Alain Pierre – Sitting In Some Café (GTB)

Alain Pierre – Sitting In Some Café (GTB)

A

Spinach Pie Records

Een thema-cd rond cafés zonder te vervallen in bluesrock of pubfolk, gitarist Alain Pierre bewijst met zijn nieuwste release dat het kan. Schuif aan en luister naar een akoestische soundtrack over reizen, vriendschap, bier en muntthee.

Het werd meteen een concept-cd opgebouwd rond een instrumentale verhalencyclus waarvoor hij de inspiratie opdeed door vele uren rustig in een hoekje van een of ander (Brussels) café te zitten, daar de lokale fauna te observeren en zo te mijmeren over eigen levenservaringen.

Zijn werkinstrumenten om dit alles uiteindelijk te verklanken: een klassieke gitaar, een akoestische zessnarige gitaar, een twaalfsnarige gitaar met stalen snaren en een fretless klassieke gitaar. Hij koos zorgvuldig elk model om de juiste sfeer bij het betreffende onderwerp te creëren. Het geschuifel over de snaren klinkt daarbij als het geritsel van pagina’s die omgedraaid worden.

Alain Pierre flirt met diverse stijlen zonder echt een radicale keuze te maken. Soms grijpt hij naar het klassieke repertoire om dan over te schakelen naar mediterraans getinte kleuren zoals in ‘Café de Paris, Tunis’ waarin zijn gitaar bijna klinkt als een oud. Hier haalt hij herinneringen op aan zijn verblijf in Tunesië toen hij daar werkte met de groep Anfass en het genot van muntthee ontdekte. In ‘Beers, Heat & Smoke’ (geïnspireerd op de tijden dat er nog gerookt werd op café) zit een knipoog naar de akoestische blues uit de beginperiode van Led Zeppelin. ‘Jon & John’ is een ode aan twee muzikanten waar hij grote fan van is: Jon Christensen en John Abercrombie. Wie het werk van Anthony Phillips genegen is, zal hier eveneens herkenningspunten ontwaren. Het licht speelse ‘Toboggans’ sluit dan weer perfect aan bij het werk van Yann Tierssen en de Griekse gitarist Yiorgos Magoulas. Ergens tevens een verdoken eerbetoon aan akoestische grootmeesters als Egberto Gismonti en Ralph Towner.

‘Sitting In Some Café’ is een uiterst stilistisch werkstuk uitgebracht in digipack met een uitvouwbaar boekje waarin aangepaste foto’s en tekeningen staan samen met een filosofische tekst van Pierre. Voor poëtische zielen die de hectische wereld af en toe graag overschouwen vanuit een verdoken plekje met het juiste ambachtelijk gebrouwen bier bij de hand. Luistermateriaal dat live een grote meerwaarde krijgt door de achterliggende verhalen van de gitarist en het extra uitvergroten van een aantal karakteristieke stijlelementen.


Alain Pierre: gitaren


© Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée

 

Special thanks to our photographers:

Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Iwein Van Malderen
Olivier Verhelst