Alexander Nemeth – Fonographer

Alexander Nemeth – Fonographer

A

Eigen beheer

Voorlopig nog zonder (eigen) label maar dit zou niet lang meer mogen duren voor deze Alexander Nemeth. De muziek op ‘Fonographer’ is namelijk te situeren in het verlengde van de succesrijke releases op Aspen Edities en granvat.


De Slovaakse Alexander Nemeth kwam naar Brussel om er klassieke gitaar te studeren aan het Koninklijk Conservatorium (Nederlandstalige en Franstalige afdeling). Sinds 2004 is onze hoofdstad ook zijn vaste woonplaats. Na zijn bijdrage aan de soundtracks voor een paar kortfilms kreeg hij de smaak van het componeren te pakken met ‘Fonographer’ als eerste werkstuk waarop hij zelf alle instrumenten bespeelt.

De aanpak op ‘Fonographer’: een “stream of consciousness” van impressies waarin tientallen details verborgen zitten. Op de achtergrond meestal een licht golvend synthesizertapijt gecreëerd volgens een eigen ontwerp van “computational thinking”, nu eens repetitief dan weer met variabele algoritmen om melodielijnen vorm te geven. Daartussen minimalistische effecten maar tevens disparate gitaarsolo’s (elektrisch en akoestisch) à la Ruben Machtelinckx.


De cd-titel is een knipoog naar ‘The Photographer’ van Philip Glass. En zo belanden we meteen bij aanverwante inspiratiebronnen zoals Ligeti, Debussy en John Adams. Mocht Klaus Schulze opnieuw de studio inkruipen, zou het waarschijnlijk klinken als op deze ‘Fonographer’. Ook Brian Eno en Hoera. zijn evidente referenties evenals Tangerine Dream (vooral dan de soundtrack voor ‘The Sorcerer’).

In ‘Vol De Nuit’ weerklinken plots orgelklanken (weliswaar via synthesizer) terwijl de parlando stukken en de sfeer van ‘O Fim’ direct gelinkt kunnen worden aan Laurie Anderson (periode ‘O Superman’). Ook fans van de Brusselse groep We Stood Like Kings zullen hier heel wat aanknopingspunten vinden.

Een bijna spacy luisterervaring met in totaal negen composities die in elkaar overvloeien als filmische geluidsbeelden boordevol lyrische expressiekracht. Te verkrijgen via de website (www.alexandernemeth.com) of in de platenwinkel Balades Sonores (Koningstraat 173, Brussel), een ware grot van Ali Baba voor dergelijke muziek en crate diggers van het meest alternatieve vinyltype.

Alexander Nemeth: gitaar (elektrisch, klassiek), drums, synthesizer

Tekst © Georges Tonla Briquet  -  foto's © Eva Nemethova


our partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée

VKH Torhout

 

Special thanks to our photographers:

Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Robert Hansenne
Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Robin Arends
Marleen Arnouts
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Iwein Van Malderen