João Almeida - Static II

João Almeida - Static II

J

Eigen beheer

Toen hier een kleine recensie verscheen van Solo Sessions *IIII van João Almeida, bood de trompettist via bandcamp ook al Static I aan. Weinig later verdubbelde de jongeling het aanbod met Static II en Live at Zaratan: Almeida, Lonberg-Holm, Pereira.

Laatstgenoemde documenteert de ‘eerste ontmoeting’ van João Almeida (trompet), João Lopes Pereira (drumstel) en Fred Lonberg-Holm (cello en elektronica). 

De (anti-)cellist is in het trio de man met de ervaring en reputatie (Vandermark 5, Peter Brötzman Chicago Tentet). Op de twee tracks van hun concert hoor je jong en oud nu eens meer, dan wat minder overtuigend, verwikkeld in een aftastend spel. Begrijpelijkerwijs vind je er niet de telepathie bij van het gerenommeerde trio Ballister waar Lonberg-Holm deel van uitmaakt.

Static I is een heel andere uiting van solo met geluid omgaan dan wat João Almeida op Solo Sessions *IIII met trompet presenteert – en presteert. In dit geluidsexperiment heeft hij veldopnamen door de mangel gehaald (van time stretching and multiple EQuing). Je krijgt mee dat het van een nachtelijke wandeling komt en je weet het hele halve uur van de metalig klinkende ambient track, waarin weinig gebeurt, niet wat je hoort. Er is iets aan de gang in de nacht en het heeft iets machinaal.

Van Static II kan ik evengoed zeggen dat ik niet weet wat ik hoor. Ook hier is het elektronica waar João Almeida mee speelt, maar met Static I gooit hij het over een andere boeg. Wat “Exploring static movement through a virtual simulator of modular synthesis” ook moge betekenen, het eerste deel is hier sci-fi filmisch en voert je mee in een laboratorium van geluiden. Bij mij komt Movement I binnen als een dwingende luisterervaring. Niet een keer, maar bij elke beluistering.

Druppels vallen er met glasheldere klankkleur. Elke draai aan een knop, elke bocht in een buisje vertaalt zich in geluid. Enkele minuten gaat dat door als een logisch en rustig proces tot een volgende scène zich aandient. Kondigt iets zich aan, is de volgende fase niet zonder risico? Is de dreiging van een experiment dat ontspoort reëel? In een kritische benadering kan je dit afdoen als oude wijn in nieuwe zakken, maar een vernieuwde benadering van terugkerende uitdagingen is hier een passender beschrijving.

Houdt de eerste track het uiteindelijk speels, Movement II vangt meteen met een donkere sfeer aan. In de eerste 10’ hoor je, een beetje zoals bij Static I, weinig gebeuren, maar dan ontpopt zich uit de dreiging een aanzwengelende kracht…

Het is uiteindelijk aan het allerindividueelste oordeel van de luisteraar om uit te maken of een aanschaf het geld waard is. Bij Static II moet ik niet twijfelen. En wie weet blijkt achteraf die ‘eerste ontmoeting’ van Almeida, Lonberg-Holm, Pereira een historisch document, want schrijft João Almeida spoedig mee geschiedenis.

© Danny De Bock


In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst