Dutch Double Bass Festival 2023







James Oesi en zijn team zijn er weer in geslaagd om een zeer aantrekkelijke affiche samen te stellen voor deze vierde editie van het Dutch Double Bass Festival die doorgaat op 13 en 14 oktober in Theater Zuidplein te Rotterdam.

Het mooie aan dit festival is de variatie aan stijlen en de brede programmering. Met maar liefst 18 acts met de bas in de hoofdrol. Enkele topnamen zijn Renaud Garcia-Fons, Adam Ben Ezra, Robert Landfermannn, Dirty Loops en Roman Patkolón. Verder zijn er HipHop bassist Brady Watt, James Oesi & Kamerata Zuid met nieuw werk geschreven door Derrick Hodge, Dominik Wagner en de Nederlandse topbassisten Mark Haanstra en Teun Creemers.

Kortom, het wordt terug een festival boor de muzikale fijnproever.


De gehele programmering en timetable vind je HIER.

Tickets zijn HIER te koop!



Renaud Garcia-Fons


© Rolf Freiberger


Het prachtige spel van Renaud Garcia-Fons betovert vrijwel iedere muziekliefhebber, vandaar dat hij ook zo goed bij het Dutch Double Bass Festival past en hij deze keer terug gevraagd werd!

Als leerling van François Rabbath (die ook in 2019 op het DDBF speelde) weet hij naadloos verschillende stijlen te combineren. De ‘Paganini van de contrabas’, zoals hij genoemd wordt, is een meester in de flamenco en op het DDBF geeft hij één van zijn beroemde soloconcerten.



Robert Landfermann


© Patrick Essex


De invloedrijke Duitse improvisatie en jazzbassist Robert Landfermann neemt later dit jaar zijn tweede soloalbum op. Op het Dutch Double Bass Festival komt de muzikant alvast een voorproefje geven.

Landfermann heeft een indrukwekkende carrière, hij werkte samen met mensen als John Scofield en Chris Potter en speelde in vaste bands van o.a. Pablo Held.

In de wereld van de geïmproviseerde muziek is hij een grootheid, zo won hij bijvoorbeeld de WDR Jazzprijs voor Improvisatie, de NRW Promotie Prijs, de SWR Jazz Award en de New German Jazz Award.



Adam Ben Ezra


© Diego Garcia


Tien jaar geleden bracht Adam Ben Ezra zijn iconische ‘Can’t Stop Running’ uit. En die YouTube release was het begin van zijn sterrenstatus! Met meer dan twintig miljoen views van zijn online video’s is hij één van de invloedrijkste bassisten van deze tijd. “Bringing the double bass out of the shadows” zoals de BBC zegt!

Zijn solo-live optredens, waarbij hij meerdere instrumenten bespeelt en elektronica gebruikt, zijn wereldwijd een fenomeen. Dit jaar verschijnt zijn 5e album en viert hij zijn tienjarig jubileum op het Dutch Double Bass Festival.



Dirty Loops


© Miki Anagrius


Met bassist Henrik Linder in de voorhoede is Dirty Loops al sinds 2008 een fenomeen in de muziekwereld. Hun onnavolgbare mix van disco, soul, jazz, fusion, pop, gospel, funk en elektronica zorgt voor ontzettend energieke live optredens.

Je kunt ze kennen van hun totaal eigen versies van bijvoorbeeld ‘Baby’ van Justin Bieber of ‘Rolling in the Deep’ van Adele of natuurlijk van hun eigen werk. Met op het Dutch Double Bass Festival natuurlijk nog meer aandacht voor de glansrol van Linder in de band.



James Oesi & Kamerata Zuid o.l.v. Etienne Siebens


© James Oesi


Festivaloprichter James Oesi is een muzikant die altijd opzoek is naar nieuwe muzikale samenwerkingen en wegen.

Met het Tilburgse vernieuwende kamerorkest Kamerata Zuid speelt hij uitsluitend muziek van zwarte componisten in speciale arrangementen van Oesi zelf. Denk aan werken van Abdullah Ibrahim, Florence Price, Samuel Coleridge-Taylor en Joseph Bologne.

Het wordt een mix van verschillende muziekstijlen, zoals jazz, klassieke muziek en spirituals. Het hoogtepunt van het programma is de première van een gloednieuw stuk, gecomponeerd door bassist Derrick Hodge, die – geen toeval – twee jaar geleden zelf op het Dutch Double Bass Festival stond en zo in contact raakte met Oesi. Het orkest staat onder leiding van dirigent Etienne Siebens, overigens bassist van huis uit!



