BELGIAN LABEL NIGHT 08/10/2016: een Feest van de Belgische Jazz

Claude Loxhay in gesprek met Rik Bevernage.

 


© Hekkefrontkok

 

Hoe gaat het momenteel met De Werf, met het kunstencentrum en het label ?

Vanaf 1 januari 2017 wordt De Werf een nieuwe organisatie, in een fusie met kunstencentrum Vrijstaat O uit Oostende. Op dit ogenblik is de belangrijkste kaap genomen: de fusieplannen werden aanvaard door de Vlaamse Gemeenschap en “Vrijstaat De Werf” (voorlopige naam) gaat alvast de volgende subsidieperiode  (2017-2021) in met een mooie structurele subsidie. Persoonlijk ben ik niet meer betrokken bij de toekomstplannen, maar alvast het label gaat door op het huidige élan (een 8 à 10 releases per jaar). Ook wat de clubwerking betreft blijven er jazzconcerten gepresenteerd worden in Brugge en in Oostende. Al zal het begrip jazz wellicht een stukje anders geïnterpreteerd worden door de nieuwe programmatoren (Benny Claeysier en Pieter Koten) dan in de huidige en vorige periode.

 

Geen Jazz Brugge Festival dit jaar, maar wel een W.E.R.F.-label night?

In de verwarrende periode van fusiebesprekingen en toekomstplannen tussen De Werf en Vrijstaat O werd onder andere de toekomstplannen in verband met het Jazz Brugge Festival ( eerste editie in 2002) besproken tussen het Concertgebouw, De Werf en Vrijstaat O. Geen van de initiatiefnemers van het huidige Jazz Brugge Festival werd betrokken in deze gesprekken. Uit ongenoegen besliste de Jazz Brugge equipe om de handdoek in de ring te smijten. Vanaf 2019 komt er wellicht een nieuw jazzfestival in Brugge.

De Werf heeft van de vrijgekomen data gebruik gemaakt om een W.E.R.F.-Label Night te presenteren. De eerste Label Night werd georganiseerd in 2012, naar aanleiding van het verschijnen van de 100ste CD op het label. Straks zitten we aan nummer 145 !

 

De Label Night gaat door op vier podia in het Concertgebouw. Er wordt een staalkaart gebracht van nieuwe projecten en recent verschenen albums.

Er verschijnen naar aanleiding van de Label Night drie nieuwe CD’s : SCHNTZL, Trio Grande en het Chris Joris Home Project.

We geven ook al een voorproefje van een nieuw project dat in de stijgers staat : het  Kris Defoort Trio featuring de Franse saxofonist Guillaume Orti en de Hongaarse vocaliste Veronika Harcsa.

We hadden ook gehoopt om reeds een andere internationale samenwerking te kunnen voorstellen: het Ragini Trio featuring de Franse pianist Bojan Z en de Indische vocaliste Sawani Mudgal. De opnames voor de CD waren voorzien begin september, maar helaas moeten we het project om gezondheidsredenen van één van de muzikanten verplaatsen naar een latere datum. Op de Label Night presenteren we wel Ragini in trio.

We maken graag van de gelegenheid gebruik een aantal recent verschenen albums voor te stellen : het nieuwe quintet van Bart Defoort,  MikMâäk, een big band met de fine fleur van  Belgische en Franse avontuurlijke musici en Compro Oro, een latin band die ongetwijfeld voor een feestelijke afsluiter van dit mini-festival zal zorgen. Het programma wordt aangevuld door enkele sterkhouders van het label : Ben Sluijs en Erik Vermeulen, samen goed voor een tiental albums en tenslotte een nieuwe band rond Jean-Paul Estiévenart en Steven Delannoye.

© Hekkefrontkok

 

Kan je de projecten even voorstellen ?

Kris Defoort Trio feat. Guillaume Orti & Veronika Harcsa

Concertzaal – 18:00u

Kris Defoort: piano

Nic Thys: el. bas

Lander Gyselinck: drums

Guillaume Orti: saxen

Veronika Harcsa: vocals



In 2012 beslist de Brugse pianist/componist Kris Defoort, na heel wat omzwervingen in de wereld van opera en hedendaags klassiek, zich terug te focussen op zijn eerste liefde: jazz. In zijn gloednieuwe trio lijft hij naast jarenlange compagnon de route Nic Thys (elektrische bas) de jonge beloftevolle drummer Lander Gyselinck in.

Hun debuutplaat ‘Live From Bruges’ (W.E.R.F.100) werd in de pers enthousiast onthaald en herbevestigde meteen de status van Kris Defoort als één van de absolute grootmeesters van de vaderlandse jazzscene. Ook bij vriend en acteur Josse De Pauw viel de muziek in de smaak, waardoor hij beslist hen in te lijven voor zijn nieuwe theatermonoloog ‘An Old Monk’. De voorstelling werd een schot in de roos en toert intussen letterlijk de hele wereld rond.

Vandaag breidt Kris zijn trio uit met twee bijzondere internationale gastmuzikanten. Op saxofoon vinden we Fransman Guillaume Orti, die we o.a. kennen als lid van Mâäk. De kers wordt verder op de taart gezet door de charismatische Hongaarse vocaliste Veronika Harcsa.

Samen werken ze een nieuw repertoire uit, in een creatieopdracht van het Concertgebouw, dat in 2017 zal gereleaset worden op ons label. Op de Labelnight krijgt u reeds de kans om dit project in première bij te wonen.

W.E.R.F.001  KD’S BASEMENT PARTY  «Sketches of Belgium»

W.E.R.F.004  KD’S DECADE «Live»

W.E.R.F.14/15 KRIS DEFOORT & DREAMTIME «Passages»

W.E.R.F.037 DEFOORT-TURNER-THYS-BLACK «Sound Plaza»

W.E.R.F.050 KD’S BASEMENT PARTY LIVE «Sketches of Belgium»

W.E.R.F.047 KRIS DEFOORT «Conversations/Conservations»

W.E.R.F.100 KRIS DEFOORT TRIO «Live in Bruges»

W.E.R.F.101 KRIS DEFOORT “Live in Tokyo”

W.E.R.F.102 DEFOORT-TURNER-THYS-BLACK “New Sound Plaza”

W.E.R.F.131 KRIS DEFOORT TRIO “Monks Dance”

 

Chris Joris Experience feat. Naima Joris

Concertzaal – 20:00u

Chris Joris: percussie, drums

Naïma Joris: vocals               

Yassin Joris: gitaar, vocals

Free Desmyter: piano

Bart Borremans: sax

Lara Rosseel: contrabas

Christophe Millet: percussie


© Jos L. Knaepen

Chris Joris wordt wel vaker de pionier genoemd van de versmelting van jazz en wereldmuziek. Als pianist, componist en vooral percussionist schrijft en speelt hij deze unieke muzikale kruisbestuiving sinds 1975. Zijn working band “The Chris Joris Experience” is anno 2016 aan zijn vierde versie toe en staat telkens garant voor het beste van twee werelden. Daarnaast speelde hij met de crème van de Belgische jazzscene, alsook bij internationale grootheden als Mal Waldron, Cameron Brown, Art Farmer, Bob Stewart, Steve Lacy, ...

Doorheen zijn carrière evolueerde zijn stijl van afro-jazz tot meer vrije improvisatie, maar bleef hij actief in het Afrikaanse percussie-circuit met o.a. Adama Dramé en Baba Sissoko. Als componist schreef hij onder meer werk voor theater en kortfilms. Als sideman is hij frequent te zien aan de zijde van o.a. Tuur Florizoone, Eric Person en Frank Vaganée.

Hij mocht reeds diverse prijzen in ontvangst nemen zoals de Klara Prijs voor beste CD als de SABAM Award en hij werd genomineerd als ‘beste jazzcomponist’ op de Zamu Awards.

In zijn nieuwe “Chris Joris Experience” zet hij dochter Naïma Joris in de spotlights. In jazzmiddens mag zij vooralsnog weinig belletjes doen rinkelen, in het rockcircuit liet ze zich intussen opvallen als opmerkelijke vocaliste, o.a. als lid van het populaire Isbells.

 

W.E.R.F.012 THE CHRIS JORIS EXPERIENCE “Live 1997”

W.E.R.F.038  THE CHRIS JORIS EXPERIENCE «Out of the Night»

W.E.R.F.057  CHRIS JORIS – BOB STEWART «Rainbow Country»

W.E.R.F.084  THE CHRIS JORIS EXPERIENCE «Marie’s Momentum»

W.E.R.F.139  THE CHRIS JORIS HOME PROJECT feat. NAIMA JORIS

        

MikMâäk

Concertzaal – 22.00u

Pierre Bernard: fluit | Laurent Blondiau: trompet | Geoffroy de Masure: trombone | Jean-Paul Estiévenart: trompet | Fabian Fiorini: piano | Yann Lecollaire: klarinet | João Lobo: drums | Bart Maris: trompet | Michel Massot: sousafoon, euphonium | Guillaume Orti: saxen | Pascal Rousseau: tuba | Claude Tchamitchian: contrabas | Grégoire Tirtiaux | Bo Van der Werf: bariton sax | Niels Van Heertum: euphonium | Jeroen Van Herzeele: tenorsax

Het Belgisch-Franse collectief Mâäk brengt muziek in open vormen met roots in jazz, improvisatie, hedendaagse muziek, wereldmuziek en zelfs alternatieve rock. Tot 2010 ging de band als Mâäk’s Spirit door het leven, toen werd het kortweg Mâäk. De groep heeft sinds zijn ontstaan een aantal bezettingswissels gekend, maar bestaat nu al enige tijd uit de vaste leden Laurent Blondiau (trompet), de Franse altsaxofonist Guillaume Orti, Jeroen Van Herzeele (tenorsax), Michel Massot (tuba, trombone) en de uit Portugal afkomstige drummer João Lobo.

In 2014 groeide het idee om een repertoire uit te werken voor een bigband. Ze zochten en vonden een schare muzikale soulmates uit Frankrijk en eigen land en MikMâäk werd geboren. Na een intensief creatieproces mocht de groep in de zomer van 2014 het groot podium van Jazz Middelheim openen en schitterden ze op Gaume Jazz. Deze bijzonder straffe concerten smaakten naar meer en er werd beslist de gelegenheidsbigband een verder leven te gunnen.

In juni van 2015  werd middels twee opnameconcerten in De Werf een fantastische titelloze debuutplaat opgenomen. Hun weergaloze passage op de Belgian Jazz Meeting in september vorig jaar wist moeiteloos een internationaal publiek aan jazzprofessionelen te overtuigen en bewees nog maar eens dat dit collectief tot de absolute top mag gerekend worden binnen de Europese jazzscene!

W.E.R.F.059  MÂÄK’S SPIRIT “5”

W.E.R.F.110  MÂÄK «Buenaventura»

W.E.R.F.122 MÂÄK  «Nine»

W.E.R.F.132/133 MIKMÂÄK «MikMâäk»

 

SCHNTZL

Kamermuziekzaal – 19.00u

Hendrik Lasure: piano

Casper Van De Velde: drums

SCHNTZL is ongetwijfeld één van de grootste beloftes van onze nationale jazzscene. Daar zit de jeugdige leeftijd van beide groepsleden, Hendrik Lasure (18) en Casper Van De Velde (20) zeker voor iets tussen, maar het is vooral hun muzikale maturiteit en ongeremde creativiteit die stormenderhand menige jazzharten aan het veroveren is.

Na hun overtuigende winst tijdens de STORM-contest in 2013 gaat het SCHNTZL voor de wind. De afgelopen jaren speelden ze in alle uithoeken van België en werkten hard aan een repertoire. Dit ging niet onopgemerkt voorbij en in september 2015 werden ze door een professionele jury geselecteerd als één van de 13 meest spraakmakende Belgische jazzacts, die tijdens de Belgian Jazz Meeting werden gepresenteerd aan een internationaal publiek van pers en organisatoren. Nadien werden ze door velen getipt als dé revelatie.

In juni van dit jaar besloten ze zich gedurende week op te sluiten in De Brakke Grond in Amsterdam, waar ze de laatste hand legden aan hun debuutplaat. Deze werd uiteindelijk in juli ingeblikt en wordt in première aan u voorgesteld op deze Labelnight.

W.E.R.F.140   SCHNTZL  “TBA”

 

Sluijs – Vermeulen

Kamermuziekzaal – 21.00u

Ben Sluijs: saxen

Erik Vermeulen: piano

Sinds begin jaren '90 zijn saxofonist Ben Sluijs en pianist Erik Vermeulen vaste waarden in het Belgische jazzlandschap. Ben Sluijs mag gerust ook één van de meeste productieve artiesten genoemd worden. We hebben het even nageteld en alleen al voor ons W.E.R.F.-label werkte hij mee aan 13 titels, waaronder 9 als (co-)leader. Erik Vermeulen mag er zo 11 op zijn conto schrijven, waarvan 6 als (co-)leader.

 

Niet toevallig verschijnen ze beiden vaak op dezelfde releases. Sinds hun eerste kennismaking is het namelijk muzikale liefde op het eerste gezicht. Ben Sluijs verwoordt het als volgt: "Sommige muzikale ontmoetingen zijn bijzonder, bedoeld om te blijven, en geven met hun zeldzame match zelfs het gevoel mogelijk slechts één keer in een mensenleven te zullen voorkomen". 

 

Dit duo mag dus uiteraard niet ontbreken op het gala-event van ons label!

 

W.E.R.F.081  BEN SLUIJS – ERIK VERMEULEN  “Stones”

W.E.R.F.086  BEN SLUIJS – ERIK VERMEULEN “Parity”

W.E.R.F.117  BEN SLUIJS – ERIK VERMEULEN “Decades”

 

Bart Defoort Quintet

Studio 1 – 19:00u

Bart Defoort: tenorsax

Ewout Pierreux: piano

Hans Van Oost: gitaar

Christophe Devisscher: contrabas

Toni Vitacolonna: drums

De Brugse saxofonist Bart Defoort en ons label hebben een lange geschiedenis. Als lid van K.D.'s Basement Party (W.E.R.F.001) van broer Kris Defoort en van diverse bands als o.a. Octurn en het Brussels Jazz Orchestra is hij intussen vereeuwigd op maar liefst 18 platen uit onze catalogus!

Slechts zelden treedt hij naar buiten als leader van zijn eigen projecten, maar als hij het doet, levert hij een klein meesterwerk af. Met 'Inner Waves' presenteren we met trots Barts vierde plaat als leider op ons label. Net zoals bij zijn vorige platen schreef hij een rits meeslepende composities bij elkaar die geworteld zitten in de jazzgeschiedenis maar tegelijk zeer actueel klinken.

Rondom zich verzamelde hij opnieuw een dream-team met Ewout Pierreux op piano en keys, Hans Van Oost op gitaar, Christophe Devisscher op contrabas en Toni Vitacolonna op drums.

W.E.R.F.009 BART DEFOORT QUARTET “Moving”

W.E.R.F.039 BART DEFOORT QUARTET “The Lizard Game”

W.E.R.F.072 BART DEFOORT – EMANUELE CISI QUINTET “Sharing Stories on our Journey”

W.E.R.F.137 BART DEFOORT QUINTET «Inner Waves»

 

Ragini Trio

Inkomhal – 21:00u

Nathan Daems: saxen, fluit

Marco Bardoscia: contrabas

Lander Gyselinck: drums

 

Voor wie denkt dat jazz en Indische klassieke muziek weinig met elkaar te maken hebben, is er Ragini Trio om het tegendeel te bewijzen. Jazz en Indische muziek hebben net wél raakvlakken omdat ze geënt zijn op hetzelfde muzikale moederconcept, nl. improvisatie. De verleidelijke melodieën krijgen een pittige jazzy invulling door bad boy Lander Gyselinck en wereldreiziger Nathan Daems. In Marco Bardoscia, bassist van o.a. Pedro Fresu en Enrico Rava, vonden ze een sparring partner van een onwaarschijnlijk niveau.

Voor de muzikale blik van Nathan Daems is België te klein. Hij is leider van de groepen Black Flower (Ethiojazz), Nathan Daems Quintet en Bazaar d’Orient (balkan), maar ook sideman bij Antwerp Gipsy Ska Orkestra & Mafiasko Taxi (eclectische Balkan) en Va Fan Fahre (Egyptische/Ethio brass band). Lander Gyselinck verovert stormenderwijs de Belgische jazzscène. Hij verdeelt zijn tijd over verschillende bands als LABtrio, STUFF en Kris Defoort trio. Hij studeerde een jaar in New York, waar hij o.a. het podium deelde met John Zorn. Hij is de winnaar van de Toots Thielemans Jazz Award in 2010 en de winnaar van de Sabam Youth and Music award in 2012.
Marco Bardoscia speelt in bands met klinkende namen zoals o.a. Paolo Fresu, Ernst Reijseger, Perico Sambeat, Raffaele Casarano, Luca Aquino… Hij is de winnaar  van de Berklee College of Music Award in 2002 en de Jimmy Woode Award voor beste contrabassist (Ronciglione Jazz Festival).

W.E.R.F.114 RAGINI TRIO “Ragini”

 

Estiévenart – Delannoye Quartet

Inkomhal – 19.00u

Jean-Paul Estiévenart: trompet

Steven Delannoye: tenorsax

Bert Cools: gitaar

Mark Schilders: drums


Jean-Paul Estiévenart (© Mael Lagadec) en Steven Delannoye (© Jacky Lepage)

Jean-Paul Estiévenart is sinds enige jaren niet meer weg te denken uit de Belgische jazzscene. Zijn muzikale veelzijdigheid en drang naar experiment brengt hem bij de meest uiteenlopende groepen en projecten. In 2014 bracht hij zijn debuutplaat uit op ons label als met zijn eigen trio: ‘Wanted’ (W.E.R.F.114).

Saxofonist Steven Delannoye is eveneens geen onbekende voor ons label. In 2009 – toen nog vers van de schoolbanken – verscheen hij reeds voor de eerste maal met zijn trio en bracht het bijzonder mooie ‘Midnight Suite’ (W.E.R.F.076) uit. Hij beslist vervolgens om zich gedurende enige tijd in New York te vestigen, waar hij zijn Steven Delannoye New York Trio opricht. In 2014 vult hij dit trio aan met BJO-frontman Frank Vaganée en brengt het sterk onthaalde ‘Here Comes Tomorrow’ (W.E.R.F.116) uit.

Recent beslisten beide heren om een gloednieuw quartet in het leven te roepen, met Bert Cools op gitaar en Mark Schilders op drums. Opnieuw krijgt u als bezoeker de kans om deze nieuwe muziek als één van de eersten tot leven te zien komen.

W.E.R.F.076  STEVEN DELANNOYE TRIO “Midnight Suite”

W.E.R.F.116  STEVEN DELANNOYE NEW YORK TRIO + FRANK VAGANÉE “Here Comes Tomorrow”

W.E.R.F.115  JEAN-PAUL ESTIÉVENART « Wanted »

 

 

Compro Oro

Inkomhal – 23.00u

Wim Segers: vibrafoon

Bart Vervaeck: gitaar

Mattias Geernaert: contrabas

Frederik Van den Berghe: drums

Robbe Kieckens: percussie

Het Gentse collectief Compro Oro ontstond als een ode aan de Afro-Cubaanse muziek. Hoofdzakelijk geïnspireerd door Cal Tjader, maar ook door Mulatu Astatke en Marc Ribot begint Wim Segers te componeren: lichte en donkere melodieën, snel of traag bewegend door het ritmische landschap van de Latijns-Amerikaans cultuur, gul doorspekt met improvisaties.

De combinatie van de vibrafoon met de grillige gitaarsound van Bart Vervaeck levert een rijk kleurenpalet op, waarmee dit collectief haar muzikaal reisverslag schetst. De ultieme groove wordt geleverd door vaste waarde Frederik Van den Berghe en de in Afrika opgegroeide percussionist Robbe Kieckens, die samen met bassist Mattias Geernaert een stevige ritmesectie vormen.

Compro Oro brengt muziek die de zinnen beroert, die dansbaar is en tegelijkertijd boeiend blijft. Live-optredens zijn een feest voor heupen, oren en geest, m.a.w. de gedroomde afsluiter van een gevarieerde Labelnight.

W.E.R.F.128  COMPRO ORO “Transatlantic”

 

 


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst