Dré Pallemaerts Seva - Winter

Dré Pallemaerts Seva - Winter

D

52creations

Dré Pallemaerts neemt zijn tijd om heel bewust en doordacht zijn creaties te laten rijpen vooraleer ze vast te leggen. Zijn eerste album ‘Pan Harmonie’ (2007) kwam er toen hij 43 was en negen jaar later volgde ‘Coutances’ (2016) wat hij als carte blanche lanceerde op het festival ‘Jazz sous les Pommiers’ aldaar. Beide albums werden bekroond met de Klara-prijs ‘beste jazzcd’.

Zijn band Seva stond met ‘Coutances’ voor het eerst op Jazz Middelheim 2016 in kwintet met vaste leden Jozef Dumoulin, Bill Carrothers, bassist Nic Thys en saxofonist Robin Verheyen.

Met Seva (uit het Sanskriet: ‘onbaatzuchtige dienstbaarheid’) beklemtoont Dré Pallemaerts de ingeslagen spirituele weg die hij verder vervolgt. Zo stelde hij in 2018 een geheel nieuw kwartet samen dat hij introduceerde bij gelegenheid van de 25ste verjaardag van JazzLab. En na vele liveconcerten doorheen het land meer dan ingespeeld was om als gerijpt album nu te verschijnen: ‘Winter’ (2020).

Aan de contrabas de met Dré vertrouwde en door vele groten gevraagde (o.a. ook door Toots!) Clemens Van der Feen (39). Daarnaast pianist Pablo Held (33) en saxofonist Sebastian Gille (37), die een uitstekende zielsverwant vinden in Dré Pallemaerts. Gille en Held speelden al eerder samen in bigband en kwartet (album ‘Athem’ - Pirouet 2011).

Seva ‘Winter’ vormt een hecht kwartet van sterke persoonlijkheden die elkaar perfect aanvoelen, wat zich onderscheidt door de voortreffelijke improvisaties gedreven door een vindingrijke synergie van ideëen met de immer meesterlijke ritmiek van charismatisch leider-componist Dré Pallemaerts.

Naast prachtig bewerkte stukken van ‘Goodbye’ (Gordon Jenkins), ‘Roses Blue’ (Joni Mitchell) en ‘Eleanor Rigby’ (Beatles) haalt Dre Pallemaerts met eigen werk nog meer banden aan met wie hem nauw aan het hart ligt.

Zo opent het album met ‘Blues voor Paul’ en is er ook de herinnering aan Dré’s nauwe samenwerking met Toots: ‘The Maestro (For Toots)’. Een ingetogen, melancholisch nummer met fijne interventies van piano, bas en sax over drums als een staaltje van volkomen harmonische eenheid. ‘Goodbye’ sluit daar mooi op aan als een sferisch geladen ballad.

In ‘Cezar’, ‘Cherry Blue’, ‘Roses Blue’ en (knipoogje naar de Mechelse Jazzzolder) ‘Jazz@Home’ overheerst de diepgewortelde jazz en swing. En telkens is er de opvallende altijd aparte twist van Pallemaerts wat de versie van ‘Eleanor Rigby’ ook zo speciaal maakt.

Zijn spirituele inspiraties krijgen een kleurrijke invulling in: ‘Lord Ganesha’ en ‘Vairaga’. En met het nog aan de familie refererende ‘Remi & Lowie’ sluit hij af met een verbeeldingrijk filmisch thema, goed voor een soundtrack.

Hoe divers en complex ook, na intens beluisteren opent Seva ‘Winter’ van Dré Pallemaerts zich als een rijkelijk en warm muzikaal bad bruisend van avontuur en emotie.

Seva ‘Winter’ is in deze mistige, stille wereld misschien net de stralende boodschap naar familie en vrienden toe om elkaar te koesteren als hoop in bange dagen.

© Bernard LefèvreMusici:

Dre Pallemaerts (drums, synth, composities)
Pablo Held (piano)
Sebastian Gille (saxofoon)
Clemens van der Feen (bas)


In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst