Walter Hus – Supersonic Flora

Walter Hus – Supersonic Flora

W

Igloo

Vierendertig jaar na de release van zijn solodebuut keert Walter Hus terug naar die periode met ‘Supersonic Flora’. De première had plaats op het podium van het Kaaitheater dat in diezelfde jaren tachtig onder de naam Schaamte mee het Brusselse kunstleven een gloednieuwe en revolutionaire wending gaf.


© Malika Es-Saïdi


Brussel beleefde begin jaren tachtig een ware omwenteling. Rosas, Maximalist!, Radeis en nog een aantal andere gezelschappen zorgden voor een ingrijpende cultuurexplosie waarvan de resultaten nog steeds nazinderen. Een van de gevolgen was dat het uitgangsleven volop bloeide. Midden deze fauna met figuren als Anne Teresa De Keersmaeker, Peter Vermeersch en Josse De Pauw voelde Walter Hus zich als een vis in het water.

Meer over die hele beweging zal te lezen zijn in het boek dat volgend jaar gepubliceerd wordt rond 40 jaar Igloo. Dat is meteen het label dat Hus de kans gaf zijn eerste (solo)plaat uit te brengen, ‘8 Etudes On Improvisations’. Bij hen verschijnt nu ook zijn nieuwe soloplaat.

Hus dook hiervoor in zijn eigen repertoire, koos een aantal stukken uit die hij componeerde voor onder meer strijkkwartet en bewerkte ze voor solo uitvoering. Zo kwam hij tot selecties uit ‘La Theorie’ en ‘Muurwerk’ en voegde er een aantal recentere nummers aan toe.

Hij vertaalde het minimalisme van Philip Glass en Steve Reich naar een eigen idioom waarin ook melodie en afwijkende jazznormen verwerkt zitten. De repetitieve ritmische golfbewegingen zijn er nog steeds maar in gewijzigde vorm, nu eens broeierig dan weer zuiver stilistisch tot in de puntjes gedetailleerd.

Tijdens het premièreconcert vertelde Hus dat hij componeren niet het makkelijkst aspect van musiceren vindt. Het eindresultaat mag er nochtans zijn. Na decennia blijven de nummers overeind, op cd maar ook live. Dat Hus een begenadigd pianist is, helpt natuurlijk. Zijn gevoel voor relativering en humor leiden alles om naar een ogenschijnlijke vorm van lichtheid maar niets is wat het lijkt bij hem.

‘Supersonic Flora’ is zeker geen gratuite retrotrip maar sluit perfect aan bij de huidige interesse voor pianomuziek vanwege jonge hipsters en oudere melomanen. Het is een droom van Hus om al zijn vroeger werk op deze manier opnieuw uit te brengen. Met deze cd levert hij alleszins het ideale visitekaartje af voor een vervolg.Walter Hus: piano


© Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée

 

Special thanks to our photographers:

Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Robert Hansenne
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Robin Arends
Marleen Arnouts
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Iwein Van Malderen
Olivier Verhelst