationale tournee ging. Deze in Los Angeles geschoolde muzikant wordt op handen gedragen door zowel de jonge turken als de oudere garde. Als componist en arrangeur speelt hij hoofdzakelijk in zijn eigen kwartet. Zijn doel : doorvoelde muziek maken die recht naar het hart gaat. Een hoogvlieger !


Bezetting :

Giuseppe Millaci contrabas
Amaury Faye piano
Lionel Beuvens drums
Takumi Nakayama altsax, sopraansax

giuseppemillaci.com


KOOP JE TICKETS HIER




In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst