De Jazzontspooring Harelbeke - dag 2: Philip Catherine & Martin Wind, Cécile McLorin Salvant & the Aaron Diehl Trio, James Brandon Lewis Trio

When: 21-10-2017

Where: Cultureel Centrum Het SPOOR

Description

Deuren open om 18u00, eerste optreden om 19 uur
CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
Vvk: € 25/add € 30

19u00: Philip Catherine & Martin Wind

Philip Catherine wordt 75 in oktober. Een uitstekende gelegenheid om onze Belgische jazzheld in de bloemen te zetten. Hij werkte samen met grootheden zoals Chet Baker, Dexter Gordon, Charles Mingus, … en is al sinds de jaren ’60 één van de meest vooraanstaande figuren van de Europese jazz. Zijn soepel swingend gitaarspel en lyrische composities weten elk publiek te begeesteren. Hoewel een vingervlugge snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties. Liever concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel.

Bassist Martin Wind (°1968) trekt in 1996 van Keulen naar New York en speelt er al heel snel met grote namen als Hank Jones, Slide Hampton, John Scofield, Pat Metheny, … Hij heeft zijn eigen kwartet en is lid van Matt Wilson’s band “Arts and Crafts” en het Vanguard Jazz Orchestra.
‘The Viking’ (1983) met bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen en …Philip Catherine was de eerste jazzopname die Martin Wind beluisterde. Hij bewonderde vooral dat beide instrumenten niet in hun gebruikelijke rol vast zaten maar volledig vrij leiding konden nemen, melodie aangeven of soleren. Precies wat er opnieuw zo mooi is op ‘Old Folks’ (ACT 2014). Daarop staan interpretaties van standards, blues, Villa-Lobos, Paul McCartney en originele composities. Telkens prachtig door de muzikale puurheid en het onwaarschijnlijke meesterschap.
Op vraag van De Jazzontspooring een uniek concert in Harelbeke.

21 uur: Cécile McLorin Salvant & Aaron Diehl Trio

Al jaren bovenaan onze wishlist maar nu is het eindelijk gelukt. We hebben de eer om dé jazzzangeres van het moment – ondertussen ook Grammy winnares (Best Jazz Vocal Album, 2016) – te mogen verwelkomen.

Cécile McLorin Salvant (1989) heeft een Franse moeder en een Haïtiaanse vader. Ze groeit op in Miami en trekt in 2007 naar Aix-en-Provence. Daar studeert ze rechten en verdiept zich in klassieke zang, jazz en blues. In 2009 maakt ze in Parijs haar eerste album ‘Cécile’ en amper een jaar later wint ze, 21 jaar oud, de Amerikaanse Thelonious Monk Competition.

Haar interpretaties van onbekende jazz- en blues songs zijn uniek. Gaandeweg ontwikkelt McLorin Salvant een manier van zingen die intens, verrassend en verhalend is. Ze beschikt over een magische stem met een strikt eigen sound en een adembenemende frasering. Dat is goed te horen op haar album ‘WomanChild’ (2013), met daarop minder bekende Amerikaanse jazzsongs die volgens haar standards zouden moeten zijn. Het album wordt genomineerd voor een Grammy en de zangeres prijkt niet veel later bovenaan de lijstjes van vier (!) verschillende categorieën van de DownBeat Critics Poll: beste jazzalbum, beste jazzzangeres, beste opkomende jazztalent en beste opkomende vrouwelijke vocalist.

Eind 2013 wordt ze door Wynton Marsalis uitgenodigd voor een concert met zijn wereldbekende Lincoln Jazz Orchestra. In 2014 brengt Cécile McLorin Salvant het nieuwe album ‘For One To Love uit’ en maakt ze een verpletterende entree op het North Sea Jazz Festival. Ook op Jazz Middelheim 2015 springt een uitgelaten publiek recht voor een staande ovatie. Frederik Goossens schreef toen in Knack: ‘Perfecte dictie, weergaloos brede vocale bereik en het verbazende gemak waarmee ze aan elke lettergreep bijzondere aandacht en kleur geeft, zijn genoeg redenen om de dit keer niet eens zo ver gegrepen vergelijkingen met de grote jazzdiva’s als Sarah Vaughan of Anita O’Day te rechtvaardigen. Haar originele keuze voor een vergeten repertoire zijn de icing on the cake.’

Cécile McLorin Salvant is alle grote jazzzangeressen in één nieuwe, unieke, jonge stem. Haar vaste begeleidingsband, het fantastische Aaron Diehl Trio, verdiende zelf al zijn plaats op de internationale jazzbühne: Aaron Diehl piano – Paul Sikivie contrabas – Lawrence Leathers drums

Moet het nog gezegd: dé gedroomde headliner voor deze vierde Jazzontspooring.

22u30: James Brandon Lewis Trio

CC Het Spoor – Blauwe zaal (Jazzclub) – rechtstaand

Zelden werd op het North Sea Jazz festival (2016) een artiest zo enthousiast toegejuicht als de New Yorkse tenorsaxofonist James Brandon Lewis. Zijn trio met Luke Stewart (elektrische bas) en Warren Crudup (drums) mengt free jazz met hiphop, zo fris en bezield dat de zaal steeds volledig plat gaat. In recensies wordt vaak verwezen naar John Coltrane of Ornette Coleman. Hun sound is niet enkel gewichtig en majestueus maar ook speels, funky en doordrongen van gospel.

“Bezwerende, pakkende en lijfelijke muziek. Regelmatig ingetogen en uitgesproken emotioneel, maar nooit stroperig en soms met een enorm funky drive.” (Enola.be, Guy Peters)

“Als je James Brandon Lewis slechts enkele noten hebt horen spelen, vergeet je zijn naam nooit meer… (JazzNU.com, Rinus van der Heijden)

“… een van de meest opwindende en vooruitstrevende jazzensembles van de laatste tijd… een dampend en niets ontziend avontuur…” (Draai om je oren. blogspot.be, Louis Obbens)
Fenomenaal en aan een steile opmars bezig. Niet te missen.

Venue

Cultureel Centrum Het SPOOR

Eilandstraat 6

8530

Harelbeke

http://www.harelbeke.be/cchetspoor/home

Upcoming

vrijdag 15 december 2017

zaterdag 16 december 2017

dinsdag 19 december 2017

woensdag 20 december 2017

donderdag 21 december 2017

vrijdag 22 december 2017

woensdag 27 december 2017

vrijdag 29 december 2017

dinsdag 9 januari 2018

donderdag 11 januari 2018

vrijdag 12 januari 2018

zaterdag 13 januari 2018

zondag 14 januari 2018

 Jazz'halo radio by
DJ Ferdinand Dupuis-Panther:

 

Facebook  

Clemens Communications

Jazz Rules Radio

De Werf

VKH Torhout

 

Special thanks to our photographers:

Annie Boedt
Henning Bolte

Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Robert Hansenne
Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Geert Vanoverschelde
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

Robin Arends
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Claude Loxhay
Etienne Payen
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Iwein Van Malderen