Brady Watt

 
© Brady Watt


Brady Watt is een fenomeen op Instagram en YouTube. Tijdens zijn online serie 'Bass & Bars' speelt hij samen met wereldberoemde rappers als Warren G, Marc Rebillet en Talib Kweli en bereikt hij miljoenen volgers.

Met zijn basgitaar en contrabas maakt hij indrukwekkende improvisaties onder en in reactie op de teksten van de rappers.

Voor het DDBF brengt hij een hele speciale live versie van Bass & Bars.



Teun Creemers ft. Mamadou Diabate


Teun Creemers © Robin Wagenaar - Mamadou Diabate © Mamadou Diabate


Bassist Teun Creemers is één van de belangrijkste basgitaristen van de nieuwe generatie in Nederland. Naast zijn werk met de bekende festivalband De Raad van Toezicht is West Afrikaanse muziek zijn grote specialiteit. Hij werkte samen met vele grootheden uit die stijl en zijn nieuwe project Naamu is helemaal gewijd aan de mix van West Afrikaanse geluiden en hedendaagse jazz.

De recensies over de plaat zijn zonder uitzondering lovend.

JazzNU over Creemers en het project: “Zijn frasering is strak afgemeten, polyritmisch, interpunctueel en is vaak als een melodie door het totaalproduct heen geweven. De totaalklank op Naamu is orkestraal maar in het midden ervan vormt Teun Creemers’ basgitaar een krater waarin lava met golven uit de luidsprekers knalt.”

De Bassist schrijft: “Muziek die klinkt als de beste platen van Salif Keïta, met basspel dat op unieke wijze de lijnen pakt die normaal gesproken op de Marokkaanse guembri of de Malinese bas-n’goni worden gespeeld. Akelig virtuoos en ritmisch complex, maar oh zo mooi.”

Trouw: “Het gebeurt vaker dat bandleiders hun eigen instrument prominent in de mix zetten. Soms is dat irritant, maar dat de bas van Teun Creemers hier nogal hard staat, is een gouden greep. Stilzitten is onmogelijk want Creemers en de vele fantastische musici die hem vergezellen, hebben de schwung onmiddellijk te pakken. De Afrikaanse ritmes in combinatie met heerlijke sax- en klarinetsolo’s van drie furieus spelende jazzblazers zijn domweg niet te versmaden. Dat Creemers bovendien ijzersterke stukken schrijft, maakt Naamu een onweerstaanbare plaat.”

Extra feestje is dat op het Dutch Double Bass Festival balofon-fenomeen Mamadou Diabate als speciale gast meedoet.



Roman Patkolón, Miriam Rodriguez Brüllova en de Zagreb Soloists

  
Roman Patkoló © Roman M. Balikowski - Miriam Rodriguez Brullova © Julian Veverica


Als de wereldberoemde violist Anne-Sophie Mutter fan van je is, dan doe je iets goed! Van contrabassist Roman Patkoló is ze niet alleen fan, maar ze speelt ook nog eens heel graag en veel met hem samen.

De Slovaakse bassist won dan ook niet voor niets vele toonaangevende concoursen zoals de Johannes Matthias Sperger competitie en de European Prize of Culture.

Op het Dutch Double Bass Festival speelt hij een spectaculair programma met gitarist Miriam Rodriguez Brüllova en de Zagreb Soloists.



Dominik Wagner / Polina Sasko


© Maria Frodl


Dominik Wagner’s ambitie is om de contrabas uit de schaduw van de cello te halen. En dat lukt deze jonge Weense bassist heel erg goed. Deze pas 25 jaar oude muzikant speelt als solist over de hele wereld, zowel bij orkesten als in duo’s en solo en won bijna iedere contrabascompetitie die er is.

Zoals de Süddeutsche Zeitung over Wagner schreef: “Dominik Wagner aims to liberate his instrument from its existence in the shadow of the cello, and present new facets of the double bass. He succeeds not only with an engaging stage presence, impressive virtuosity and vocal melodic delivery, but also with a tireless commitment to expanding the repertoire, whether through commissions or his own arrangements.“

Op het Dutch Double Bass Festival speelt hij met de gelauwerde Oekraiense pianiste Polina Sasko.



Kalpanarts & Mark Haanstra’s ‘Tara’


© Bowie Verschuuren


Een symbiose van basgitaar (met loopstation) en Indiase dans in een dynamisch opzwepend duet met strakke ritmes en indrukwekkend voetenwerk! Dat is Mark Haanstra’s Tara! Samen met danseres Indu Panday ontwikkelde hij dit stuk.

Tara betekent ‘ster’ in de eeuwenoude taal Sanskriet. De Indiase filosofie gaat ervan uit dat het leven wordt aangedreven door de energie uit het sterrenstelsel.

Het hedendaagse geluid van de basgitaar en de inzet van een loopstation worden gecombineerd met klassieke Indiase dans. Bassist Haanstra is een bekend Nederlands basgitarist en contrabassist, die je zult kennen van zijn werk met Yuri Honing, het David Bowie tribute project Lazarus en Ellen ten Damme.

Basgitaar en compositie: Mark Haanstra / Dans: Indu Panday / Choreografie: Kalpana Raghuraman



A. Crespo Barba’s ‘Music for Basses’ conducted by Leon Bosch


© A. Crespo Barba


Zoveel contrabassen heb je waarschijnlijk nog nooit bij elkaar gezien! Voor het legendarische project ‘Music for Basses’ schrijft ‘rising star composer’ A. Crespo Barba een stuk, een opdrachtwerk van het DDBF, voor meer dan 40 contrabassisten.
In samenwerking met diverse Nederlandse en Europese conservatoria zal het nieuwe stuk worden ingestudeerd en uitgevoerd door de studenten tijdens het Dutch Double Bass Festival 2023.

Met Crespo Barba’s visie over de contrabas als ultiem “instrument of delicacy” schrijft hij dit stuk. Crespo Barba is specifiek aangetrokken door de overeenkomsten van de contrabas met de menselijke stem, vooral de imperfecties: “It’s there in the imperfections, where the truth lies.”

De componist werd in 2020 gehonoreerd met de werkbijdrage muziekauteur van het Fonds Podiumkunsten en schreef eerder een stuk voor bassist James Oesi in opdracht van festivals Gaudeamus Muziekweek, Grachtenfestival en November Music.

Dit speciale project is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation.



Laura Nygren’s ‘Showpony’


© Benny van der Plank


“Like Björk on a good day.”- schrijft muziekblog Beatradar over Show Pony, het alter ego van de Amerikaanse Laura Nygren.

De contrabassist, zangeres, elektronische muzikant en producer is een rijzende ster in de Nederlandse pop- en klassieke muziekscene. Nygren voltooide in 2015 eerst haar Bachelor of Music aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in klassieke contrabas en behaalde vervolgens haar Master of Music in Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam in 2017.

‘Show Pony’ is ontstaan na jarenlang rustig thuis zingen met haar contrabas, liedjes schrijven over liefdesverdriet, atomen en het absurde. Haar debuut-EP kwam in mei 2021 uit tijdens Rewire Festival.

Als contrabassist trad ze op naast Damon Albarn, s t a r g a z e, Soap & Skin en Sinfonia Rotterdam, en als ‘Show Pony’ combineert ze haar innovatieve spel met zang en synthesizer om een levendig persoonlijk artistiek universum te verkennen.



Dario Calderone


© contraventifusta


Dario Calderone is een ware discipel van de meest invloedrijke en belangrijke hedendaagse muziekbassist uit de 20e eeuw, Stefano Scodanibbio. Hij treedt in de voetsporen van zijn mentor door het veelvuldig ontwikkelen van nieuw repertoire voor solo contrabas.

Door de pers omschreven als “Adembenemend” en “Fenomenaal” heeft de Italiaanse bassist, geluidskunstenaar en improvisator Dario Calderone als een internationaal geprezen artiest verschillende speciaal voor hem gecomponeerde stukken over de hele wereld in première gebracht.

Van 2009 tot 2019 was hij de bassist van het Nieuw Ensemble (NL), en werkte hij regelmatig samen met Klangforum Wien (AU). Calderone’s eigen composities werden ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en SENA, en zijn installaties werden gepresenteerd op GNAM in Rome en Manifesta in Palermo.

Voor het DDBF brengt Dario zijn productie van Stefano Scodanibbio’s ‘Voyage That Never Ends’. Het werk, door velen beschouwd als het magnum opus van Scodanibbio, werd een paar jaar voor zijn overlijden door Scodanibbio persoonlijk aan Calderone onderwezen.




Locatie

Dutch Double Bass Festival vindt plaats in Theater Zuidplein te Rotterdam

Theater Zuidplein
Gooilandsingel 95
3083 DP Rotterdam (NL)

WEBSITE DDBF


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst