Alex Koo / Attila Gyárfás / Ralph Alessi - Identified Flying Object

Alex Koo / Attila Gyárfás / Ralph Alessi - Identified Flying Object

A

W.E.R.F.

Voor ‘Galactic Liturgy’ zaten ze nog met twee in de cockpit van hun Identified Flying Object. Deze keer krijgen Alex Koo en Attila Gyárfás het gezelschap van een derde man, de Amerikaanse trompettist Ralph Alessi. Een ambitieuze maar tevens pragmatische trip naar een volgend sterrenstelsel waar uiteindelijk niet alles zo vreemd en onbekend is.

‘Identified Flying Object’ is een haast logisch vervolg op het debuut ‘Galactic Liturgy’. Alleen valt er nu nog meer te beleven. De inbreng van Alessi leidt hoorbaar tot het verder afdwalen van de geplande route. Een aantal stukken lijkt hierdoor nog meer te zweven in dichte nevelen van een onbekend melkwegstelsel. De meest expliciete voorbeelden zijn ‘Aurora’ (de titel alleen al) en het uiterst filosofisch getinte ‘Source Of The Ten Thousand Things’. Dit laatste is weliswaar een van de drie nummers waarop Alessi niet te horen is. In de overige composities/improvisaties drukt hij wel zijn stempel, er op lettend nooit mijlenver af te wijken van het origineel i.f.o.-idioom. Zonder te polariseren helpt hij mee aan het heroriënteren van de basisconcepten.

De openingstrack is de ideale introductie. Piano en trompet plaatsen stippellijnen die stilaan maar zeker met elkaar verbonden worden. De “flou artistique” maakt geleidelijk aan plaats voor een duidelijk afgelijnde structuur waarvan naderhand diverse varianten opdagen, zoals in het daaropvolgende ‘Levitate!’. De passende soundtrack bij schilderijen van Giorgio de Chirico. In scherp contrast hiermee is er vervolgens ‘Ready, Set, Go’. Een inderdaad heftige en haast disfunctionele uitbarsting die op kubistische wijze aan elkaar hangt. Alsof alles telkens afbrokkelt en vliegensvlug terug in elkaar geknutseld wordt.

Heel wat anders is dan weer het eerder vernoemde spacy ‘Aurora’. Van ‘Maenads’ (verwijzend naar de bezeten mythologische vrouwenfiguren berucht om hun bacchanale feestjes) zou je een driftige opwelling verwachten. Niets is minder waar. Het is eerder een zacht dobberend maar ook lichtjes vurig nagenieten in een roes van gelukzaligheid.

‘Underwater Star Based Society’ is een ander moment van bezinning boordevol kleine bespiegelingen die voortglijden op repetitieve clusters. Het gebruik van electronics is hier, net als elders, nooit de essentie maar dient enkel om wat bij te kleuren aan de hand van sobere manipulaties. Tenslotte is er nog een kort zenuwachtig interludium met speelgoedpiano-effecten vooraleer de elf minutenlange introspectieve eindgeneriek ingezet wordt.

Voor deze nieuwe release ontleent Koo elementen aan zijn eigen verleden maar verwerkt die nooit tot een gladde gestroomlijnde esthetiek. Nieuwsgierigheid van de luisteraar stimuleren blijft de drijfveer, zonder in de valkuil te trappen van shoegazer-jazz waar alles louter draait om provocatie en extreem experiment. Meer dan regelmatig duiken dan ook thema’s en melodische ankerpunten op. Een opname die alleszins doet hunkeren naar een (live) vervolg.

Technisch detail: de opnamen gebeurden in de Johnny Green Giant Studio, tegenwoordig de “talk of the town” door de ganse infrastructuur, inclusief de beschikbare instrumenten. ‘Identified Flying Object’ is te verkrijgen in uitvouwbare digi-pack met, zoals ondertussen de gewoonte is bij Alex Koo, een illustratie van de Nederlandse grafisch kunstenaar Max Philippi.

© Georges Tonla Briquet
Musici:

Alex Koo: piano, toetsen, electronics
Attila Gyárfás: drums, gong synth
Ralph Alessi: trompet, piccolo trompet

www.werfrecords.bandcamp.com
http://www.alexkoomusic.com/
https://maxphilippi.com/


LIVE (streaming)

16.01.2021, Flagey (Brussels Jazz Festival) - Première
https://www.flagey.be/nl/group/7923-brussels-jazz-festival-2021


In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst