The N.O. Train Jazzband

When: 19-12-2020

Where: Lokerse Jazzklub

Description

Inkom: 5 € (niet-leden), 3 € (leden en -25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

De wortels van de New Orleans TRAIN Jazzband (ontstaan in 1974 en al 37 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazzklub liggen in Dendermonde, waar de leider van de band,  trombonist Lajos Van  Peteghem, medestichter was van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van  de Honky Tonk Jazzclub. Hij is nu penningmeester van Jazzcentrum Vlaanderen in Dendermonde.
   
Muziek uit New Orleans is de rode draad in het repertoire van de band. Swingnummers vervolledigen de setlist onder invloed van de Harlem Blues & Jazzband-trombonist Clyde Bernhardt, waarmee de TRAIN eind zeventiger en begin tachtiger jaren toerde en van de liefde voor de bigbandmuziek van enkele leden van de band.

Pianist Guido Ros was 50 jaar voorzitter van de Lokerse Jazzklub. Saxofonist/klarinettist Danny Verleyen dirigeert de Bigband Carpet Crooners uit Hamme-Zogge en bassist Arnold De Schepper leidt zijn eigen Arnold D.S. Band. Banjoïst en bassist Bart Robbrecht en drummer Koen Van Peteghem (zoon van) vullen de ritmesectie aan. Oostendenaar en trompettist Jean-Pierre Severens vervolledigt de frontline. Hij is leider van de DSB (Dixieland Street Band) uit Antwerpen en ook dirigent van de Melody Makers (harmonie uit Oostende). Verschillende bandleden dragen ook vocaal hun steentje bij.

Een optreden van de New Orleans TRAIN Jazzband verloopt volgens jazzkenner Willy De Fleurquin als een gezellige treinrit. De band start en de toeschouwers stappen op en denderen ritmisch mee, waarbij de wisselwerking tussen het orkest en de toehoorders en tussen de bandleden onderling tot de meest onverwachte situaties kan leiden.

De TRAIN was te gast op de jazzfestivals van Dendermonde, Gent, Namur, Breda, Eindhoven, Tilburg, Enkhuizen, Dunkerque (F), Brecon en Llangollen (Wales), Dresden (ex-DDR) en Nürnberg (D) en op de kroegentochten van Dendermonde, Gent, Haaltert, Roeselare, Mechelen, Lier, Ninove (met pianist Bill Sinclair uit New-Orleans). Er werd ook opgetreden in ontelbare jazz- en jeugdclubs in de lage landen. Dit jaar was de band voor de 20ste keer te gast in Beieren (Burgthann) om daar te spelen op Hemelvaartsdag en daarna in een andere jazzclub of biergarten. Tal van trouwers en bedrijven hebben de TRAIN op hun receptie en regelmatig zijn ze te horen op één of andere boottocht op de Schelde of ander water. De band genoot de eer ons land te vertegenwoordigen op Expo 98 in Lissabon (Portugal), op Expo 2000 in Hannover (D), Expo 2005 in Aichi (Japan) en in 2008 in Zaragoza (Spanje). Dat waren onvergetelijke momenten telkens voor een enthousiast publiek.

Het bestaan van de band houdt voor de leden een soort filosofie in waarbij samen gezellig traditionele jazzmuziek brengen veel belangrijker is dan het succes dat er mee kan worden bereikt. De meeste bandleden hebben om den brode een dagtaak en dan is daarbij musiceren de ideale uitlaatklep, de stressbestrijder.

Venue

Lokerse Jazzklub

Sportlaan (clublokaal van de Atletiekvereniging AVLO)

9160

Lokeren

http://www.lokersejazzklub.be

In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst