Aka Moon – Now

Aka Moon – Now

A

Outhere

2017 stond in het teken van de eerste jazzopname die honderd jaar voordien gemaakt werd. Het was tevens de herdenking van een aantal grote jazzhelden die een eeuw geleden geboren werden. Maar het was ook een beetje het jaar van Aka Moon dankzij een verzamelbox van 20 cd’s (waaronder onuitgegeven materiaal) en op de valreep een splinternieuwe cd, ‘Now’.

De cd-titel valt gerust te bestempelen als een statement waar je het woordje “jazz” kan voor plaatsen. Aka Moon blijft namelijk na vijfentwintig jaar uiterst actueel. Niet alleen door de eigen gebalde sound gecreëerd door het triumviraat Fabrizio Cassol-Michel Hatzigeorgiou-Stéphane Galland maar vooral ook door de vele invloeden uit heden en verleden die ze met bravoure en op heel geïnspireerde manier verwerken.

De energie die het trio uitstraalt, is onverminderd en ongeëvenaard op dit niveau. Geen enkele groep uit de nieuwe lichting vormt dergelijke stroombron. De openingstrack alleen al laat je verdwaasd echter. Niet door solo’s maar door een kernachtige en hechte groepsklank. De reden waarom ze elkaar trouw blijven, wordt hierbij nog eens duidelijk geïllustreerd. Het donkere ‘The Visitor’ laat dan weer een andere zijde horen. Puur soundtrackmateriaal voor zowel speelfilms als games. Ook in ‘Now’ detecteer je een ondraaglijk spanningsveld. Eigenlijk een beetje vreemd dat ze uit die hoek nog geen concrete aanbiedingen kregen.
Op juiste tijdstippen wordt het tempo vertraagd voor een meer verhalende spin-off waar het ritme ondergeschikt staat aan een eigenzinnige melodielijn. ‘Nomadism’ is daar een mooi voorbeeld van, met een solo van Hatzigeorgiou. Cassol zelf blijft natuurlijk de geboren gids die het drietal overal doorheen slingert maar steeds op gelijke voet. Het is over heel de lijn “een voor allen, allen voor een”. Luister maar naar de funk groove in ‘The Year Of Fire Horse’ waarin ritmesectie en vertellende saxofoon gewoon samensmelten. Er wordt ideaal afgesloten met een licht deinende trancegolf.


Zoals op de verzamelbox uitvoerig te horen is, passen de drie zich als ware kameleons telkens aan de werelden van hun gastmuzikanten aan. De grootste impact komt echter nog steeds van de trioformule. Hier komen al deze invloeden en verschillende schakeringen naar boven, net als de referenties naar het jazzverleden. Top act voor het komende (festival)seizoen.

Musici:

Fabrizio Cassol: altsaxofoon
Michel Hatzigeorgiou: Fender bas
Stéphane Galland: drums

© Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée

VKH Torhout

 

Special thanks to our photographers:

Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Robert Hansenne
Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

Robin Arends
Marleen Arnouts
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Iwein Van Malderen