Landscape Magazine - To The Land

Landscape Magazine - To The Land

L

Eigen beheer

Landscape Magazine ontstond begin 2015 uit een ontmoeting tussen gitarist Diego Higueras en violist Nicolas Draps enerzijds en studenten van dansschool P.A.R.T.S. anderzijds. Wat begon als een improvisatieoefening, groeide uit tot een concreet project. Rode draad voor de twee muzikanten bleef steeds het obsessief zoeken en uiteindelijk vinden van klankstructuren en perspectieven gecreëerd met de eigen instrumenten.

De openingstrack, ‘Between Skyscrapers’, opent geleidelijk aan via de samenvoeging van gitaarsnaren met wat reverb, lome beats die een naderend onheil aankondigen en met vervolgens elektrische vioolklanken die langzaam opduiken. Tot plots de gitaar als een gekooide demon dit geheimzinnig decor stapvoets maar trefzeker uit elkaar rijt. Het klinkt als Pink Floyd die de soundtrack schreef voor ‘Blade Runner 2049’.

In ‘Ballade Pour Tina’ lijkt het wel of Ruben Machtelinckx en de Brusselse groep NOX een verbond aangaan. Licht zwevende mechanismen die continu wentelen en een andere vorm aannemen.

Dezelfde lijn wordt doorgetrokken op de tweede plaatkant. Jakob Bro kan hier aan het lijstje referenties toegevoegd worden. Met dit verschil dat Higueras en Draps nog veel meer spelen met pedaaleffecten, gelukkig zonder dat het allemaal uitmondt in een nietszeggend gewriemel. Denk aan een trance flow die het midden houdt tussen de atmosfeer van films als ‘Zabriskie Point’ en ‘Apocalypse Now’. Broeierig en onheilspellend van de eerste tot de laatste noot. Tevens te omschrijven als een heel ruimtelijke versie van ambient met dank aan Brian Eno. Zeker ook een geraffineerde weerspiegeling van de zeitgeist waarbij de jonge generatie muzikanten naar een eigen taal zoekt met deze idiomen.

Niet alleen de hoes is een mooi kunstwerk maar ook het bijgevoegde magazine met tekeningen en gedichten in heel psychedelische kleuren loont de moeite. Voor alle duidelijkheid, de teksten (twee van het duo zelf en twee van de Perzische filosoof en soefi-mysticus Jalal ad-Din Rumi) staan erin afgedrukt maar worden niet gezongen.

Meteen een van meest kunstzinnige luistert(r)ips uit het recente vinylaanbod. Vooral te genieten met koptelefoon. Voor wie deze muziek elders dan in de huiskamer wil ontdekken, is er een downloadcode. Absolute topper voor fans van Hoera. en Book of Air en voor wie verder wil dan de hypes rond David Poltrock en Nils Frahm.

Diego Higueras: gitaar
Nicolas Draps: elektrische viool

© Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée

VKH Torhout

 

Special thanks to our photographers:

Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Robert Hansenne
Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Robin Arends
Marleen Arnouts
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Iwein Van Malderen